70cm = 432.500 MHz

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
Odpovědět
OK1RQ
Příspěvky: 23
Registrován: úte 10. bře 2009 16:42:08

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od OK1RQ » čtv 17. pro 2009 16:43:03

OK1MX píše: Navrhuji tedy do té doby použít 430.8. Stejně zatím jde o testovací provoz a o osahávání jak to bude fungovat a i proto by bylo dobré toto provádět bez ovlivňování dalšími nežádoucími efekty.
Proč ne i mne by velice zajímaly poznatky jiných s FSK 9k6 na APRS.
Krátkodobé testy jsou sice zajímavé, ale ne úplně průkazné.
Ke zkouškám jsou ale asi vhodné jen digi s umístěním jako má KZE-1.
Provoz vedle STA předělané pro DVB-T "po pražském stylu" a s pochybnými
širokopásmovými zesilovači je dost problematický.
Přitom jsem zkoušel přenosnou DVB-T TV (ODYS Multi Pocket TV 350)
hned vedle ant. DIGI (cca 2m)a při FSK 9k6 a 35W se naprosto nic nedělo
a TV přijímá bez problému všechny MUXy.

73, Borek
OK1RQ
Příspěvky: 23
Registrován: úte 10. bře 2009 16:42:08

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od OK1RQ » čtv 17. pro 2009 16:49:53

OK1COM píše:Az pojedu vecer kolem KZE-1 hodim tam taky TNC2 s 1k2 AFSK. 9k6 FSK je opravdu na tomto kmitoctu tedkon na nic. Na 9k6 FSK se muzeme vratit na jare po preladeni majaku. Zitra mizim na dovcu do OE (budu QRV APRS auto-9, lyzar-7 a kdyz bude pocasi tak i paraglider-7), takze jakakoli dalsi zmena na KZE-1 bude mozna az po Vanocich. Timto vam taktez preju pekne svatky.
73 Honza
Ahoj Honzo,

dobrý nápad. Příjemnou dovolenou, pěkné létání a pěkné svátky.
Pěkné svátky samozřejmě i všem ostatním.

73, Borek
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od OK1COM » čtv 17. pro 2009 17:01:35

Tak jak tedy? Nez na tyden odjedu muzu na KZE-1:

1) nechat 432.500 / 9k6 FSK
2) vymenit modem -> 432.500 / 1k2 AFSK
3) preladit na 430.800 / 9k6 FSK
4) nebo dokonce preladit a vymenit modem 430.800 / 1k2 AFSK

Myslim si vsak, ze to same by melo byt nastavene na RQ-2, abychom nemeli jen jednu diginu!
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od OK1MX » čtv 17. pro 2009 17:53:54

OK1COM píše:Tak jak tedy? Nez na tyden odjedu muzu na KZE-1:

1) nechat 432.500 / 9k6 FSK
2) vymenit modem -> 432.500 / 1k2 AFSK
3) preladit na 430.800 / 9k6 FSK
4) nebo dokonce preladit a vymenit modem 430.800 / 1k2 AFSK

Myslim si vsak, ze to same by melo byt nastavene na RQ-2, abychom nemeli jen jednu diginu!
Co se mne týče jsem pro 3) S AFSK máme dost zkušeností na 144.800, jediné, co můžeme zjistit je že to
chodí o x % hůře, což je dáno fyzikou a rozdíl bude obdobný jako je mezi 2m a 70cm převaděči. Naopak
FSK je velká neznámá. Pakliže by to bylo možné navrhoval bych brutálnější vytížení kmitočtu, t.j. pustit
tomu z intetu více žilou, ať se ukáže co to dokáže a jak v tuto chvíli bude fungovat upstream.

Každopádně bych do jara opustil 432,500, protože vše co budeme zkoušet bude zatíženo jakousi neznámou, která
nám může zkreslit výsledný dojem. Mám li seřadit ty varianty podle účelnosti viděl bych to takto:

3)
dlouho nic
4)
1)
2)

Ale je to jen můj názor a nijak se nedotkne mého útolcitu, když budu přehlasován... ;)
OK1RQ
Příspěvky: 23
Registrován: úte 10. bře 2009 16:42:08

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od OK1RQ » čtv 17. pro 2009 19:25:05

Jsem rozhodně pro zkoušení 9k6, to má Míla na 100% pravdu. A je momentálně jedno
na kterém kmitočtu.

Jenže já mám dilema :-)

Co stím nehorázným rušením ?
Ačkoliv zcela jednoznačně rušení vzniká pouze vlivem nedostatečné elektromagnetické slučitelnosti přijímacího zařízení
(tedy povedené STA), nemám tuchu co s tím. Zákon (ZEK) § 100 odst. (5) hovoří sice zcela jasně o tom jak se zachovat,
ale v praxi je to úplně na houby, zejména před vánocema.
Zkoušel jsem se do jedné STA podívat, ale to provedení je natolik příšerné, že jsem to radši fofrem zavřel.

Podle toho pro co se nakonec rozhodne Honza, pokusím se něco vymyslet. Zatím jediné funkční řešení je 5W, ale to pak
KZE-1 prostě RQ-2 neslyší, několikrát zkoušeno. Přitom považuji z mnoha důvodů za nutné, aby se obě DIGI navzájem
dobře slyšely.

Uvidíme.

73, Borek
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od OK1COM » pát 18. pro 2009 0:04:30

Ahoj Borku,
KZE-1 jsem preladil na 430.800 MHz a ponechal 9k6. Zustane to tak minimalne tyden. :-) Zkus tedy preladit RQ-2. Na tomto kmitočtu by se to mohlo slyšet i při 5W.
73 H.
OK1RQ
Příspěvky: 23
Registrován: úte 10. bře 2009 16:42:08

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od OK1RQ » pát 18. pro 2009 15:35:00

OK1COM píše:Ahoj Borku,
KZE-1 jsem preladil na 430.800 MHz a ponechal 9k6. Zustane to tak minimalne tyden. :-) Zkus tedy preladit RQ-2. Na tomto kmitočtu by se to mohlo slyšet i při 5W.
73 H.
Ahoj Honzo,
už jsem přeladil RQ-2 na 430.800 MHz včera večer. Hlavně jsem ale včera večer a dnes dopoledne zkoušel, co se změnilo.
Bohužel z pohlegu RQ-2 dohromady nic.
Příjem je stejný. Při TX 5W KZE-1 RQ-2 neslyší, při TX 10W procházejí rámce tak cca 1:20, tedy cca 5%.
Při 35W to funguje dobře, ale s potížemi na straně RQ-2, které jsem již popsal. Nic mezi 10W a 35W jednoduše
bohužel neumím. Zkusím ještě "schovat" ant tak, aby neviděla přímo na ant a zesilovače STA.

73, Borek
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od OK1MX » sob 19. pro 2009 12:23:21

Přidávám další obrázek 9k6 přes OK1KZE-1 (kenwood TM710, pořád mizerná anténa), 430.800MHz. Je pěkně vidět jak jsem za Barandovským mostem přepnul na Smart Beaconning.
Přílohy
9600_2.jpg
ok1tec
Příspěvky: 63
Registrován: pon 09. bře 2009 11:35:49
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od ok1tec » sob 19. pro 2009 18:38:42

Zdravim,
kmitocet na 430.800Mhz je lusten na cukraku (ok0ncc) jeho jednim z radii na portu 7... nevim co tam je za kmitocty na RX

viz http://rsys.cz/node.php?id=12


<R7 OK1VCF-5>APEWX0 v OK4PZ-2 OK1KZE-1* WIDE3-2 UI >: !4939.59N/01426.89E_000/000g000t016b10066h88XPIC 16F628mod+12F675wx
<R7 OE3IFB-9>APERXQ v OE3XHR WIDE1 OK4PZ-2 OK1KZE-1* UI >: >{AT0B3}Florian Mobil
<R7 OK1KKL-2>APOT21 v OK1KZE-1* WIDE2-1 UI >: !5035.61NS01515.80E#13.7V -2C PHG34606/Test Kozakov
OK1RQ
Příspěvky: 23
Registrován: úte 10. bře 2009 16:42:08

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od OK1RQ » pát 25. pro 2009 10:59:35

ok1tec píše:Zdravim,
kmitocet na 430.800Mhz je lusten na cukraku (ok0ncc) jeho jednim z radii na portu 7... nevim co tam je za kmitocty na RX

viz http://rsys.cz/node.php?id=12


<R7 OK1VCF-5>APEWX0 v OK4PZ-2 OK1KZE-1* WIDE3-2 UI >: !4939.59N/01426.89E_000/000g000t016b10066h88XPIC 16F628mod+12F675wx
<R7 OE3IFB-9>APERXQ v OE3XHR WIDE1 OK4PZ-2 OK1KZE-1* UI >: >{AT0B3}Florian Mobil
<R7 OK1KKL-2>APOT21 v OK1KZE-1* WIDE2-1 UI >: !5035.61NS01515.80E#13.7V -2C PHG34606/Test Kozakov
Je to klidně možné. Kmitočtový pár 438.400/430.800 byl kdysi několik let vstupem 9k6 OK0NFD. Tento NOD byl před pár roky zrušen.
Nevěděl jsem, že je tento kmitočet následně použit pro jiný NOD. Žádný provoz PR jsem tam v posledních letech nezaznamenal
a nebyl vidět ani žádný maják OK0NCC (438.400). Jedná se však o přidělení IARU pro PR a CEPT evropská tabulka stav akceptuje.

73, Borek
Odpovědět