70cm = 432.500 MHz

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
Odpovědět
ok1djo
Příspěvky: 142
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od ok1djo » pát 02. dub 2010 11:37:35

Zkousel jsem 70 cm z auta - konfigurace D7, napajena z auta, plny vykon (na 70ce cca 5W), 3m LMR195 , magneticka pata (+- uprostred strechy) [PL] a Diamond NR-770R - dualband, na 70ce 2x5/8. Path byla trosku nestastne jen wide1-1,cz2-2, tj je videt jen prvni digi v ceste.

I na tech 5W me ok1kze-1 opakovalo i z mist, kde bych to uz necekal - vice viz http://aprs.fi/?call=OK1DJO-7&dt=127008 ... range=3600 (je potreba se prihlasit do aprs.fi) - v Nuslich a podobne. Prekvapuje me, ze ok1kze-1 neopakuje ok1rq-2 na 10w s antenou na strese panelaku :(.

Dalsi pokus chci provest jeste s logovanim na ok1djo-2 a ok1djo-7 - tj ukladat si prijate ramce, u -7 i s pozici z gps.
ok1nmj
Příspěvky: 60
Registrován: stř 25. lis 2009 1:20:05
Jméno: Jirka

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od ok1nmj » ned 04. dub 2010 16:20:06

Jen dva postřehy:
1) hrál jsem si na 433,800, měl jsem tam TT na 1200Bd, Alinco DJ-S45L, to jsem vozil v batohu na kole, k tomu doma PC, FT857, AGW PE se zvukovkou,... Nějak jsem se neodhodlal k šílenosti dát doma 2 stanice - aby to s ručkou komunikovalo na 70 cm a aby mě to šouplo do "zbytku sítě na 2m.

2) pásmo 70 cm a rušení - toto pásmo je mezi III. a IV. TV pásmem a asi nejvíc signály na 70 cm vadí širokopásmovým zesilovačům. Podobně jim vadí i signály UFONa nebo CDMA. Dělají se odlaďovače na CDMA, někdo dokonce dělá zesilovače s takovým odlaďovačem na vstupu (neberte to jako reklamu, ale mám dobré zkušenosti se zesilovači od IVO-PT, řadu doporučenou právě pro DVB-T, s odlaďovači). Vysíláme zpravidla vertikálně, TV vysílání jak kde, tady na Domažlicku zůstala horozontální polarizace ale taková "šikmá" plechová střecha to dokonale odrazí a "otočí". My si dokážeme změřit PSV a řešit případné nedostatky, u TV rozvodu totálně zmršené rozvody, levné koaxy s mizerným stíněním, že toho svod pochytá víc než anténa, není žádná vyjímka. Ale "naše antény" při každém problému na někoho působí jak "červenej hadr na bejka"! Ale to není jen o APRS...

Jirka
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od OK1COM » pon 17. kvě 2010 12:02:57

Po uprave napajeni jsem opet spustil na OK1KZE-1 70cm tentokrat vsak na oficialnim kmitoctu 432.500MHz. Budu ted chvili testovat zde. Ovsem abych pravdu rekl, zatim jsem v 70cm 9k6 neobjevil zadny velky prinos. Jeden node Prahu nepokryje, navic v zastavbe je na 70cm docela velke ruseni. Jake jsou vase dosavadni zkusenosti za pul roku testovani 70cm/9k6?
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od OK1MX » pon 17. kvě 2010 16:20:52

OK1COM píše:Po uprave napajeni jsem opet spustil na OK1KZE-1 70cm tentokrat vsak na oficialnim kmitoctu 432.500MHz. Budu ted chvili testovat zde. Ovsem abych pravdu rekl, zatim jsem v 70cm 9k6 neobjevil zadny velky prinos. Jeden node Prahu nepokryje, navic v zastavbe je na 70cm docela velke ruseni. Jake jsou vase dosavadni zkusenosti za pul roku testovani 70cm/9k6?
Překvapilo mne, jak "dobře" 9k6 chodí, byť s jednou DIGI v Praze. Jak je všeobecně známo, ani na FM na 2m či 70cm vyjma žižkovského vysílače nelze Prahu z jednoho bodu pokrýt, byl by tedy zázrak, kdyby to šlo na APRS. Z mého pohledu nemá smysl používat 9k6 jako replikaci stejného provozu z 144.800, pakliže se to vejde na 2m, není žádnou výhodou mít to samé na 9k6. Přínos by byl v okamžiku, kdy by se na 9k6 useru povolily kohouty a pustilo by se tam více dat z internetu a dalších 3rd party služeb. Selekci co chci či nechci bych si pak mohl vybrat pomocí filtru na rádiu. Z tohoto pohledu by byl ještě výhodnější model využití duplexního TRX na DIGI, na downstreamu by mohl být teoreticky nepřetržitý tok dat, na upstramu by se tím pádem mobilní stanice neměli problém probojovat. Tato koncepce má však omezení v tom, že to může fungovat jako koncový bod, t.j. není možné takto linkovat 9k6 DIGI mezi sebou na radiové vrstvě. Na druhou stranu lze těžko očekávat, že by někdo stavěl "jen" 9k6, zřejmě by šlo o kombinaci 9k6 + 1k2 a tento problém by s tím eliminoval, bylo by jen potřeba hlídat, aby nebyly dva 9k6 příliš blízko u sebe.

Možná by stálo za to zkusit na KZE 9k6 patřičně naložit na objemu dat. UI-VIEW by pak naskákalo stejně, jako při připojení po internetu ;)
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od OK1COM » pon 17. kvě 2010 16:59:50

ad) traffic is->70cm
Problem je v tom, ze bohuzel zatim neumim oddelit to co tece z internetu na 2m a na 70cm. Digined proste posloucha igate na jednom portu, ktery je rovnoceny jako port 2m a port 70cm. Vse co prijme na libovolnem portu (tedy i vyfiltrovany internet - o to se stara aprsd) preposle na vsechny ostatni vcetne toho kde to prijal. Teoreticky asi vim jak to udelat, ale znamenalo by to pohrat si s konfiguraci diginedu, tak aby digipeatoval nesymetricky napr z p4 jen na p2 atp - jestli to tedy vubec jde!? A pak vytvorit jeste dalsi virtualni port pro druhy aprsd, ktery by delal jen gejt inet->70cm. To bude asi orisek na dlouhe zimni vecery.

nyni je to na KZE-1 takto:
P1 = 2m/1k2
P2 = 70cm/9k6
P3 = virtual (kissnetd)
digined sedi na portech P1,2,3
P4 = druhy konec virualniho portu P3 (kissnetd)
na portu P4 bezi aprsd, ktery dela gejt RF>IS a IS>FILTER>RF
ok1djo
Příspěvky: 142
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od ok1djo » pon 17. kvě 2010 20:33:14

Nevim, zda se pletu moc, ale neumi se aprsd pripojit primo k tnc? Tj ne k ax25 portu, ale naprimo k tnc (zrejme v kiss modu)? Pak by se dalo nastavit druhy klon aprsd tak, ze bude z jedne strany na inetu a z druhe strany na seriovem portu, patricim primo 70cm tnc. Pak se da "pustit 70cm zilou", zalezi na filtru daneho 70cm klonu aprsd. A ciste teoreticky, kdyz by aprsd na 70cm bylo pod jinym ssid, muze se na 2m aprsd nastavit ze ma do 2m eteru poustet ramce, ktere se v is objevi se 70cm ssid - tj provoz, ktery zaslechne 70cm.
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od OK1COM » pon 17. kvě 2010 21:45:09

Obdobne jsem to chtel udelat: Pustit druhou kopii aprsd s jinym nastavenim. To vsak nejde. Hlasi to nejakou TCP chybu.

Kód: Vybrat vše

TCPServerThread bind error: Address already in use
ok1djo
Příspěvky: 142
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od ok1djo » úte 18. kvě 2010 10:40:23

prenastav mu v jeho kopii konfiguraku porty, na kterych to posloucha - je to v konfiguraku nekde dole. Hlaska, kterou dostavas, znamena, ze se snazis spustit server, ktery ma poslouchat na portu, na kterem uz posloucha neco jineho - prenastavenim portu na jine nevyuzite toto obejdes ;)
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od OK1COM » úte 18. kvě 2010 22:39:10

ok1djo píše:prenastav mu v jeho kopii konfiguraku porty, na kterych to posloucha - je to v konfiguraku nekde dole. Hlaska, kterou dostavas, znamena, ze se snazis spustit server, ktery ma poslouchat na portu, na kterem uz posloucha neco jineho - prenastavenim portu na jine nevyuzite toto obejdes ;)
DIKY! Mas pravdu, bylo to tak. Nedoslo mi to.

Ted mi to funguje konecne, tak jak chci a jak tu byl navrh. Vhodna konfigurace diginedu a aprsd mi umoznuje obsluhovat 2m a 70cm rozdilne na jednom stroji. Ted mam pustene aprsd 2x, tedy zvlast pro 2m a zvlast pro 70cm s ruznym nastavenim filtru. Zatimco do 2m poustim jen pakety stanic co me o to pozadaly a sve objekty generovane OK1COM-10, tak na 70cm jsem na MXuv navrh pustil veskery traffic definovany 49.5N 15.3E r=250km. Doufam, ze neusmazim TRX a zdroj, na 70cm se ted vysila jeden ramec v prumeru za 1-2s!
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: 70cm = 432.500 MHz

Příspěvek od OK1COM » stř 01. čer 2011 14:48:53

Na KZE-1 jsem vypnul 70cm. Za ty dva roky temer zadny provoz a za poslednich x mesicu nebyla zachycena ani jedna stanice. Krom toho se mi to v bedne prehriva.
Po tech dvou letech mi prijde 70cm pro APRS (jakozto alternativni sit) asi jako krok vedle. Z meho pohledu nema smysl dale pokracovat timto smerem, ale spise se snazit o rozvoj 2m site.
Odpovědět