bílá místa na mapě

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
Odpovědět
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od OK2ZO » čtv 10. čer 2010 23:15:55

Mrkni se http://www.aprs.cz, tam je spousta veci uz popsana.. Mikrotiky jsou zajimave, ale neni to tak jednoduche do toho ten openwrt dostat.
Jinak CZE jiz neplati, ted plati CZ.. Ale nevim, jaxe UIDIGI chova v tomto pripade. Chtelo by to otestovat.. Spis bych prozatim ponechal zakladni konfiguraci.. stejne to reaguje na nektere veci nekorektne.. Nebylo to holt delane na Newn-N..
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 24
Registrován: stř 09. čer 2010 12:42:33
Jméno: Petr
Bydliště: Bratronice
Kontaktovat uživatele:

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od ok1in » pát 11. čer 2010 19:55:11

Ahoj Libore, koukal jsem tady http://www.amateurfunk.de/aprs/forum/f. ... 068491bb7c, že už jsi o tom uvažoval. Dělal jsi i nějaké pokusy? Mám možnost i prostor pro zkoušky, včetně připojení do netu, tak by to možná stálo za pokus. Taková RB750-ka nebo 450-ka mě už delší dobu láká k pokusům. Zvláště ta druhá v pořadí už má dost paměti na podobné pokusy :-)
Zkusím více proluxovat net, jestli se tím už někdo zabýval...

PS: Tak zatím nejzajímavější na co jsem narazil je toto:
http://svn.dd-wrt.com:8000/dd-wrt/brows ... /linux-2.6
http://svn.dd-wrt.com:8000/dd-wrt/brows ... .23.rb600/
je tam i podpora pro AX25 včetně všech klasických SW pro PR a Linux

A zatím pro mě jasný námět je zkusit metarouter a na něm AX25, něco bližšího je tu:
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=15&t=32187
73! Petr - JO60XE
http://ok1in.nagano.cz
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od OK2ZO » pát 11. čer 2010 23:13:20

Bohuzel, uz mi dva lide slibovali zelezo, ale nikdy sem se niceho nedockal..
Neni to jednoduchy, ale melo by to jit.. navod je zde http://oldwiki.openwrt.org/OpenWrtDocs( ... 0Device%29
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 24
Registrován: stř 09. čer 2010 12:42:33
Jméno: Petr
Bydliště: Bratronice
Kontaktovat uživatele:

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od ok1in » sob 12. čer 2010 20:21:18

Ahoj Libore, o tom odkazu s popisem pro RB100 vím, ale budu to zkoušet na 450G, velikost paměti je asi pro bastlení tohoto typu dost důležitý parametr :-) Zkusím to nějak uchodit a pak sem dám pár infos jak to probíhalo a dopadlo.
Ještě mě láká najít něco pro Atmel Xmega, ale zatím bezúspěšně. Škoda, protože pro Megy mám všechno co je pro práci s něma potřeba. Třeba časem někde něco vypluje na povrch...
73! Petr - JO60XE
http://ok1in.nagano.cz
Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 24
Registrován: stř 09. čer 2010 12:42:33
Jméno: Petr
Bydliště: Bratronice
Kontaktovat uživatele:

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od ok1in » stř 24. lis 2010 22:15:38

Tak je to nakonec vše trochu jinak, než jsem plánoval :-)
Na stole mi leží Alix 3D3, TNC s Kiss epromkou už je taky v pozoru, připojení do sítě sítí optikou, veritkál (Diamond) na stožáru a 2m TRX (PA až 25W) připraven k nažhavení - to je současná situace s plánovaným APRS digi na Kladně (66m věžák v Rozdělově).
Teď už je tu "jen" otázkou, kdy najdu trochu času a ten Alix něčím nacpu. A tu se nabízí zásadní otázka - co do něj?
Požadavek je jasný - systémový CF disk po konfiguraci jen R/O a provozní data zapisovat na USB disk. Nejsem ničím omezen, a tak se ptám, jestli někdo nemá už tuto sestavu (případně Wrap) rozchozený, ať neobevuji ameriku a šetřím čas zbytečnýma pokusama s nevhodným systémem, nebo konfigurací :idea:
Stačí nakopnout správným směrem, dál už poběžím sám :mrgreen:
Díky za případné náměty a rady. 73! Petr
73! Petr - JO60XE
http://ok1in.nagano.cz
Uživatelský avatar
ok1mgj
Příspěvky: 92
Registrován: stř 09. zář 2009 19:31:21
Bydliště: Jirkov, CZ, JO60RM
Kontaktovat uživatele:

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od ok1mgj » stř 24. lis 2010 23:31:04

Hojda,
nejdriv to dulezity:
Pokud onen modem je GES, tak ho zahod. Na diginu je nepouzitelny, dokud nekdo nezjisti, jak ho ukecat aby delal co delat ma (nemrvit ramce). Zni to krute, ale je to tak. Dalsi nutnosti je pritomnost HW DCD. Jet bez nej je u digi dost sebevrazda.

-------------------------------------------------------------------------------

No a pak uz k veci:
a) narvat tam OpenWRT BackFire (v posledni verzi ma uz v repozitarich aprx 2.x)
b) zalobovat u Ludka OK7RB a vymacknout z nej upravenej voyage (hotovou image) s diginedem a aprsd. Ja si ji nekam zahodil :oops:

V obou pripadech je system R/O na CFce a zadny disk na data nepotrebujes. Pokud chces ukladat log, staci ho strkat do /tmp, oba systemy maji /tmp na ramfs, takze se to disku ani nedotkne.
Alix ma RAMky, ze nevi co s ni, skoro bych rekl az moc. OpenWRT sezere asi 10MB RAM vcetne beziciho APRX.

-------------------------------------------------------------------------------

Co se tyka vykonu a anteny: 5W je tak akorat, vic nema smysl. Antenu spis kratsi nez delsi. Jses moc blizko praze, kde aprs vazne nezavre hubu, mam-li to tak napsat. Tohle je muj nazor, samozrejme nekdo muze mit jiny, ale nejsem zastance vyssich vykonu a dlouhych vertikalu (typicky X510) pro aprs - je to totiz v drtivy vetsine pripadu zbytecnost. Ony ty ramce stejne pritecou.

Samozreme, ze to co pisu nejni nic zavaznyho, je to muj pohled na vec, nekdo muze mit jiny nazor/napad.
Linux is like a wigwam. No windows, no gates, Apache inside.
OK1KSO-1, OK1KSO-6
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od OK1ALX » čtv 25. lis 2010 0:42:13

Souhlasim s Petrem, 5W, bezna X30-X50 popr. 1/4 - 5/8 na 2m by mela stacit :)
Osobne mam zkusenosti s digi_nedem, je to, troufnu si rict nejrozsirenejsi soft na digi a velmi dobre konfigurovatelna pravidla (vzor pro WIDE a fill-in digi viz http://aprs.cz/index.php?option=com_con ... tid=47:dos a http://aprs.cz/index.php?option=com_con ... tid=47:dos). V pripade potreby rad pomuzu/poradim s cim budu moct :).

Jinak nejen TNC od GESu ma problemy, problemove jsou i jina TNC, resp. firmware. Tezko se to asi pozna a sam zatim nedokazu presne rict ktere verze fw, nejlepsi je odzkouset.

V kazdem pripade preji mnoho zdaru a kdyby jsi neco potreboval, napis sem, nebo se klidne ozvi mailem apod. ;)
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 24
Registrován: stř 09. čer 2010 12:42:33
Jméno: Petr
Bydliště: Bratronice
Kontaktovat uživatele:

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od ok1in » čtv 25. lis 2010 10:13:59

OK, kluci díky za podněty, OpenWRT byl od začátku jedním z favoritů, hned poté následoval Voyage, se kterým jsem to už testoval. Teď mám v Alixu nasypaný Knoppix, který se mi taky dost zamlouvá, už jen proto, že to bude umístěno ve vysílacím QTH a souběžně bych Alixe využil i pro případné logování v závodech atd, když už tam bude :idea:
O TNC se nebojte, je to origo TNC2, které běželo v minulosti léta na mých PR nodech a WX stanici, na různých systémech, počínaje TNN, přes Rose až po Flexnet... :-)
Takže, jdu si s tím hrát, bohužel mám dost málo času ale nějak to zmáknu...
73! Petr

PS: Tak mi to nedalo a koukl jsem co vše obsahuje Knoppix, který tu mám a je ve verzi pro Hamy - distro AFU Knoppix, nebo Hamshack Knoppix. Neměl by být problém - APRS je již integrováno v ISO obraze, a i kdyby ne, je to na Debianu a tak nepředpokládám, že by byl problém s případnou doinstalací čehokoliv...
73! Petr - JO60XE
http://ok1in.nagano.cz
ok2slc
Příspěvky: 115
Registrován: stř 11. bře 2009 8:44:57

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od ok2slc » čtv 25. lis 2010 16:29:21

Jinak taky jde o to jaký typ digi tam chceš mít. Pokud by stačila fill-in, tak APRX na Voyage je velice vhodná volba a hlavně nepotřebuje AX25 podporu v jádře.
Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 24
Registrován: stř 09. čer 2010 12:42:33
Jméno: Petr
Bydliště: Bratronice
Kontaktovat uživatele:

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od ok1in » pát 26. lis 2010 13:37:23

Co se týče QTH - k tomu asi není co dodat. Je to poblíž OK0K v Kladně - Rozdělově, anténa ve výšce ca 70m nad zemí. Myslím, že to pokrytí bude až moc velké, ale to ukáže praxe.
QTH je TADY, OK0K je na tom krajním věžáku vpravo. Na střeše je vidět buňka, ve které bude vše umístěno. Souřadnice ukazují přímo na ni... :-)
73! Petr - JO60XE
http://ok1in.nagano.cz
Odpovědět