bílá místa na mapě

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
Odpovědět
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od OK1MX » pát 26. lis 2010 14:13:45

Na APRS pojem "až moc velké pokrytí" neexistuje ;) . Žádné pokrytí není dost dobré. (mluvíme-li o FILL-IN) Spíš budeš podle mne hodně bojovat s OK0K, pakliže tam neplánuješ nějaké hodně dobré rádio, (nebo dutinu) na druhou stranu budeš muset asi dost opatrně nastavit výkon, abys do Káčka nelezl. Jestli jsem to dobře odečetl, je to cca 200m, RX duplexer na převaděči bude pravděpodobně nastaven na maximální strmost směrem nahoru těch 350 kHz dolů je je dost málo. Držím palce...
Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 24
Registrován: stř 09. čer 2010 12:42:33
Jméno: Petr
Bydliště: Bratronice
Kontaktovat uživatele:

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od ok1in » sob 27. lis 2010 19:13:27

Rádio tam bude profi - vozidlovka. S problémem rušení OK0K jsem se už zabýval, nějak to s Karlem AEB vymyslíme, abych mu tam nevadil. Je fakt, že to bude slyšet stanice z velké dálky a to je asi potřeba, vzhledem k pokrytí okolí Kladna. Asi tam bude muset být nějaký filtr, nevím jestli dutina nebo vícenásobný helikal, to se uvidí :-)
Výkon bych asi moc nehonil, vzhledem k tomu, že bude konektivita do Inetu to asi ani není potřeba, ale jsem na začátku, určitěbudu potřebovat poradit, jak nevhodněji provést konfiguraci TRXu, práve s ohledem na slyšitelnost a dosah. To tu ale určitě není problém :mrgreen: Nechci to nijak uspěchat, není kam kvaltovat, času na pokusy je habakuk 8-)
73! Petr - JO60XE
http://ok1in.nagano.cz
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od OK1MJO » stř 01. pro 2010 12:01:47

Co se tyce onoho Plzenskeho TNC2 typ GC12AX, tak je treba udelal par uprav (http://www.ok0bez.com/files/aprs/TNC2-G ... _a_OK2SCS/) + (http://www.ok0bez.com/files/aprs/TNC2-G ... uelch_DCD/). Neni to slozite, za 2 hodiny je to udelane.

Horsi je to s tim CRC (viewtopic.php?p=4283#p4283).
Ale i na tom se pracuje.
Pokud ma Alix "vlastni" UART16C550/650 a plne zapojenou seriovku, tak by to melo chodit.
Jeste lepe, pokud ma soft do Alixu moznost opravovat (ci zahazovat) nespravne pakety chodici z TNC.

S Ludkem OK7RB jsme overili, ze je to problem sw nikoliv hw.
Ale jak pisi, jeste na tom pracuji, protoze i ja bych chtel pouzivat toto TNC a na nekolika diginach je toto TNC pouzivano a chodi to v poradku. Pravdou je, ze mi to doma jelo bez problemu, ale mel jsem stolni PC P4 (s UARTEm v radici MB) a Win soft UI-View32.

V soucasnosti s Ludkem doladujem moznost opetneho pouziti GC12AX jakmile vychytame mouchy s CRC.

A jak tady OK1ALX napsal, ze jsou problemy i s jinyma TNC, tak to "nahrava" tomu, co jsem pred hodinou napsal v mailu Pajovi 1PJV / Ludkovi 7RB a Petrovi 1MGJ...ohledne CTS/RTS signalu z TNC, ktere "PC" (mam tim na mysli stroje emulujici na hlavnim ARM CPU vlastni UART) nezpracovavaji a tim dojde k odeslani spatneho paketu do "PC".
Jak to budeme mi s Ludkem odzkouseno (reseni tohoto problemu), tak se o tom rozepisi v danem vlaknu (viewtopic.php?p=4171#p4171).

73! Martin OK1MJO Zatec.
Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 24
Registrován: stř 09. čer 2010 12:42:33
Jméno: Petr
Bydliště: Bratronice
Kontaktovat uživatele:

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od ok1in » stř 01. pro 2010 21:34:55

Ahoj Martine,
jednak díky za mail :mrgreen: a dále - to TNC co tu mám je sice TNC2, ale originální verze TNC2-MV, je to klon TAPR TNCcka, s tim problemy na tuti nebudou, uz toho má hodně za sebou 8-)
Pomalu se prokousávám Alixem, už je na něm tučňák a brzo dojde na HAM soft. Budu se tu pak snažit referovat, jak vše pokračuje. Na věžáku se teď nic neděje, je to tu jak na horách. Na zahradě už máme 40cm sněhu a furt jen odhazuju, a to jsem 20 km od Kladna :shock:
73! Petr - JO60XE
http://ok1in.nagano.cz
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od OK1MJO » čtv 02. pro 2010 11:27:48

Ahoj.
Pred nasazenim si prekontroluj kvalitu zalohovaciho AKU clanku na DPS.

Co se tyce OK1OEM-1 a rpt OK0BEZ, tak jsem byl vcera vecer na kote...... zabijel bych, nekdo otevrel skrin a strihal draty !!!!
V mem stavu (jsem na morfiu... onkologie) nemam silu se tomu porad venovat...vice v prislusnych rubrikach OK1OEM-1 a OK0BEZ.
viewtopic.php?p=4568#p4568
viewtopic.php?p=4567#p4567

73! Martin
OK2ZO
Příspěvky: 485
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od OK2ZO » čtv 02. pro 2010 17:17:47

Naopak, vyhod baterii ven..
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 24
Registrován: stř 09. čer 2010 12:42:33
Jméno: Petr
Bydliště: Bratronice
Kontaktovat uživatele:

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od ok1in » čtv 02. pro 2010 21:06:36

Přikláním se k TNC bez baterie, v tom mém není, protože už jsem zažil situaci, kdy po špatné konfiguraci a zálohovací baterii bylo nutno vyrazit na kopec a baterku odpojit aby šel udělat reset :idea: Raději vše zálohovat UPS a parametry nastavovat při každém startu...
73! Petr - JO60XE
http://ok1in.nagano.cz
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od OK1COM » čtv 27. led 2011 1:21:14

Version: 0.7 (Build Date 20110126) ma jiz AX25 v jadre. Ozkouseno! Funguje!
ok2slc píše:Jinak taky jde o to jaký typ digi tam chceš mít. Pokud by stačila fill-in, tak APRX na Voyage je velice vhodná volba a hlavně nepotřebuje AX25 podporu v jádře.
OK1LOL
Příspěvky: 202
Registrován: sob 07. bře 2009 22:04:41

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od OK1LOL » pát 04. úno 2011 12:01:46

Po finalnim zprovozneni Plzenske diginy OK1JRA-1 z nove lokality se situace na Plzensku vyrazne zlepsila. Mesto a okoli je 100% vykryto, a hezky take vykryva D5 od Rokycan smeram na zapad, kde se nasledne hezky prekryva s XFJ-1. Vcera jsem to projizdel s ruckou na 5W a prochazelo to moc pekne.
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: bílá místa na mapě

Příspěvek od OK1MJO » pát 11. úno 2011 4:53:23

Jestli jsem spravne pochopil, tak APRS stanice OK5TVR-1 neni DIGIna a ani IGATE.
Je to domaci APRS user bod (UI-View32), ktera ma navic pres zvukovku pripojenej TRX Intek (5W PA).
V tom pripade by mel nekdo blizkej tuto stanici upozornit, aby si zmenila SSID z OK5TVR-1 na spravnej OK5TVR-10, jelikoz je inetove pripojena k T2CZECH.

Pro OK1LOL... slysis OK5TVR-1 ve vzduchu?...je to DIGIna nebo user?
Odpovědět