PRAHA a APRS, aneb hustota provozu, pokryti, aj.

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

PRAHA a APRS, aneb hustota provozu, pokryti, aj.

Příspěvek od OK1ALX » pon 22. úno 2010 12:05:17

Pratele, nechci si hrat na nejakeho koordinatora, nebo nekoho kdo bude nekomurikat co ano a co ne.
Ale soucasna situace v praze mi zacina pripadat neunosna a ze je jiz nejvyssi cas zacit trochu koordinovat.

Mala rekapitulace:
V dobe psani tohoto prispevku, je v praze a velmi blizkem okoli aktivnich DEVET DIGI !!!, z toho prinejmensim 7 je WIDE a jen jedna je fill-in To me osobne prijde velice nevyvazene. Do toho se jeste prahou cas od casu prozenou mobilni stanice, ktere maji take nastaveno opakovani a to potom ve vzduchu uz moc skulinek pro pripadne slabsi stanice neni. Pisu "blizkem okoli" proto, ze i nektere primestske (jak by se to take dalo oznacovat), maji na prazskem provozu take velky dil.
Do toho nepocitam digi, ktere operuji na jinem kmitoctu na 70cm,

Navic nevim, jestli Borek OK1RQ neco zkousi, ale v praze se zacaly objevovat digi s nazvem PRAHA4, PRAHA8. PRAHA6, PRAHA0 atd. Nemuzu rici, ze to neni zajimavy napad, mit pro kazdou prahu DIGI s nazvem dane mestske casti, ale nemyslim, ze je vhodne je mit jako WIDE.

Jen pro uplnost, v praze a blizkem okoli se (v tuto chvili) objevuji tyto DIGI:
OK1KZE-1 - WIDE
OK1LOL-2 - WIDE
OK1KYU-2 - WIDE
OK1MAR-2 - Fill-in
OK1LPD-2 - WIDE
OK1DWW-1 - neznamo (dle SSID se jedna o iGATE, dalsi informace v textu, nebo pomoci overlay neni)
PRAHA4 - WIDE
PRAHA6 - WIDE
OK1FRN-2 - WIDE

Nechci se mylit, ale jeste donedavna opakovala i stanice OK1LCD (Michale promin jestli se pletu, presne si to uz nepamatuju) a par dni nazpet Honza COM testoval v pruhonicich digi pro Plzen. Coz je samozrejme naprosto v poradku a jedna se jen o chvilkovou zalezitost, ale samozrejme to ma vliv na celkovy stav ve vzduchu :)

Vytizenost eteru se da sledovat zde: http://monitor.aprs.cz/traffic/trafficlive.htm . Stranka bohuzel nema historii, takze se neda porovnavat s predeslymi dny :(
Ale doufam, ze v nejblizsi dobe se podari neco na ten zpusob vymyslet.

Zde je obrazek toho, jak to dnes rano vypadalo:
praha.JPG

Mame moznost se bud domluvit zde, jakym zpusobem resit situaci v praglu, nebo se nekde sejit u dobreho hamani a probrat to osobne ;)

Myslim ze by v praze meli zustat tak max tri WIDE digi na "rozumnych mistech". Zbytek digi by podle meho nazoru mel fungovat jako fill-in. Neni nutne, aby vsechny WIDE byly s dobrym pokrytim.
Muj navrh je takovyto.
Jako stezejni WIDE DIGI bych videl nasledujici:
OK1KZE-1 - WIDEn-N CZn-N
OK1LOL-2 - WIDEn-N CZn-N
OK1LPD-2 - WIDEn-N CZn-N

Jako Fill-in:
OK1KYU-14 - WIDE1-1
OK1MAR-2 - WIDE1-1
a ostatni ...

Toto a ostatni, ktere jsem neuvedl jsou na diskuzi :)
Libor, OK1ALX
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: PRAHA a APRS, aneb hustota provozu, pokryti, aj.

Příspěvek od OK1MX » pon 22. úno 2010 14:35:11

Co se týče DIGI PRAHA4 PRAHA6 tak šlo opravdu jen o pokus. Šlo o ověření kompatibility SW z hlediska implementace pro projekt IZS.

Jinak Liborův nápad se mi zdá pro začátek celkem rozumný. Co se koordinace týká, myslím, že bychom měli společnými silami řešit zejména vrstvu WIDE digi, k k Fill-in bychom zatím mohli přistupovat kdekoli systémem "čím víc, tím líp" za dodržení elementárních pravidel:

1. v žádném případe (nebude-li opravdu obsluhovaná) nepoužívat VoiceAlert
2. interval majáku max. 1x30min.
3. výkon nastavený co nejmenší nutný k tomu aby se spolehlivě dovolalo na nejbližší WIDE digi
ok1lpd
Příspěvky: 110
Registrován: stř 18. bře 2009 14:04:12
Bydliště: Černošice-JN79DW
Kontaktovat uživatele:

Re: PRAHA a APRS, aneb hustota provozu, pokryti, aj.

Příspěvek od ok1lpd » pon 22. úno 2010 15:47:22

Ahoj, je to tak, jak Libore píšeš. OK1LCD jelo do nedávna jako digi, už jsem to vypnul, protože jsem dal digined na LPD-2. Bylo to spíše zapnuté pro TRACKERY, kteří se tu pohybovali kolem a LPD-2 s FOXkou je nebrala. Hodně se zlepšilo KZE-1, to teď bere okolí Prahy dost slušně. Rozmýšlel jsem se, co dát na LPD-2, jestli Fill nebo Wide. Po zkušenostech a testováním jsem nechal Wide. Já bych spíš viděl kolizi s OK1FRN-2, ale když se nějaká digi vysype nebo začne být hluchá, vemou to jiné digi. Je fakt, že FRN vidí dobře na jih, LPD zase do stran. Co se týče zapnutých digi v autě, po Praze asi nesmysl a mimo to také moc nezachrání. Tak asi tak můj názor na věc....Jinak tady mám furt pod postelí 2ks FOXDIGI, kdyby někdo chtěl...73! M.
Naposledy upravil(a) ok1lpd dne úte 15. led 2013 8:14:48, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: PRAHA a APRS, aneb hustota provozu, pokryti, aj.

Příspěvek od OK1COM » úte 23. úno 2010 0:56:09

Souhlasim, ze by se s tim melo neco delat. 9 WIDE na tak male oblasti je dost.
K tem navrhum na WIDE bych se spise priklanel k nasledujicimu:
OK1KZE-1 (Praha - okoli)
OK1LOL-2 (Praha - mesto)
OK1FRN-2 uz castecne mimo uzemi, ale jde o spojovaci clanek s jihem

Abych pro dobro veci neco udelal naprogramoval jsem na OK1COM-10 proportional pathing.

Kód: Vybrat vše

vysilana cesta     | po prvnim hopu, odvysilano do RF | typ paketu                                          | poznamka
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
APZM4A v OK1KZE-1  | APZM4A v OK1KZE-1*               | meteostanice - paket vyhovuje vyrazu *E_*           | je jich nejvic, dalsi stanice je uz nebudou opakovat
APZM4A v CZ7-7     | APZM4A v OK1KZE-1* CZ7-6         | bulletiny BLN4WX - paket vyhovuje vyrazu *::BLN4WX* | vystrazny bulletin se bude sirit co nejdale po CZ
APZM4A v CZ3-3     | APZM4A v OK1KZE-1* CZ3-2         | vse ostatni - varovani, blesky, spa, ta, ....       | dva hopy
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: PRAHA a APRS, aneb hustota provozu, pokryti, aj.

Příspěvek od OK1ALX » úte 23. úno 2010 1:15:38

Honzo dobry :)

ted me tak napadlo mimo aktualni tema, ze se nepropaguje Echolink na OK0BN a na BNH, nevim jestli je jeste nekde neco v okoli. Mozna by jsi to mohl take nastavit na KZE-1, stejne jako prislusne prevadece :)
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: PRAHA a APRS, aneb hustota provozu, pokryti, aj.

Příspěvek od OK1ALX » úte 23. úno 2010 10:59:35

OK1ALX píše:ted me tak napadlo mimo aktualni tema, ze se nepropaguje Echolink na OK0BN a na BNH, nevim jestli je jeste nekde neco v okoli. Mozna by jsi to mohl take nastavit na KZE-1, stejne jako prislusne prevadece :)
Honzo, koukal jsem ze uz jsi ty objekty nastavil. jen jedna drobnost, BNH je Repeater nod, tzn mel by mit ER a ne EL ;)
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: PRAHA a APRS, aneb hustota provozu, pokryti, aj.

Příspěvek od OK1ALX » úte 23. úno 2010 11:08:27

OK1COM píše:K tem navrhum na WIDE bych se spise priklanel k nasledujicimu:
OK1KZE-1 (Praha - okoli)
OK1LOL-2 (Praha - mesto)
OK1FRN-2 uz castecne mimo uzemi, ale jde o spojovaci clanek s jihem
hmm, asi mas pravdu. mozna by LPD-2 take klidne mohl byt fill-in, to vykryti poskytne tak ci tak a veskery ostatni traffic, tzn. jiz zopakovane ramce pujdou pres tyto "hlavni" digi, jako je predevsim KZE-1.

Spise bych si predstavoval nejakou slusnou WIDE digi na vychodu prahy, nekde v oblasti Horni-Dolni Pocernice, Cerny most. Samozrejme lepe nekde na kopecku kde budou videt idealne smer centrum, coz po pravde Horni a Dolni pocernice nejsou .... ale takoveto tri WIDE digi by vytvorili jakysi trojuhelnik a navzajem by byli schopne pokryt ve smysly WIDE prahu (tzn. veskery traffic by se dostal i ke slabsim stanicim).
Zbytek digi po praze by pak tvorily vykryti ale jiz by nedistribuovaly dalsi jiz zopakovane ramce opacnym smerem.
Libor, OK1ALX
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: PRAHA a APRS, aneb hustota provozu, pokryti, aj.

Příspěvek od OK1MX » úte 23. úno 2010 11:33:05

Ten východ Prahy bude řešit plánovaná DIGI na Žandově (stejná lokalita jako OK0BC), tam to bude jednoznačný spojovací článek na východ a bude tím zajištěna redundance LOL KKL KHL - LOL Žandov KHL. Do Počernic bych už nic jiného necpal, ten Žandov vidí úžasně do celé polabské kotliny včetně okrajů Prahy, kde to už má LOL za kopcem.
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: PRAHA a APRS, aneb hustota provozu, pokryti, aj.

Příspěvek od OK1ALX » úte 23. úno 2010 12:52:32

OK1MX píše:Ten východ Prahy bude řešit plánovaná DIGI na Žandově (stejná lokalita jako OK0BC), tam to bude jednoznačný spojovací článek na východ a bude tím zajištěna redundance LOL KKL KHL - LOL Žandov KHL. Do Počernic bych už nic jiného necpal, ten Žandov vidí úžasně do celé polabské kotliny včetně okrajů Prahy, kde to už má LOL za kopcem.
Zandov je jasny, ja spise mel na mysli neco vice v praze, ale tuto roli by mohlo castecne plnit i KYU-2. Nema sice takovy dosah, ale diky tomu by zase nemusel delat takove problemy kdyz bude nastaven jako wide ... priznam se ze s KYU-2 nevim co by bylo nejlepsi.

Pokud by to tedy zustalo tak nejak jak jsme psali vyse, vznikla by jakasi primka FRN-2, KZE-1, LOL-2 ... jakasi pater pro spojeni z Jihu (FRN-2), vychod-zapad-sever (KZE-1) a praha jako takova (LOL-2).
Vsechny tri jsou DigiNedy, coz je pozitivni vzhledem ke korektni konfiguraci a spravne routovani. KZE-1 je pak na dalku konfigurovatelna, cili plni i roli pro posilani objektu lokalnich prevadecu, echolinku a jine ... FRN-2 a LOL-2 jsou naopak hure pristupne, cili jejich soucasna konfigurace by asi bylo z tohoto ohledu lepsi zachovat (soucasna konfigurace odpovida poslednimu verzi konfigurace pro digined by OK1RQ).
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: PRAHA a APRS, aneb hustota provozu, pokryti, aj.

Příspěvek od OK1COM » úte 23. úno 2010 16:49:28

Na Strahov je pripraveny novy PC s linuxovym diginedem a aprsd. Kdyz uz jsem tam tehda delal internetovou linku pro D-star, tak bude dobra alespon pro APRS - igate a vzdalena konfigurace. Dale planujeme osadit mezi TRX a antenu nejaky filtr a taktez zakroutit zdvihem.
Odpovědět