Stehujici se digi a podobne anomalie

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Stehujici se digi a podobne anomalie

Příspěvek od OK2ZO » stř 08. zář 2010 7:35:23

tezko rict, co to zpusobuje..
Osobne sem na tom TNC-2, co zlobilo opravil polaritu kondenzatoru u modemu (jak bylo v Hol91 sborniku dotisteno), bezi na tom UIDIGI OK2ZO-2 a zatim nepozoruji nejake problemy. Pravda, ze nema velky dosah.. Ale take jsem stahoval trimr audio-out, takze to mohlo mit take souvislost..
Nicmene, mrknete-li sem http://aprs.fi/info/a/OK2ZO-1, tak to vypada, ze je neco opravdu u Libora spatneho.. Treba to bude jen otazka nastaveni urovni?
Kdyz to zlobilo na ZO-1, tak jsem jen vymenil TNC za jiny kus, naprosto totozny a problem zmizel.
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
ok1mgj
Příspěvky: 92
Registrován: stř 09. zář 2009 19:31:21
Bydliště: Jirkov, CZ, JO60RM
Kontaktovat uživatele:

Re: Stehujici se digi a podobne anomalie

Příspěvek od ok1mgj » čtv 09. zář 2010 14:38:19

Bohuzel musim prohlasit, ze i na OK1XFJ-1 se ona anomalie projevuje, jenom asi neni "tolik na rane".

dneska me XFJ prestehovalo do pryc, viz tento hezky packet

Kód: Vybrat vše

2010-09-09 05:52:53 UTC: OK1KSO-1>OK1ZJH-2,OK1RMR-2*,qAR,OK1XFJ-1:!4953.28NS01314.32E#PHG3340 sysop Jirka OK1ZJH jiri.knecht@seznam.cz
Nemam mu to za zle, vzhledem k tomu, jak malo se tam tyto problemy projevuji, tak nejni potreba hned blaznit, ale vyplyva z toho, ze s GES TNC vazne nebude vsechno v poradku.
Linux is like a wigwam. No windows, no gates, Apache inside.
OK1KSO-1, OK1KSO-6
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Stehujici se digi a podobne anomalie

Příspěvek od OK1MJO » pát 10. zář 2010 2:53:04

OK1OEM-1 vcetne OK0BEZ je me zarizeni na kote od ktere mam klice ja.
Problem je, ze se muj zdravotni o dost zhorsil a tak uz nejsem schopen tam dojet kdyz je treba.
Domluvil jsem se s Ludkem, ze bude cosysopovat obe zarizeni a kdyz je treba, zajede si pro klice k memu otci.

Co se tyce problemu TNC, tak jsem na 80% zjistil cim to je, popisu az po operaci (v pondeli 13.9.) az se vratim z nemocnice.
Kazdopadne TNC2 klasickej pouziva jinej SCC obvod, fw a modem (AM7910...je v Commodore64 datasetu...kazetaku) a GC12AX ma taky jinej SCC, fw a modem (3105 .... http://www.ok0bez.com/files/aprs/TNC2-GC12AX_GES/).

Vetsina lidi pouziva tento DCD:
http://www.ok0bez.com/files/aprs/TNC2-G ... uelch_DCD/

Delal jsem 2ks tehle DCD a na paket radio fachali bezproblemove a i na APRS.
Jen je treba dodrzet ten foliovej kondik, na zvukovce jsem nageneroval 30-4000Hz a nastavil trimr.... je to nekde od 980Hz po 2509Hz...sice je trimr temer na kraji, ale je to bezproblemove.
Problem proc to urezava zacatky bitu (v podstate je znak kombinaci 0 a 1 v delce 8 znaku...treba 01100101 pro nejaky znak...ted si z hlavy nevzpomenu, je to nekde na http://cs.wikipedia.org/wiki/ASCII) je v tom, ze neni KISS jako KISS. Drtiva vetsina softu pro APRS ktery tady pouzivame (hlavne Linux co mi Ludek dal do WRAPa, u Petra MGJ atd...) komunikuje s TNC pomoci urcite KISS sady naprimo. Problem u TNC z GESu je, ze je treba tento TNC nejdrive zresetovat QRST a pak pomoci ESC prikazu (POZOR !!!!!!!!! jsou jine nez u TNC2) je treba nastavit urcite parametry a teprve pak prepnout do KISS. Nejlepsi je, aby soft v Linuxu komunikoval s TNC pres hosta (WA8DED) ci J-HOSTU (toto TNC neumi TAPR).
Co je vsak slabinou a to byl i problem ktery nastal, je ze se nekdy zblbne RAMka a nekdy se prepne TNC zpet do hosta a tak prikazy ktere lezou delaj mrsinu ve vzduchu. Takze neuskodi zresetovani TNC kazdy den nekdy po pulnoci a udelat v crontab davku pro odpojeni a znova pripojeni pomoci nekolika ESC prikazu.
Vse presneji popisu az se vratim z nemocnice, kazdepadne zahazovat jakekoliv TNC je skoda.

Martin OK1MJO Zatec

PS: kdyz tak si zatim prectete muj prispevek jinde: viewtopic.php?p=4281#p4281
PS2: dal jsem Jardovi (Krysatec.... ten clanek o DCD je jeho prace, nick -jse- vychazi z Jaroslav Sedlar a taky z CZ6JSE coz je jeho CB volacka na CB paketu, jinak je to typek z Brna) echo, tak uvidime co k tomu bude mit ... http://www.cbradio.cz/forum/read.php?28,99065




OK1ALX píše:Tyto dve veci zpusobovaly (a stale jeste cas od casu zpusobuje) stanice OK1PJV-1 (viz igate kterym spozdene packety do aprs-is vlezly) a OK1OEM-1. OK1OEM-1 pouziva TNCcko, ktere ze zatim neznameho duvodu tvori invalidni packety a aprs.fi je posleze interpretuje bez destination call a prohodi tak pozici. Zde je priklad:
Spravny ramec: 2010-09-07 07:26:37 CEST: OK1KZE-1>APND13,OK1KKL-2,WIDE2*,qAR,OK1KHL-1:;438.950PR*111111z5004.88N/01427.04Er438.950MHz T079 -760 OK0N Praha-mesto
Poskozeny ramec: 2010-09-07 07:30:32 CEST: OK1KZE-1>OK4DIG,OK1ZJH-2*,WIDE2-1,qAR,OK1OEM-1:`*ASm{aj/]"6p}438.625MHz TM-D710 Honza= [Invalid characters in mic-e packet]

OK1PJV-1 je jiz vypnut a Pavel se snazi zjistit co to zpusobilo ...
na OK1OEM-1 se prozatim dle informaci ktere zjiskal Michal LPD nikdo nedostane a musi to tak pockat do 11.9.

Tento problem s TNC neni novou veci, poprve se objevil u ZO-1, pote u me na ALX-1 a myslim i jinde. Ja jsem zatim pricinu nezjistil a TNC ktere to delalo jsem vymenil za OT2m (v rezimu TNC) ktere to nedela ...
Je to to co popisuje Petr MGJ o par prispevku vyse.
Naposledy upravil(a) OK1MJO dne pát 10. zář 2010 9:55:29, celkem upraveno 2 x.
ok1pjv
Příspěvky: 96
Registrován: stř 27. kvě 2009 18:54:23
Bydliště: Klatovy, Plzen
Kontaktovat uživatele:

Re: Stehujici se digi a podobne anomalie

Příspěvek od ok1pjv » pát 10. zář 2010 8:42:37

OK1ALX píše:Tyto dve veci zpusobovaly (a stale jeste cas od casu zpusobuje) stanice OK1PJV-1 (viz igate kterym spozdene packety do aprs-is
...
vlezly) a OK1OEM-1. OK1OEM-1 pouziva TNCcko, ktere ze zatim neznameho duvodu
OK1PJV-1 je jiz vypnut a Pavel se snazi zjistit co to zpusobilo ...
Co se tyce onoho zpozdeni, tak je asi uz jasno - ted jeste o vikendu dotestuji, ale vypada to, ze se mi igate nejak nedomluvil se server italy.aprs2.net - doslo pak tak dalece, ze jsme mel obe 2 zarizeni vypnute
- a jeste po dobu 2 hodin chodil od me beacon do site :))
Tedy dal jsme poland a snad bude OK.

Co se tyce onech zmrsenych paketu - tez jsem zazil (GC12AX + DCD by Krysa) - kazdopadne modemme to asi neni - neb staci si dati monitor a na konzoli a prijem je OK. stalo se mi ale u APRX 1.99 a 2.00 a u zarizeni s OpenWrt - s DSL modem u 14ky http://www.cbradio.cz/aprs/ok1pjv-14 , kdy jsem mel zapnuty TX igate + digibeater - kdyz jsem se podival, co leze do RF, tak bylo tez zmrsene. Bud bych videl naproblem v RS232 prevodniku (budu si muset odpoichnouti signal pred a za - ale tomu nejak neverim), ci bych videl spise problem u OpenWrtcka a bufferu seriaku u DSL a celkovemu vytizeni HW (na OEM je sice jiny HW a je tam DigiNed - ale tez OpenWrt a GC-12AX)
Paja OK1PJV, QTH Klatovy/Plzen (http://www.CBradio.cz)
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Stehujici se digi a podobne anomalie

Příspěvek od OK2ZO » pát 10. zář 2010 13:15:20

Je overeno, ze to delaji TNCcka..
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
ok1mgj
Příspěvky: 92
Registrován: stř 09. zář 2009 19:31:21
Bydliště: Jirkov, CZ, JO60RM
Kontaktovat uživatele:

Re: Stehujici se digi a podobne anomalie

Příspěvek od ok1mgj » pát 10. zář 2010 13:17:57

na OEM-1 je upravenej Voyage linux, pokud si vzpominam, je do nej naroubovany jadro z debianu, zelezo je wrap (nebo alix) takze zadnej prevodnik na RS232 ale hezkej fyzickej port

Presne ta sama konfigurace byla na OK1KSO-1 s non-GES TNCckem a bez problemu.
Linux is like a wigwam. No windows, no gates, Apache inside.
OK1KSO-1, OK1KSO-6
Uživatelský avatar
ok1mgj
Příspěvky: 92
Registrován: stř 09. zář 2009 19:31:21
Bydliště: Jirkov, CZ, JO60RM
Kontaktovat uživatele:

Re: Stehujici se digi a podobne anomalie

Příspěvek od ok1mgj » pát 10. zář 2010 18:16:10

Pokud byste chteli studovat log z digi, kde je GES TNC, zde konkretne OEM-1, muzete dle libosti - viz priloha.
OEM-1 je fillin, takze podle toho ten log vypada. Jenom podotykam, ze OEM-1 je vzhledem k cetnosti chyb vyrazeno z provozu, pres vikend by mel byt k dispozici jiny modem.
Přílohy
digined.rar
(79.77 KiB) Staženo 339 x
Linux is like a wigwam. No windows, no gates, Apache inside.
OK1KSO-1, OK1KSO-6
ok2slc
Příspěvky: 115
Registrován: stř 11. bře 2009 8:44:57

Re: Stehujici se digi a podobne anomalie

Příspěvek od ok2slc » pát 10. zář 2010 19:20:05

A co takhle na stavajici hw konfiguraci OEM-1 zkusit APRX primo v KISS nebo SMACK bez podpory ax.25 ?
Ja jsem zkousel rozjet na WRAP2.C pod Voyage ax.25, ale bezuspesne (asi fakt v teto distribuci neni podpora v jadru) . Za to docela uspesne jsem zkousel (a doposud zkousim jako OK2SLC-1) na tomto WRAPovi APRX s TNC2 v3.0 (OK2PPK&CZ6TOM) i TNC5+ a oba dva modemy pracovaly jak v KISS tak i SMACK bezchybne (si tedy myslim).

Nejakym "nedopatrenim" se mi podaril vyvorit instalacni Debian balicek pro APRX 2.0, takze kdyby byl zajem mohu poskytnout (nejak nerozumim proc jej nevytvoril primo autor, kdyz jej vytvarel pro predchozi verze...).
Uživatelský avatar
ok1mgj
Příspěvky: 92
Registrován: stř 09. zář 2009 19:31:21
Bydliště: Jirkov, CZ, JO60RM
Kontaktovat uživatele:

Re: Stehujici se digi a podobne anomalie

Příspěvek od ok1mgj » pát 10. zář 2010 20:55:35

Spis bych strcil na OEM-1 jiny modem, coz je jednodussi a ucelnejsi, se stavajicim GESem si pak popovidat v teple domova a s definitivni platnosti zjistit, kde se co deje.
Jedno je ale jiste (uz podle logu) - chyby se vyskytuji prubezne, mezi spravne prijatymi packety => modem se nedostane do jakehosi chybujiciho stavu, kdy po resetu se srovna, ale chyby se vyskytuji prubezne po celou dobu provozu.
Linux is like a wigwam. No windows, no gates, Apache inside.
OK1KSO-1, OK1KSO-6
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Stehujici se digi a podobne anomalie

Příspěvek od OK1MJO » sob 11. zář 2010 21:14:29

Problematika je v 90% v CRC kvuli emulaci UARTu 16c550A v cipsetu WRAPu/Alixe/RB atd. , ktery by mohl vyresit soft pro APRS v Linuxu.
Standardni stolni PC P4 nema problem. Schvalne prepnete TNC do hosta W8DED a nastavte WRAP Linux pro praci v hostu misto kissu a uvidite....pojede to bez problemu, bez zmrsenych hlavicek AX25 paketu.
Po dobu co budu v nemocnic nekdo kdyztak vyzkousejte Esc prikaz @K + ESC Z 0 (http://www.ok0bez.com/files/aprs/TNC2-G ... ametry.txt).

http://www.pcengines.ch/schema/alix2d.pdf
Odpovědět