Olomouc - novy repeater

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
OK2BUM
Příspěvky: 5
Registrován: ned 10. črc 2011 20:40:27
Jméno: Bob.

Olomouc - novy repeater

Příspěvekod OK2BUM » ned 10. črc 2011 20:43:04

Ahoj kolegove.

Pripravujeme s Martinem (OK2GMO) novy digi repeater v Olomouci. Tak snad trochu prispejeme k vykryti tohoto bileho mista. Veskere pripominky, pripadne doporuceni vitame.

Mejte se,

Bob.

Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 544
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Olomouc - novy repeater

Příspěvekod OK1ALX » ned 10. črc 2011 20:52:53

Dobra zprava, drzim palce.

Co tam bude?
Libor, OK1ALX

OK2BUM
Příspěvky: 5
Registrován: ned 10. črc 2011 20:40:27
Jméno: Bob.

Re: Olomouc - novy repeater

Příspěvekod OK2BUM » pon 11. črc 2011 17:04:41

Budeme ted asi chvili hledat nejvhodnejsi konfiguraci jak HW tak SW. Zatim to vypada asi takto:
obsluzny HW - nejaky starsi PC na kterem bezi nektery a nasich mericich systemu
obsluzny SW - zatim nejsme rozhodnuti, jestli APRX nebo digi_ned - privitame jakekoliv doporuceni
radio - nejaka starsi rucka (aspon prozatim), casem se uvidi

Zatim jsme vse zkouseli doma na kolene a ted bychom chteli zarizeni umistit na nektery z nasich vysilacich bodu. Mame v merku dva, a zalezi na promereni ruseni, pro ktery se rozhodneme.

Rad by jsem pouzil soundmodem. Ma s tim nekdo zkusenosti? Mam se do toho poustet nebo mam dat radeji prednost klasickemu tnc?

OK1MX
Příspěvky: 1076
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Olomouc - novy repeater

Příspěvekod OK1MX » úte 12. črc 2011 17:18:46

OK2BUM píše:Budeme ted asi chvili hledat nejvhodnejsi konfiguraci jak HW tak SW. Zatim to vypada asi takto:
obsluzny HW - nejaky starsi PC na kterem bezi nektery a nasich mericich systemu
obsluzny SW - zatim nejsme rozhodnuti, jestli APRX nebo digi_ned - privitame jakekoliv doporuceni
radio - nejaka starsi rucka (aspon prozatim), casem se uvidi

Zatim jsme vse zkouseli doma na kolene a ted bychom chteli zarizeni umistit na nektery z nasich vysilacich bodu. Mame v merku dva, a zalezi na promereni ruseni, pro ktery se rozhodneme.

Rad by jsem pouzil soundmodem. Ma s tim nekdo zkusenosti? Mam se do toho poustet nebo mam dat radeji prednost klasickemu tnc?
Z různých měření i praktických zkušeností je TNC nejlepší volbou, (vyjma jednoho typu, který má FW problém) z hlediska dekódování paketů. Za ním pak je BYCOM a úplně nejhůř jsou na tom různé jednočipy, kde se dekódování dělá softwérově. Co se týče soundmodemu, tam je to sázka do loterie. Některé PC resp. zvukovky měly hanebné výsledky, některé chodily celkem obstojně, neustále se řešil problém s brumem a.t.d. Další komplikace je se SW. Jediné co mi jakš takš chodilo bylo AGWPE engine, jenže ten je podmíněný WXP, což není optimální model pro bezobslužné zařízení, nehledě k tomu, že pro XP neexistuje solidně udělaná DIGI.

Jestli můžu doporučit, tak TNC-digined (v případě, že by šlo jen o digi bez igate - existuje i kompilace na CF kartě by OK1MGJ a není nutný HDD) nebo pod linuxem. V případě nutnosti snížit spotřebu lze toto rozjet ina ALIXU
http://www.aprs.cz/index.php?option=com ... x&Itemid=1
nebo na openWRT
http://ok1djo.howto.cz/wordpress/?p=19
popis od Mrtina DJO


Milan

OK2ZO
Příspěvky: 480
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Olomouc - novy repeater

Příspěvekod OK2ZO » pát 15. črc 2011 16:05:47

Testoval jsem na starem NTB Toshiba digined+aprsd pres interni zvukovku a chodilo to velmi spolehlive. OS ZIPSLACK. Pokud by slo o nejake znackove zelezo, dost mozna by to bylo take o.k. TNC ma na vzdalenem stanovisti jednu velkou nevyhodu. Pokud se zasekne TNC, je potreba mit nejakou moznost dalkoveho resetu. To je zas vyhoda reseni se zvukovkou, ze pokud nevytuhne cele PC, jako takove, ale jen software, da se vetsinou pres internet restartovat a melo by se zase v pohode rozebehnout. Staci tak jen vyrobit prislusnou kabelaz + klicovaci obvod s tranzistorem nebo optoclenem v hodnote max. par korun a je hotovo..
OK2ZO Libor/Adamov

OK2BUM
Příspěvky: 5
Registrován: ned 10. črc 2011 20:40:27
Jméno: Bob.

Re: Olomouc - novy repeater

Příspěvekod OK2BUM » sob 30. črc 2011 23:55:49

Tak jsme dnes novy repeater a igate slavnostne dokoncili. Uz se zobrazuje i v mapach.

Aktualni konfigurace je:
HW - routerboard 411 preinstalovany s OpenWRT
SW - aprx
TNC
starsi rucka s vykonem 2W.

Ted se zamerime na doladeni konfigurace se soundmodemem abychom mohli vyradit TNC a pokusime sehnat nejakou vykonnejsi radiostanici. Martin ma pry v merku nejakou motorlu.

Tak testujte a piste co muzeme jeste zlepsit.

ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: Olomouc - novy repeater

Příspěvekod ok2ila » úte 02. srp 2011 7:08:44

Ahoj, gratuluji. Myslím, že v Olomouci se nějaká malá digina/igate uživí. Není to tak dávno, co krátce jedna běžela na Pohořanech a chodila skvěle. Kde bude ta Vaše? Pokud to QTH bude slušné, větší výkon než ty 2W bych ani nepoužíval. Z OL není problém aby ji slyšel OK0BBF, OK2ULQ-2, OK2ULQ-3, OK2XDU-1 a další. Zas tak bílé místo Olomouc není.


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti