Změna fill-in na aprs.fi?

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
OK2ZDL
Příspěvky: 51
Registrován: ned 29. bře 2009 11:30:42
Bydliště: Jihlava
Kontaktovat uživatele:

Změna fill-in na aprs.fi?

Příspěvek od OK2ZDL » pon 02. zář 2013 10:58:01

Ahoj, už nějaký ten pátek pozoruju, že moje fill in digi má v seznamu slyšených stanic velmi málo záznamů. Např. 30x za den odešlu něaký maják, který sice přes digi projde, na aprs.fi je vidět, ale do seznamu slyšených stanic se zapíše třeba jen 1x nebo taky vůbec. U WIDE digi tento problém asi není. Zkusil jsem i jinou call svojí diginy, ale výsledek stejný. Prostě aprs.fi zobrazuje seznam slyšených stanic nějak nekorektně. Víte o tom někdo něco? Díky Honza.
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna fill-in na aprs.fi?

Příspěvek od OK1ALX » pon 02. zář 2013 11:35:29

Ahok Honzo, myslim ze by to mohlo mit spojitost se zobrazenim cesty.
Nasledujici dva pakety jsou stejne, prosly do internetu pres jinou igate ale jsou trochu jinak interpretovany. V prvnim neni za OK2ZDL-2 hvezdicka, v druhem ano. A v tom si mylim ze bude zakopany pes. Paklize tam hvezdicka neni, aprs.fi nebere tuto digi, jako digi pres kterou paket prosel. Nakresli sice zrejme pres tuto digi caru ale nezavede ji do statistik...
2013-09-02 09:26:47 CEST: OK2ZDL-8>TYRT78,OK2ZDL-2,OK2KVM-2*,WIDE2-1,qAR,OK2ZO-1,T2CZECH:`+?Nl* [/`"9G}...Honza, VX-8G_#
2013-09-02 09:26:53 CEST: OK2ZDL-8>TYRT78,OK2ZDL-2*,OK2KVM-2*,WIDE2-1,qAR,OK2SLC-1,OK2SLC-I,T2CZECH:`+?Nl [/`"9G}...Honza, VX-8G_#


V podstate je tezke pro aprs.fi, aby toto spravne rozhodnul. Kdyz si totiz do cesty zadam nejakou digi tak, aby paket cilene prosel pres ni, napriklad OK2ZDL-2,WIDE2-1, pak tento paket muze i nadale projit pres igate, ktera ho zaslechne direktne. V takovem pripade cesta bude vypadat nasledovne: OK2ZDL-2,WIDE2-1,qAR,OK1ALX-1,T2CZECH a aprs.fi i v takovem pripade muze nakreslit caru pres OK2ZDL-2, ackoliv je stanice ktera tuto cestu vyuzila v praze a je direktne slysena igate OK1ALX-1.

Idealni v takovem pripade je moznost vlastniho logovani RF vrstvy a analyza paketu z techto logu, na aprs.fi nejsou vzdy hodnoverne informace na ktere by se dalo spolehnout.
Libor, OK1ALX
OK2ZDL
Příspěvky: 51
Registrován: ned 29. bře 2009 11:30:42
Bydliště: Jihlava
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna fill-in na aprs.fi?

Příspěvek od OK2ZDL » pon 02. zář 2013 16:42:13

Libore díky, popsal si to velmi srozumitelně, ale předchozí věty o problému s fill-in beru zpět, např. OK0BZR-2 se chová správně. Problém je jen u mě, dneska tady projížděl Pepa OK2ARM, prošel asi 10x a v seznamu není ani jednou. Něco se někde muselo změnit, nastavení mojí OT2m je už roky stejné, experimenty nepomohly, tak sem nastavil vše jak bylo dřív. Podotýkám, že nikde nemám nastaveno v cestě, aby to prošlo přes Ok2ZDL-2 jak popisuješ. V autě i na ruččce mám klasiku W1-1,W2-2.... Problémy pozoruju minimálně měsíc nebo dva... Pořád si myslím, že se muselo změnit něco na aprs.fi, nejsem z toho moudrej. V nejbližší době se bude digina stěhovat na nové QTH, (kde bude i D-STAR) a proto mi dost vadí, že neuvidím, co a jak z nové kóty digina slyší... Mám zkusit nastavit digi na wide? Zda se něco změní?
OK2ZDL
Příspěvky: 51
Registrován: ned 29. bře 2009 11:30:42
Bydliště: Jihlava
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna fill-in na aprs.fi?

Příspěvek od OK2ZDL » pon 02. zář 2013 17:09:09

Ještě maličkost, OT2m mám nastaveno přesně jako je tady:
http://www.aprs.cz/index.php?option=com ... id=55:digi


[APOTC1 via OK2ZDL-2,OK2KVM-2*,WIDE2-1,qAR,OK2ZO-1,T2CZECH] sice to píše good path, ale němělo by být spíš:

[APOTC1 via OK2ZDL-2*,OK2KVM-2,WIDE2-1,qAR,OK2ZO-1,T2CZECH]
Uživatelský avatar
om1amj
Příspěvky: 58
Registrován: ned 03. črc 2011 20:20:45
Bydliště: JN88PG

Re: Změna fill-in na aprs.fi?

Příspěvek od om1amj » pon 02. zář 2013 20:03:18

Ahoj.
Problem je vseobecne s aprs.fi uz asi pol roka a mozno aj viac.
Napriklad moja fill-in digi/iGate na baze aprx (rozne verzie) je nakonfigurovana uz rok a pol rovnako a od istej doby aprs.fi tiez prestalo ukazovat spravne statistiku.
Nedavno som testoval moju "portable" digi (argentada T3-Micro) nastavenu ako WIDE2 a paketov z VX8 tiez preslo podla raw cez nu viac ako ukazala statistika.
Taktiez aj rozne ine iGate alebo digi co som pozeral ukazuju v statistike malo pocutych stanic.
Pre ilustraciu screenshoty tohtomesacnej (dnesnej) jazdy autom.
Vyznacil som iba position (status som neratal) pakety ktore presli priamo cez moju domacu iGate, aprs.fi ukazuje v statistike ze ich bolo len 16 a podla raw som ich naratal 21. Taktiez ukazuje ze digi OM3KII-2 moje auto pocula 7 krat a podla raw to bolo 10 krat.
A od tej istej doby co pozorujem ten problem, na aprs.fi neukazuje ani stanice ktore naopak poculi moju digi (v raw ich ukazuje).
Takze aprs.fi beriem s velkou rezervou.
aprs1.png
aprs2.png
73!
Juraj/OM1AMJ
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna fill-in na aprs.fi?

Příspěvek od OK1ALX » pon 02. zář 2013 21:38:39

OK2ZDL píše:Podotýkám, že nikde nemám nastaveno v cestě, aby to prošlo přes Ok2ZDL-2 jak popisuješ. V autě i na ruččce mám klasiku W1-1,W2-2....
Jasne, ja jsem to myslel jako priklad, myslel jsem si ze tam mas Wide.
OK2ZDL píše:[APOTC1 via OK2ZDL-2,OK2KVM-2*,WIDE2-1,qAR,OK2ZO-1,T2CZECH] sice to píše good path, ale němělo by být spíš:

[APOTC1 via OK2ZDL-2*,OK2KVM-2,WIDE2-1,qAR,OK2ZO-1,T2CZECH]
Ty hvezdicky by spravne meli byt u kazde digi, pres ktere paket projde, tzn u kazdeho hopu. tedy:
[APOTC1 via OK2ZDL-2*,OK2KVM-2*,WIDE2-1,qAR,OK2ZO-1,T2CZECH]
Ale zrejme nektery sw a hw nepropusti tuto informaci do APRSIS, kde si aprs.fi data "vycucava" a potom dle meho nazoru dochazi k temto anomaliim ve statistice a v hoistorii.
Pokud by se nam presneji podarilo definovat tento problem, mohu se pokusit kontaktovat Heikiho, ktery aprs.fi spravuje a vymyslel.
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
om1amj
Příspěvky: 58
Registrován: ned 03. črc 2011 20:20:45
Bydliště: JN88PG

Re: Změna fill-in na aprs.fi?

Příspěvek od om1amj » pon 02. zář 2013 21:48:50

Libor ked si pozries ten moj druhy screenshot tak tych 21 paketov co islo napriamo cez moju iGate bez vyuzitia akejkolvek digi nema ani jednu hviezdicku a statistika ich naratala ajtak len 16.
A taktiez paketov co presli cez OM3KII-2 aprs.fi naratalo 7 a prave 7 paketov v raw nema hviezdicku a 3 pakety co maju hviezdicku asi nezaratalo.
Takze naozaj netusim podla akej logiky aprs.fi pocita statistiku :(
Ale toto sa naozaj zaclo diat cca pol roka az rok dozadu. Dovtedy aprs.fi (predpokladam) ratalo spravne.
A nejaku kratsiu dobu (asi 3-4 mesiace) pozorujem ze casto ukazuje aprs.fi (aj pri digi ktore maju naozaj velky dosah) ze naposledy poculi stanicu napriamo X a niekedy aj XX hodin dozadu.
73!
Juraj/OM1AMJ
OK2ZDL
Příspěvky: 51
Registrován: ned 29. bře 2009 11:30:42
Bydliště: Jihlava
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna fill-in na aprs.fi?

Příspěvek od OK2ZDL » stř 04. zář 2013 22:46:41

Tak jsem dnes nahrál do OT2m nový firmware, ale žádná změna, zkoušel sem všechno možný, ale na straně uživatele to asi fakt ovlivnit nejde. Zajímavé je, že za celý den se moje auto zapsalo do seznamu stanic 1x, zato ale projíždějící OK2GTI-9 prošel 11x a také se 11x zapsal do seznamu. Sakra to přece není možný....
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna fill-in na aprs.fi?

Příspěvek od OK2ZO » pát 06. zář 2013 8:57:23

Myslim, ze na to je vcelku jednoduche vysvetleni.. Zrejme mas dobre pokryti signalem i od KVM, ktere te slyselo 109x a KVM ma i kratsi cestu do nejblizsiho igate.
Takze prijmou paket jak ZDL tak KVM naraz, prakticky zaraz i odeslou zopakovany paket a kdo je silnejsi u igate, ma navrch. Statistika zpracuje tento paket jako prvni, zatimco ostatni zahodi.. On ten vyraz "Seznam stanic které stanice OK2ZDL-2 slyšela napřímo" neni uplne presny, pridal bych za to "jako prvni".
Myslim, ze je to dano snahou ten stream redukovat, aby ten objem dat byl co nejmensi, protoze maji porad nedostatek mista na serverech.. :-)
Neni to tak asi odjakziva, kdyz se podivam i na statistiky OK0BH-2, tak to myslim ukazuje taky mene nez driv.

Pokud bys chtel presnejsi statistiky tveho DIGI, musel by sis povesit primo na nej igate (jakoze u OT2m to neni vubec problem). Pak bys videl, ze to vypada hned jinak..
Hvezdicky na to nemaji nijaky vliv, ty myslim redukuje igate soft (aprsd).
OK2ZO Libor/Adamov
OK2ZDL
Příspěvky: 51
Registrován: ned 29. bře 2009 11:30:42
Bydliště: Jihlava
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna fill-in na aprs.fi?

Příspěvek od OK2ZDL » stř 18. zář 2013 14:39:39

Dnes jezdil po městě a okolí OK2SZ, zapsal se do OK2ZDL-2 asi 40x. Ve stejnou dobu jsem jezdil i já, prošlo to nesčetněkrát, více méně se stejnou cestou jako OK2SZ (igate ZO nebo BAF) a zapsalo mě to asi jen 2x. To vypadá jako na nějaký filtr pro určitý typ rámců nebo co já vím, nemá to logiku a štve mě, že na to nemůžu přijít. Protože takhle můžu těžkou posoudit, jak chodi DIGI z nového QTH. Zkoušeli jsme i vypnout BAF, jestli není problém po změně SW tam, ale nepomohlo to.
Odpovědět