Obecná diskuse

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
Odpovědět
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Obecná diskuse

Příspěvek od OK1MJO » pát 27. dub 2012 3:22:55

Mel jsem na mysli toto, ze pokud je nekde nod s MW linkama, tak skrze toto udelat na stejnem zarizeni/kótě DIGI a prave skrz sit PR do inet Xnetu/xNOSu to dostat do inetu, takze by z toho vznikl i IGATE.
Napriklad OK0NI (nevim jestli jeste beha), ale ted tam je TEC-2, skrze AXIP by z toho mohl byt IGATE.
OK1LOL
Příspěvky: 202
Registrován: sob 07. bře 2009 22:04:41

Re: Obecná diskuse

Příspěvek od OK1LOL » ned 29. dub 2012 19:36:46

OK1MJO píše:Mel jsem na mysli toto, ze pokud je nekde nod s MW linkama, tak skrze toto udelat na stejnem zarizeni/kótě DIGI a prave skrz sit PR do inet Xnetu/xNOSu to dostat do inetu, takze by z toho vznikl i IGATE.
Napriklad OK0NI (nevim jestli jeste beha), ale ted tam je TEC-2, skrze AXIP by z toho mohl byt IGATE.
No nevim, prijde mi to docela slozite. Jako idealni reseni bych videl tcp-ip sit. Ceny zarizeni jsou velmi priznive a vsechno je overene a vyzkousene.
ok1tec
Příspěvky: 63
Registrován: pon 09. bře 2009 11:35:49
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: Obecná diskuse

Příspěvek od ok1tec » ned 03. čer 2012 11:29:07

Ahoj
OK1MJO píše:Mel jsem na mysli toto, ze pokud je nekde nod s MW linkama, tak skrze toto udelat na stejnem zarizeni/kótě DIGI a prave skrz sit PR do inet Xnetu/xNOSu to dostat do inetu, takze by z toho vznikl i IGATE.
Napriklad OK0NI (nevim jestli jeste beha), ale ted tam je TEC-2, skrze AXIP by z toho mohl byt IGATE.
NI bezi na RMNC. User je na 144.950Mhz. Linky z nej 2 na 70cm (23cm pro nedostatek radii odpiskano).
Prestavbu na PC jedine kdyz nahoru pritahnem net.
Dale tam bezi APRS na diginedu. Teoreticky by se dalo pridat meteo (bude nutne mit hodne vrtuli do zasoby) a detekce blesku.

Teroreicky jsme uvazovali i o hamnetu, jenz je vlastne wifi na 5Ghz mezi kopcema a 2.4Ghz na usery.
Jenze. Kolik kopcu mezi sebou vidi a zaroven na nich komercni nenazranci nechteji 100 000 rocne bez DPH.
Je proste konec.

tec
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Prepis prijateho kmitoctu APRS do VFO u D7

Příspěvek od OK1MJO » stř 27. čer 2012 12:18:28

Ahoj, asi pred mesicem jsem si vyzkousel funkci prepisu kmitoctu v APRS OBJECTu nejakeho echolink prevadece do VFA TH-D7.
Po prijeti ramce, jsem nalistoval dany majak a pak neco nejak stiskl, mam tuseni, ze to bylo tlacitko MENU a pak VFO.
Na VFO A jsem mel 144.800 APRS se zapnutym TNC a VFO B jsem mel v 70cm v nepametovem rezimu.
A nejak se mi podarilo udelat to, co delaj uzivatele TM-710 normalne.
Problem je, ze si nemohu vzpomenout jak jsem to udelal a kdyz jsem si s ruckou ted hral v ruznych kombinacich, tak jsem do VFA B (sviti tam 433.500) nemohl dostat kmitocet prevadece prijateho do zpravy v ramci objectu.

Potreboval bych vedet jak presunout parametry prevadece prijate v objectu do VFO B.
Tez nevim, jestli to funguje u nazvu objektu ER-OK0BKA apod nebo u druheho zpusobu 439.425ST apod. .

Dokazete nekdo poradit? Hodilo by se to pri ceste do Recka na dovolenou, ze bych si nemusel zapisovat do papir-bloku parametry pro naladeni v VFO-B.
Vim, ze se mi to povedlo, ale uz nevim jak, skoda ze jsem si to nepoznamenal jak jsem to tam dostal.

Kdyz tak mi prosim popiste jak se to dela i u vozidlovky TM-710.

Kdyz listuju mezi prijatyma zpravama, tak pomoci tlacitka A/B v listovani mi TH-D7 nabizi smazani aktualni zpravy.

Kdoz zapomel, tak plati toto http://www.ok0bez.com/files/aprs/TH-D7_skryta_menu.txt .

Dekuju za pripadnou pomoc.


73! Martin OK1MJO


PS: Vcera odpoledne jsem si udelal autem vylet na Klinovec a Fichtelberg. http://aprs.fi/#!mt=roadmap&z=11&call=a ... nge=604800
Z Fichtelbergu jsem na 145.500MHz udelal Sveda co sedel se smerovkou na plazi a miril na Berlin.
http://www.cbradio.cz/forum/read.php?28,123467
ok1djo
Příspěvky: 142
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: Obecná diskuse

Příspěvek od ok1djo » stř 27. čer 2012 19:15:51

Na D710 je v seznamu stanic na spodni liste nad spravnym tlacitkem rozsvicene Tune. Nevim o tom, ze by D7ka umela Tune - v navodech jsem nic takoveho nezahledl, jsi si jisty, ze se Ti to nezdalo? Ne, ze by neslo Tune dodelat - spravny software mimo stanici to umet muze, stanicka sama o sobe vsak tuhle funkci nenabizi.
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Obecná diskuse

Příspěvek od OK1MJO » pát 29. čer 2012 1:21:05

Ne, nezdalo.
Mam v pameti jak APRS 144.800 pamet cislo 46, tak i OK0BEZ 439.275 (bez T/CT) jen nosna pamet cislo 138, OK0BEZ T (jen tone 88.5Hz) pamet cislo 139 a OK0BEZ CT (tone 88.5Hz + prijem CTCSS 88.5Hz) na pameti cislo 140.

Kdyz jsem to tenkrat zkousel, tak jsem si nechal VFO A v pametovem rezimu APRS (D) 46 a VFO B jsem nechal ve volnem ladeni (tlacitko VFO/B).
Takze v druhem radku svitilo 433.500 bez cisla pameti vpravo.

Po prijeti ramce, ktery mi svitil na displeji, jsem neco stiskl a na druhem radku VFO B se zobrazilo - 439.275 T bez cisla pameti , tedy spravnej kmitocet
se spravnym odskokem a se subtonem 88.5Hz behem klicovni, prijem byl volnej bez subtonu.

Premejslim, jestli to nebylo tim, ze jsem to udelal ve chvili, kdy se kmitocet 439.275US zobrazoval na LCD pres celej displej (problematika Kenwoodu) s T nahore a s minusem pro odskok a pak se misto VFO B zobrazoval ten spravnej kmitocet s parametrama jen ve VFO B, jako bych manualne ladil z 433.500 na 439.275 vcetne odskoku a tonu 88.5Hz.

Protoze kdyz jsem se o to ted pokousel, tak jsem to zkousel udelat z pameti APRS po stlaceni LISTu tlacitkem 5. Protoze "vytahnuti" z tohoto pametoveho listu nechodi.

Tak to zkusim az se to zobrazi pres obrazovku kdyz to prijme ramec.

Pokud to pujde, tak budu informovat.

Zatim 73! Martin
ok1djo
Příspěvky: 142
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: Obecná diskuse

Příspěvek od ok1djo » pát 29. čer 2012 21:54:55

se kterou verzi stanice se Ti to povedlo? Otestovat to pujde snadno - D7ek mas vice nez jednu, jednu pripoj k pecku, nahod echolink nebo UI-View a nekde bokem posilej objekty, kolik se zamane - pak ten chmat najdes snaz. Pokud to ale neni mozne z listu, jen z overlay displaye, pak to neni stastna funkcionalita - pri vetsim frmolu nemusis ani stihnout zareagovat a obrazovka je prekryta jinou.
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Obecná diskuse

Příspěvek od OK1MJO » sob 30. čer 2012 17:58:29

ok1djo píše:se kterou verzi stanice se Ti to povedlo? Otestovat to pujde snadno - D7ek mas vice nez jednu, jednu pripoj k pecku, nahod echolink nebo UI-View a nekde bokem posilej objekty, kolik se zamane - pak ten chmat najdes snaz. Pokud to ale neni mozne z listu, jen z overlay displaye, pak to neni stastna funkcionalita - pri vetsim frmolu nemusis ani stihnout zareagovat a obrazovka je prekryta jinou.
Mam tu druhou s KISSem a 9k6.
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

APRS do kosmu

Příspěvek od OK1MJO » stř 11. črc 2012 4:49:31

ok1djo
Příspěvky: 142
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: APRS do kosmu

Příspěvek od ok1djo » stř 11. črc 2012 12:30:44

Co je za volaci znak 2space? Nebo si pri zadosti o volaci znak oz2space nevsimli, ze do AX-25 ramcu se jako volaci znak vleze jen sest znaku a resi to "pres koleno"? Take cetnost majaku - pri rychlosti pohybu 7km/h je pulminuta (tj vysilani po sto metrech na otevrenem mori) pri dosahu, jaky maji (http://www.db0anf.de/app/aprs/stations/ ... e-2SPACE-7) trosku zvlastni ;).
Odpovědět