Sjednoceni objektu v OK

Diskuse směřující k zabránění chaosu a vytvoření pravidel pro úspěšný a bezkolizní rozvoj APRS v OK.
Uživatelský avatar
ok2vop
Příspěvky: 85
Registrován: pát 03. dub 2009 21:53:44

Re: Sjednoceni objektu v OK

Příspěvek od ok2vop » pát 17. dub 2009 10:09:32

OK1MX píše:Když zadáš 145.6125MHz dojde "jen" k tomu, že u D7 a D700 při se na dislpeji objeví:
145.6125MH
z T088 -..
........
Žádný jiný negativní dopad to nemá.
Tak terdf tomu nerozumim, me vyplynulo z tveho prispevku, ze se MUSI zadat:
OK1MX píše:důležité je : "438.900MHz T088 -" kde

kmitočet musí být ve formátu "xxx.xxxMHz" (MHz je povinné)
aby to radio dokazalo preladit a presne i dalsi parametry
OK1MX píše:"T088" je CTCSS kde Txxx nasaví WIDE (25kHz MF a zdvih) txxx Narow (12.5KHz zdvih) (T nebo t je pouze vysílání CTCSS) Pakliže místo T (t) použijeme C (c) nastavíme CTCSS pro TX i RX (rádio zavřeme pod subtón), D (d) pod DCS
aby radio dokazalo nastavit CTCSS a zdvih...

a v dalsim prispevku pises, ze je to jen
OK1MX píše:problém grafického hlediska, aby to "vypadalo" pěkně.
Tak jak to teda je...???

A jak to je s tou neopakovatelnosti jmena objektu v ramci celeho systemu? Jak tedy pojmenovavat objekty?
OK2VOP Petr / Brno - Kohoutovice, cosysop APRS digi OK2RKB
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Sjednoceni objektu v OK

Příspěvek od OK1MX » pát 17. dub 2009 10:53:29

Zkusím ten gordický uzel trochu polopaticky rozmotat. (alespoň na základě mých zkoušek a pozorování)

Nejvíce svazující faktor je vytvořit objekt tak, aby ho pochopilo rádio, které umožňuje automatické naladění, v této fázi jde o TM-D700, doufám že přibudou další. Nejlepší bude když to popíšu na příkladu:

OK0BCA>AP4R10,OK1KKL-2,WIDE2*,qAR,OK1DWW-1:;438.900--*111111z5044.30N/01536.00Er438.900MHz T088 - OK0BCA

To co je tučné a podtržené je string, který musí být dodržen, aby se po stisknutí TUNE rádio přeladilo. Ostatní může být libovolné.

OK1COM psal o znacích yz v názvu objektu, bavíme se o:
OK0BCA>AP4R10,OK1KKL-2,WIDE2*,qAR,OK1DWW-1:;438.900--*111111z5044.30N/01536.00Er438.900MHz T088 - OK0BCA
Tady můžeme zvolit buď jako název objektu CALL převaděče nebo kmitočet (na toto téma již menší diskuse také proběhla) Pakliže zvolíme CALL (např. OK0BCA) k duplicitě dojít nemůže t.j. nemohou se objevit dva stejné. Pakliže bychom dali dvě stejné frekvence, což se stát může, nastal by problém. Proto se je jako varianta nabízí doplnit kmitočet doplňujícími znaky které jej udělají unikátním a zároveň na první pohled bude patrné kde se přibližně nachází. Jedna z variant je třeba zkratka kraje, kde se převaděč nachází.... např.
OK0BCA>AP4R10,OK1KKL-2,WIDE2*,qAR,OK1DWW-1:;438.900HK*111111z5044.30N/01536.00Er438.900MHz T088 - OK0BCA

Ostatní rádia, APRS.FI, FINDU.COM podle mého zkoumání zobrazují vše jako řetězec
OK0BCA>AP4R10,OK1KKL-2,WIDE2*,qAR,OK1DWW-1:;438.900--*111111z5044.30N/01536.00Er438.900MHz T088 - OK0BCA
záleží pak jen na rozložení displeje a schopnosti daného HW jak a kolik znaků je schopen zobrazit. může tam byt klidně:
OK0BCA>AP4R10,OK1KKL-2,WIDE2*,qAR,OK1DWW-1:;438.900--*111111z5044.30N/01536.00ErToto nejlepsi prevadec ve stredni Evrope a mozna na svete.
doporučení 10x10x8 je tedy jen proto, aby docházelo k logickému zalamování textů.

D7 10x10x8
Toto je ne
jlepsi prev
adec v E

VX-8 20x20x20
Toto je nejlepsi pre
vadec v Evorpe a moz
na na svete.
Uživatelský avatar
ok2vop
Příspěvky: 85
Registrován: pát 03. dub 2009 21:53:44

Re: Sjednoceni objektu v OK

Příspěvek od ok2vop » úte 02. čer 2009 17:18:58

vsemu rozumim - jen nevim, jak zapsat kmitocet "pulkovyho" kanalu 145.6125:

bude stacit toto?
...Er145.612MHz T088 - OK0ABA
OK2VOP Petr / Brno - Kohoutovice, cosysop APRS digi OK2RKB
Uživatelský avatar
ok2vop
Příspěvky: 85
Registrován: pát 03. dub 2009 21:53:44

Re: Sjednoceni objektu v OK

Příspěvek od ok2vop » úte 02. čer 2009 18:15:30

resp. to řeknu jinak:

mam v majaku konkretne zapsano:

Kód: Vybrat vše

;145.6125-*111111z4912.12N/01632.03Er145.612MHz T088 -   OK0ABA    BrnoMesto
  • dlouhe mezery vzadu jsou kvuli dodrzeni 10koveho rastru pro zobrazeni na displeji
  • zajima me ale, jak nalozit s udajem o kmitoctu na zacatku packetu, zda ponechat 145.6125- (minus je jalovy znak kvuli dodrzeni povinne delky 9 znaku) nebo dat spise 145.612JM kvuli dodrzeni syntaxe dvou znaku (JM=JizniMorava) na konci
  • dale by me zajimalo jak s udajem o kmitoctu za znakem "r" - pokud dam udaj s presnym kmitoctem 145.6125MHz, tal presahnu delku 10 znaku, ktere nevim zda jsou ci nejsou v tomto pripade povinne, kazdopadne se to bude blbe zobrazovat na radiich s displejem o 10 znacich na radek
Vyse uvedeny priklad by se mel zobrazovat na radiich s dispelejm 10-10-8 takto:

Kód: Vybrat vše

145.612MHz
 T088 -   
OK0ABA  
a na radiich s displejem 20-20-20

Kód: Vybrat vše

145.612MHz T088 -   
OK0ABA    BrnoMesto
OK2VOP Petr / Brno - Kohoutovice, cosysop APRS digi OK2RKB
Uživatelský avatar
ok2vop
Příspěvky: 85
Registrován: pát 03. dub 2009 21:53:44

Re: Sjednoceni objektu v OK

Příspěvek od ok2vop » úte 02. čer 2009 18:25:05

Dnes byly "rozchozeny" majaky 4 dalsich prevadecu (tedy celkem uz 5) v Brne a okoli. Propagovany jsou z DIGI OK2RKB v Brne-Kohoutovicich s WIDE1-1. Snazil jsem se majaky napsat podle poslednich poznatku z praxe podle chovani handheldu (publikovanych zde 1MX) tak, aby se obsah informaci majaku dobre zobrazoval na displejich handheldu a soucasne aby syntaxe zapisu v majaku umoznila u handheldu vyuzit tlacitko pro okamzite preladeni na dany prevadec.

V soucasnosti jsou propagovany repeatery:
OK0ABA Brno
OK0BAB Brno
OK0H Palava
OK0BH Palava
OK0BHD Blansko

V pripade zajmu jinych sysopu zaradim do propagovani majaky dalsich repeateru na jizni Morave

vop
OK2VOP Petr / Brno - Kohoutovice, cosysop APRS digi OK2RKB
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Sjednoceni objektu v OK

Příspěvek od OK1MX » úte 02. čer 2009 22:01:45

ok2vop píše:resp. to řeknu jinak:

mam v majaku konkretne zapsano:

Kód: Vybrat vše

;145.6125-*111111z4912.12N/01632.03Er145.612MHz T088 -   OK0ABA    BrnoMesto
  • dlouhe mezery vzadu jsou kvuli dodrzeni 10koveho rastru pro zobrazeni na displeji
  • zajima me ale, jak nalozit s udajem o kmitoctu na zacatku packetu, zda ponechat 145.6125- (minus je jalovy znak kvuli dodrzeni povinne delky 9 znaku) nebo dat spise 145.612JM kvuli dodrzeni syntaxe dvou znaku (JM=JizniMorava) na konci
  • dale by me zajimalo jak s udajem o kmitoctu za znakem "r" - pokud dam udaj s presnym kmitoctem 145.6125MHz, tal presahnu delku 10 znaku, ktere nevim zda jsou ci nejsou v tomto pripade povinne, kazdopadne se to bude blbe zobrazovat na radiich s displejem o 10 znacich na radek
Vyse uvedeny priklad by se mel zobrazovat na radiich s dispelejm 10-10-8 takto:

Kód: Vybrat vše

145.612MHz
 T088 -   
OK0ABA  
a na radiich s displejem 20-20-20

Kód: Vybrat vše

145.612MHz T088 -   
OK0ABA    BrnoMesto
Bezva, je to super. Zběžně jsem to skouknul a zdá se mi to být OK. Už se těším až pojedu na Moravu, že se konečně s někým pokecám, protože budu vědět kmitočty převaděčů... ;) Roman OK1BF tam jezdí často, tak že pak může podat report, jestli AUTO TUNE chodí, ale nevidím důvod, proč by neměl.
Sand jediné dvě poznámky,
- OK0ABA, automatické ladění bere inforamci o frekvenci z těla rámce, tak že by to mělo být obráceně, to souvisí s tím dotazem. Povinný počet znaků je jen u názvu objektu. to co je za "r" je pouze řetězec, který má následující smysl:¨Stanice které podporují AutoTune si z něj vyzobají udaje pro přeladění (popsáno výše), pro ostatní stanice je to text, který se zobrazí stejně jako cokoli jiného.
tedy:
;145.612JM*111111z4912.12N/01632.03Er145.6125MHz T088 - OK0ABA BrnoMesto

- OK0H, když není nutný TONE tak se string vynechá (99%) ověřím že to tak je:
;145.675JM*111111z4852.26N/01639.11Er145.675MHz - OK0H Palava
případně
;145.675JM*111111z4852.26N/01639.11Er145.675MHz -060 OK0H Palava
(pakliže má náhodou někdo ve VFO jiný odskok než 600kHz, bude se mu to při zadnání "-" ladit jinam... ale to je v podstatě jeho blbost. (u 70cm to platí také)

Jo ještě jedna věc, jelikož tato data lezou i vzduchem, v kolonce "Rufzeichen" by mělo být OK1RKB-1, jakožto "odesilatel objektu" a to z více důvodů, o některých se nechci veřejně rozepisovat.
Uživatelský avatar
ok2vop
Příspěvky: 85
Registrován: pát 03. dub 2009 21:53:44

Re: Sjednoceni objektu v OK

Příspěvek od ok2vop » stř 03. čer 2009 11:47:02

  • Rufzeichen jsem opravil
  • kmitocet OK0ABA jsem zapomnel opravit, ale uz se nemam cas vracet
  • OK0H vynechani Toff - to mi nejak potvrd, pak to vyhodim
OK2VOP Petr / Brno - Kohoutovice, cosysop APRS digi OK2RKB
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Sjednoceni objektu v OK

Příspěvek od OK1MX » stř 03. čer 2009 21:37:44

ok2vop píše:
  • Rufzeichen jsem opravil
  • kmitocet OK0ABA jsem zapomnel opravit, ale uz se nemam cas vracet
  • OK0H vynechani Toff - to mi nejak potvrd, pak to vyhodim
Tak jsem to zkoušel a měl jsi to v pořádku. řetězec Txxx (v případě bez CTCSS je to Toff) tam být musí, v opačném případě to dlabe na "-" t.j. odskok. Omlouvám se.
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sjednoceni objektu v OK

Příspěvek od OK2ZO » čtv 04. čer 2009 8:37:51

Jen k ABA - funguje na nosnou, CTCSS lze pouzit, ale jen proto, aby se vysilala i z prevadece (moznost pripojit treba linkovac), nicmene byl tam odjakziva 103,5Hz.
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
ok2vop
Příspěvky: 85
Registrován: pát 03. dub 2009 21:53:44

Re: Sjednoceni objektu v OK

Příspěvek od ok2vop » pát 05. čer 2009 9:12:12

OK2ZO píše:Jen k ABA - funguje na nosnou, CTCSS lze pouzit, ale jen proto, aby se vysilala i z prevadece (moznost pripojit treba linkovac), nicmene byl tam odjakziva 103,5Hz.
co to tedy znamena?
  • mam tam tedy ten ton psat nebo ne?
  • je tam tedy 103 misto 088 ?
OK2VOP Petr / Brno - Kohoutovice, cosysop APRS digi OK2RKB
Odpovědět