Seznam Radioamatérských převaděčů

http://www.prevadece.smoce.net/
Uživatelský avatar
ok2uec
Příspěvky: 100
Registrován: pon 24. kvě 2010 23:18:21
Jméno: Martin
Bydliště: Inferno ->JN89OD
Kontaktovat uživatele:

Seznam Radioamatérských převaděčů

Příspěvek od ok2uec » úte 25. kvě 2010 14:48:21

zdravím všechny .. před cca 2 měsíci jsem dostal nápad udělat trochu lepší a rozsáhlejší WWW stránky... dělám je sám a občas mi nějaký ten kolega na AMA pásmu poradí co a jak upravit tam .. proto to teď vemu takle ..

Když se podíváte na http://www.prevadece.smoce.net tak jsem udělal malej základ systému ..

Funguje to tak:

Vy -> Registrace převaděče -> do seznamu čekatelů ->správce který má oprávnění MODERATOR nebo ADMINISTRATOR -> POTVRDÍ NEBO ZAMÍTNE REGISTRACI.

V obojích případech vám dojde E-mail s popsáním situace.

Dále ...

byl jsem upozorněn že je v registraci moc povinných údajů. Tak je dnes "očešu" a nechám tam jen to nejdůležitější + více popíšu kde a jak vyplnit ....

Přidal jsem službu Hlídací PES což je Hlídání Echolinku u převaděče .. při výpadku nebo nahození zašle SMS ve tvaru který si nastavíte v administraci po přihlášení ...

A ještě jedno INFO :
Nahoře je vyhledávání : Město(naštěpávač) - Lokátor - Kopec(naštěpávač) - Značka(Zkontroluje Existenci u ČTU.cz a porovná z Databázi ČRK.cz) - Prefix(Porovná pár stovek prefixu a vyhodí který stát ITU zónu a podb...)

Proto chci poprosit o spolupráci a návrhy co přidat a co změnit. Budu rád za kladné odezvy a při záporných odezvách o možnosti jak vyřešit daný problém.


Díky Martin OK2UEC
prevadece@smoce.net
Nikdy nemůžete vyhrát hádku s blbcem, nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Seznam Radioamatérských převaděčů

Příspěvek od OK1MX » úte 25. kvě 2010 17:28:53

Good job... gratuluji. Bohužel nemůžu dotlačit tvůrce seznamu převaděčů na www.hamradio.cz k opravě chyby, tak že jsem rád, že vznikl takovýto přehledný seznam. Jistě budeš mít spoustu námětů na funkce a možnosti (integrace do googlovskejch map, automatický import z APRS, .... užitečných funkcí se dá vymyslet nekonečně mnoho... :-) )

Jediný problém vidím v zadávání nových převaděčů a následné editaci údajů. Těžko se Ti povede dohnat všechny VO aby se zaregistrovali a udržovali seznam akrualizovaný, na druhou stranu když budu chtít informaci o nějakém blízkém převaděči zadat, buď se musím uvést jako majitel (což nejsem) nebo tam info o převaděči nikdy nebude.

Navrhoval bych tedy zvážit možnost zadání převaděče dvěma (třemi) způsoby

a) běžný uživatel po registraci (nikoli VO) zadá hodnoty, které bude vědět (možná to uměle omezit pouze na ověřitelná data t.j. QTH, frekvence CTCSS, zbytek je je JPP protože jak to doopravdy je ví jen ten kdo to stavěl) .
b) VO převaděče (nevím jak to chceš kontrolovat, že to není nějaký Joker :-) ) který bude mít právo veta a bude moci editaci pro běžné uživatele zakázat či povolit editaci i jiným uživatelům (o hodně převaděčů se stará tým lidí a není to "one man show". V Infu pak budou všechny vyplněné informace.
c) Automatický import z APRS (objekt převaděče) (doplní se stejné hodnoty jako bod a) )

(jakmile se registruje VO, bude mít právo VETA pro body a) a c)

Bohužel ani toto dělení nezabrání situaci, kdy VO všechno vyplní, neumožní editaci někomu jinému a na aktualizaci dat se vykašle... Ostatně takto více méně vyčichlých seznamů je na internetu mnoho. (včetně té ostudy, která v současné době visí na hamradiu) Chce to prostě nějak optimálně navrhnout kompromis mezi jednoduchostí zadávání - editace a zabezpečení - věrohodností dat. (někomu upadne anténa a 5 převaděčů v okolí označí jako nefunkčních... :lol: )

Přeji mnoho tvůrčích úspěchů

p.s. chtěl jsi návrhy, tady je máš... sám jseš si vinnen :lol:
Uživatelský avatar
ok2uec
Příspěvky: 100
Registrován: pon 24. kvě 2010 23:18:21
Jméno: Martin
Bydliště: Inferno ->JN89OD
Kontaktovat uživatele:

Re: Seznam Radioamatérských převaděčů

Příspěvek od ok2uec » úte 25. kvě 2010 18:57:34

No k tomu APRS jo už jsme na to myslel a už mám tak trochu vymyšlené jak to bude fungovat jinak zanést převaděče do google nebo seznam mapy nebo do jakýkoliv map není problém .. chci to udělat ale až bude částečně doplněný seznam...

Co se týče stím oprávněním tak je to tak , že:

jsou 3 stupně oprávnění:

Správce -> Po schválení převaděče je tohle defaultní nastavení takže má možnost editovat pouze svůj převaděč !
Moderátor -> už toho umí trochu víc a lze sním editovat všechny převaděče + zasílat E-maile
Administrátor -> A můj krásný profil Administrátora v současné době mají přistup 4 osoby včetně mě. A jejích značky zveřejňovat nebudu, protože v adminu si můžou nastavit jestli maj být vidět nebo ne v seznamu kontaktů.

Takže tohle je takový detail jen ..

Co se týče Sysopáku včera jsem seděl do noci u Googla a hledal kontakty a našel jsem jen 1/2 možná 3/4. Proto by nebylo špatné napsat někomu kdo se stará o seznamy aktuálních aby je poskytl ale zase určitě se najdou jedincí co by měli něco proti tomu že ten správce mi poslal ty e-maile.. mám udělaný v adminu zasílání pozvánek k registrací s popisem atd.. takže jde jen o tohle .. pokud se ten systém ujme tak by se časem pěkně rozrostl. pokud ne tak přestanu dělat weby pro radioamatérovo a budu jen vysílat:-) můj první web se ujmul a to je www.ham.smoce.net což je na výuku radioamatérských testů.

No a všechny nápady a připomínky budou brány v dotaz a nějaký exporty a importy nejsou problém .. když už mám udělaný import databáze pro ČRK tak nějaký aprs není problém .. :-)

Takže jen bych poprosil pokud znáš nějakého správce převaděče tak mi poslat PMkou na něj e-mail a nebo mu zaslat info že něco takového existuje .. jinak po registraci lze nahlédnout do administrace i když převaděč není schválen. Ale práva jsou dost očesaná vypadá to že vše jde ale jen editace profilu jde....
Nikdy nemůžete vyhrát hádku s blbcem, nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
Uživatelský avatar
ok2uec
Příspěvky: 100
Registrován: pon 24. kvě 2010 23:18:21
Jméno: Martin
Bydliště: Inferno ->JN89OD
Kontaktovat uživatele:

Re: Seznam Radioamatérských převaděčů

Příspěvek od ok2uec » pát 09. črc 2010 16:43:14

Přidal jsem export do mapy.cz ... stím že přesnost je na 4km ALE !!! každý sysopák si může v administraci nastavit přesné souřadnice pomoci GPS souřadnic ....

http://prevadece.smoce.net/mapycz/all/

jinak malé úpravy na http://prevadece.smoce.net
Nikdy nemůžete vyhrát hádku s blbcem, nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 547
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Seznam Radioamatérských převaděčů

Příspěvek od OK1ALX » pát 09. črc 2010 18:12:50

ok2uec píše:Přidal jsem export do mapy.cz ...
Dobra prace :)
Ale nebylo by lepsi udelat zobrazeni spise v google maps? Maji podrobnejsi mapy ;)
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
ok2uec
Příspěvky: 100
Registrován: pon 24. kvě 2010 23:18:21
Jméno: Martin
Bydliště: Inferno ->JN89OD
Kontaktovat uživatele:

Re: Seznam Radioamatérských převaděčů

Příspěvek od ok2uec » pát 09. črc 2010 23:32:38

OK1ALX píše:
ok2uec píše:Přidal jsem export do mapy.cz ...
Dobra prace :)
Ale nebylo by lepsi udelat zobrazeni spise v google maps? Maji podrobnejsi mapy ;)
taky to čeká :-D .. ale maj tam toho nastavení tolik že jsem první zvolil na zahřátí mapy.cz tam těch možností není :-D
Nikdy nemůžete vyhrát hádku s blbcem, nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Seznam Radioamatérských převaděčů

Příspěvek od OK1MJO » čtv 22. črc 2010 13:55:16

Martine, zaregistroval jsem se, ale porad mi nejde premistit prevadec v mape. V tve mape je asi 15km od skutecneho mista. Jestli to muzes upravit, tak napoveda zde: http://www.ok0bez.com/files/position_RP ... 1OEM-1.png .
http://prevadece.smoce.net/maps-souradnice/

Take nevim, jestli funguje sluzba PES (hlidac prevadece).
Pro zkousku jsem Echolink vypl a pak zapl a nic mi neprislo.
Mozna ma chybu ve formulari e-mailu na telefon, ja mam aflanumericky znak at oskarmobil.cz bez mezinarodniho predcisli, bohuzel mi neslo ulozit tento mobilni email bez mezinarodniho predcisli. Udelej to tak, aby se nemuselo zadavat toto predcisli.

Taky nevim, co znamena:
DS CTCSS a DPL, ostatni jsem pochopil (chtelo by to podrobnejsi help vpravo od menu, pripadne info o spravnem pouziti).

Martin
Uživatelský avatar
ok2uec
Příspěvky: 100
Registrován: pon 24. kvě 2010 23:18:21
Jméno: Martin
Bydliště: Inferno ->JN89OD
Kontaktovat uživatele:

Re: Seznam Radioamatérských převaděčů

Příspěvek od ok2uec » pát 23. črc 2010 17:31:38

OK1MJO píše:Martine, zaregistroval jsem se, ale porad mi nejde premistit prevadec v mape. V tve mape je asi 15km od skutecneho mista. Jestli to muzes upravit, tak napoveda zde: http://www.ok0bez.com/files/position_RP ... 1OEM-1.png .
http://prevadece.smoce.net/maps-souradnice/

Take nevim, jestli funguje sluzba PES (hlidac prevadece).
Pro zkousku jsem Echolink vypl a pak zapl a nic mi neprislo.
Mozna ma chybu ve formulari e-mailu na telefon, ja mam aflanumericky znak at oskarmobil.cz bez mezinarodniho predcisli, bohuzel mi neslo ulozit tento mobilni email bez mezinarodniho predcisli. Udelej to tak, aby se nemuselo zadavat toto predcisli.

Taky nevim, co znamena:
DS CTCSS a DPL, ostatni jsem pochopil (chtelo by to podrobnejsi help vpravo od menu, pripadne info o spravnem pouziti).

Martin
Ahoj,

ten pes má odezvu cca 6 minut když se nepodaří aktualizace z webu tak i 12minut větší odezva by neměla být.. viz. o tom nakonci tohodle článku...

Mapy teďka předělávám do google má více možností mapy.cz jsou k ničemu .. a i přes to že google mapy používají svoje souřadnice ve stylu 56,7283278 místo stupňů minut a sekund jsem byl nucen udělat funkci na převod a je přesná narozdíl od seznamu.....

jinak tady to DS CTCSS a DPL abych pravdu řekl taky netuším co je zač.. ale bylo mi to mám pocit zasláno přes PMku(soukromou zprávu) a nebo sem to našel na webu tady někde ...

Jinak teď chystám novou verzi celého systému .. předělávám to úplně celé během 14 to snad bude.. a půjde o to že se VO zaregistruje pod svou značkou a převaděče pak přidá pod s vím profilem abys nemusel mít 5 registrací když máš více převaděčů..... + možnost psa dát hromadně a taky bonus co byl žádán Pmkou že zadáš Značku a tá se ověří a pak ti vyplivne do kdy koncesi máš + za jak dlouho udeš muset prodloužit + zaslání upozornění na email... a taky jedna s vychytávek bude možnost jazykové mutace stránek což bude možnost.. přes WWW stránky předělat jazyk celého systému, psali mi mám pocit 2 nebo 3 slováci jeslti to bude i ve slovenštině nebo jeslti to neplánuju tak to bude pro ně takové vylepšení .. a pokud se najde i dobrovolník co to přeloží do English nebo Deutsch popř. Poland není problém .. bude se ten systém chovat v podstatě víc automaticky než doposud .. u jiných jazykových mutací bude na výběr převaděče toho státu a stím že tam nebude mapka čr ale bude tam Google mapa zaměřena na ten stát a s značkami co to je zač... tahle funkce bude funkční ale pouze tehdy pokud bude u dané jazykové mutace zadána značka s příslušným prefixem státu .. nebo tak něco ještě uvidím .. postupně když mám chvilku času tak to upravuju .. proto budu rád kdyby veškeré nápady popř. připomínky byli podotknuté abych je mohl upravit popr. dodělat...
Jediné co zůstane stejné bude, že moderátoři či správci budou schvalovat převaděče do systému.

Poslal jsem žádost o registrací několika VO převaděčů, bohužel se nezaregistrovali, a proto jsem je vložil do systému s popisem že není přidělený. Pokud budete chtít přidělit vytvořte novou registraci. A schválením to bude nahrazeno ..

ještě jeden dodatek, mám pocit že si někteří myslí že je povinnost,ale není .. je to dobrovolné a veškeré povinné info jsou pouze k navazání spojení.. žádne jiné info jako o zařízení atd. nejsou povinné ...

Jinak s mé strany velká žádost....

Má-li někdo zkušenosti s Google mapama a byl by schopen mi sněma pomoct byl bych mu nesmírně vděčný.. sice základ jsem udělal ale potřebuju ke každé ikonce dodělat popisky co to je zač.. + aby to bralo ohled u popisku jaký to je zoomové hladině..... javascript není můj koníček a proto snad se někdo najde kdo v tom umí .. :-)

PS: Omlouvám se za hrubky, ale nechce se mi v tom horku myslet :-) stačí že musím myslet na PHP :-)

S pozdravem Martin OK2UEC
Nikdy nemůžete vyhrát hádku s blbcem, nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Seznam Radioamatérských převaděčů

Příspěvek od OK1MX » pát 23. črc 2010 19:42:13

Zkusím v tom udělat trochu pořádek.
Výrobci označují subtón různě, byť jde pořád o to samé. Z analogových jsem viděl jsem např. tato označení:
-CTCSS : Continuous Tone-Coded Squelch System
-PL :Private Line
-CG :Code Guard
-QT: Quiet Talk

Pak existují digitální (pokud vím pro amatérské účely jsem to nikde neviděl):
- DPL: Digital Private Line
-CDCSS: Continuous Digital Coded Squelch System
- DCG: Digital Channel Guard

DS CTCSS (Dual Squelch) je kombinací normálního skvelče, který je hodně utažený (aby se převaděč při rušení nerozkuckával) a CTCSS. Pakliže tedy stanice použije správný subtón, dostane se do převaděče s mnohem menším výkonem, než by bylo potřeba na otevření utaženého skvelče. Výhodou tohoto řešení je, že když někdo projíždí kolem, stačí se ozvat s jakýmkoli (nebo žádným subtónem) a převaděč otevře, případně to umožňuje pracovat i blízkým stanicím které nejsou subtónem osazené.

Přimlouval bych se za to, aby se používalo nejběžnější označení t.j. např.
CTCSS 88.5Hz
nosná
DS CTCSS 88.5Hz
Uživatelský avatar
ok2uec
Příspěvky: 100
Registrován: pon 24. kvě 2010 23:18:21
Jméno: Martin
Bydliště: Inferno ->JN89OD
Kontaktovat uživatele:

Re: Seznam Radioamatérských převaděčů

Příspěvek od ok2uec » sob 24. črc 2010 13:27:07

OK1MX píše:...........................................................................
...........................................................................
Přimlouval bych se za to, aby se používalo nejběžnější označení t.j. např.
CTCSS 88.5Hz
nosná
DS CTCSS 88.5Hz
Díky za info .. jak pak budu upravovat jen ty detaile tak nějak pořeším popř. tam dám všechny možnosti .....
Nikdy nemůžete vyhrát hádku s blbcem, nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
Odpovědět