nastavenie APRS

Uživatelská strana APRS, např. modemy, rádia, pokrytí, SW, aprs.fi,
Odpovědět
OK1CQC
Příspěvky: 19
Registrován: pon 09. lis 2009 2:42:52
Jméno: Marcel Penkava
Bydliště: Rokycany

Re: nastavenie APRS

Příspěvek od OK1CQC » ned 15. lis 2009 19:58:57

Ahoj.
Přesně tak, nechám si vypálit 2.7b, ten umí korektně KISS.
Ten firm co tam teď mám nezná příkaz pro KISS.
.
Tak teď jsem si tady spustil progam AGWTracker.
Ten se mi líbí víc než UI-View.
Ale nemohu tady najít, jak nastavit komunikaci TNC se sériovým portem.
Nemáte někdo návod, nebo radu, jak to nastavit?
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: nastavenie APRS

Příspěvek od OK1ALX » ned 15. lis 2009 20:26:08

OK1CQC píše:Ahoj.
Dnes jsem se tím zabýval celou noc.
Spát jsem šel až v 8 hodin ráno a vyzkoušel skoro všechno,
co jste radili, včetně smazání hvězdiček a zavináčů ze statust textu.
.
Nakonec jsem celý status text úplně vypnul - ale to jsem tady psal a asi jste to nečetli.
Nakonec jsem nechal jen beacon a do beaconu napsal "test".
.
Snažil jsem se rozjet jiný soft.
AGWPE se mi nezadařilo rozjet.
Ale zkusím ještě tu zkušební verzi toho softu,
kterou tu zmiňoval OK1ALX.
.
Už si nepamatuji, proč jsem zadával číslo do Overlay,
takže tam není momentálně žádná hodnota zadaná.
.
Nemám možnost odposlechu na dalším terminálu.
Mám tady pouze jeden TNC.
.
Takže další test provedu s jiným softem, pak se uvidí.
S pozdravem Marcel, OK1CQC.
Diky za informace. Pred tim a ani ted jsi se nezminil o vysledcich fungovani TNC - AGWPE - UIVIEW. Zajimalo by mne, zda to delalo take.
O tom status textu jsem samozrejme cetl. Ale uz ted je jasne, ze na tom, co mas v textu majaku ci ve status textu napsaneho, nezalezi. Problem nastava nekde v odeslanem ramci pres TNC a jeho spatnou interpretaci, resp. spatne zopakovani pres igate s aprs4R. Tento sw ma v sobe zrejme take nejakou chybu, proto to pres jine igate projde a pres tyto ne ...

Ted k tomu symbolu, ktery mas pouzity. Symbol Home (HF) by mel znamenat, ze jsi doma a tve APRS zarizeni vysila pres HF, avsak interpretace symbolu muze byt i takova, ze se jedna o QTH s HF zarizenim obecne. Osobne se spise priklanim k verzi prvni, ktera se mi zda pro APRS jednoznacnejsi. Zde je komplet tabulka s popisy: http://aprs.cz/index.php?option=com_con ... Itemid=140.
Overlay u symbolu, jak uz jsem psal, se ve vetsine pripadech pouziva predevsim pro digi a igate a potom samozrejme pro dalsi pripady. Jelikoz ale nikde neni srozumitelny popis co overlay pro ostatni stanice znamenaji, pokousel jsem se te na to zeptat. Myslim ze proti tomu overlay v zasade nikdo nic nema, ale nikomu to take nic nerekne a nikdo nebude vedet "co tim chtel basnik rici" :)

Proc ta hvezdicka ve status textu? Ma nejaky ucel? Pokud ne, klidne ji vyhod.

Komunikace AGW Trackeru s TNC zrejme jde jen pres AGW PE. Pokud jsi to uz zkousel, jak jsi psal, staci ho spustit a AGW by si to melo nejak najit. Presne ti ted nereknu, nejsem u PC kde to mam nastavene.
Libor, OK1ALX
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: nastavenie APRS

Příspěvek od OK2ZO » ned 15. lis 2009 21:07:22

OK1CQC píše: Ale nemohu tady najít, jak nastavit komunikaci TNC se sériovým portem.
Nemáte někdo návod, nebo radu, jak to nastavit?
Funguje pouze s AGWPE jako TCPIP komunikace na localhost:8000
Nicmene je moznost, pokud mas treba nejaky stroj jinde, kde si nastavis AGWPE, taxe k ni pripojit po siti vzdalene. Vyuzival jsem to kdysi v praci, kde jsem mel BayCom modem + AGWPE pod W98 na jedne masine a klienta na W2k na jine masine, nebot BayCom pod vyssimi systemy nefunguje.. Melo to i sve vyhody - kratke koaxy atp.. Masina s radiem byla schovana v praci v serverovne a nebudila pozornost.. :D
OK2ZO Libor/Adamov
Uživatelský avatar
OK1TEB
Příspěvky: 161
Registrován: stř 25. bře 2009 23:01:56
Jméno: Pavel
Bydliště: JO70MQ - Proseč p/J
Kontaktovat uživatele:

Re: nastavenie APRS

Příspěvek od OK1TEB » ned 15. lis 2009 22:16:28

Já už vidím problém v jediném a to kódování znaků (ASCII, ISO, WIN$). APRS4R běží na linuxu a pravděpodobně došlé rámce obsahují formát znaku, které on neumí rozluštit.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|| Pavel ||
OK1CQC
Příspěvky: 19
Registrován: pon 09. lis 2009 2:42:52
Jméno: Marcel Penkava
Bydliště: Rokycany

Re: nastavenie APRS

Příspěvek od OK1CQC » pon 16. lis 2009 2:24:47

Vysvětlení od OK1TEB se mi zdá jako jediné logické.
Tedy kódování znaků (ASCII, ISO, WIN$).
Na určitých I-gatech titož projdu vždy naprosto spolehlivě.
.
Hvězdičku ve status textu jsem si přidal pouze jako
oddělovač textu, aby to bylo lépe čitelné v terminálu.
Ale už tam není.
.
Ikonu jsem si změnil na Home.
.
Ostaní navrhované řešení se mi zdají příliš komplikovaná.
Instalaci několika programů ke správné funkci odmítám,
protože pak se hledání chyby ještě více zkomplikuje.
Resp. naroste počet eventuálních možností závad.
A to by bylo dvojnásob práce.
ok1nmj
Příspěvky: 60
Registrován: stř 25. lis 2009 1:20:05
Jméno: Jirka

Re: nastavenie APRS

Příspěvek od ok1nmj » ned 10. led 2010 1:31:34

Nazdar,
přiznejte se komu to nevysílá modulaci?
Něco jsem tady zkoušel a předváděl kamarádovi a přitom jsem si všimnul nějakého signálu bez modulace.
Je otázkou, jestli se snaží vysílat a není tam modulace, nebo jestli to má "rušit"
U mě (JN69LL) je to za S3 - S4, azimut někde mezi 0 - 60 stupni.
(DB0CH mi to "láme ručičku na S-metru", na ten skoro vidím, z "čech" tu mám několik signálů mezi S8- S1)
Zkusím za pár dní a jestli to tam ještě bude, vyrazím na kopec, abych omezil jestli to náhodou není nějaký "místní hračička", jestli to opravdu jde z toho směru jak píšu.

Jirka OK1NMJ
ok1lpd
Příspěvky: 110
Registrován: stř 18. bře 2009 14:04:12
Bydliště: Černošice-JN79DW
Kontaktovat uživatele:

Re: nastavenie APRS

Příspěvek od ok1lpd » ned 10. led 2010 4:21:19

Tak to se tu už probíralo, ale asi to nebylo nic platné....
viewtopic.php?f=4&t=238
M.
ok1nmj
Příspěvky: 60
Registrován: stř 25. lis 2009 1:20:05
Jméno: Jirka

Re: nastavenie APRS

Příspěvek od ok1nmj » sob 13. bře 2010 20:07:47

Mám "okno"
Slepil jsem TT podle DK7IN (díky odkazu OK5TVR), vypadá to, že by to mohlo fungovat, ale jednu věc potřebuji nastavit.
Někde jsem viděl návod, ale nevím kde, byla tam tabulka co se má zadat do konfigurace TT podle toho jaká "ikonka" se má u stanice objevit.
Blíží se počasí, kdy už by se to dalo "pověsit na řidítka" a zkusit jak by to fungovalo na kole, ale nelíbí se mi u toho ikonka "teréní auta".
Kde to bylo, co jsem přehlédl? :cry:

Díky
------------------
Je škoda, že jdou nastavit "2 profily" a přepnout jumperem, ale některá nastavení jsou společná pro oba profily.
Mě by se např. líbilo, kdybych tam mohl mít 2 "volačky" a 2 ikonky podle toho jestli to hodím do auta nebo pověsím na kolo. Tak to vidím na "druhý TT"
Jinak popisovaný TT (s procesorem PIC16F84) chodí dobře i při napětí 3V, takže by nebyl problém to přímo spojit s GPS modulem s "3V logikou", např. G18 (až vyřeším "anténu", napíšu sem podrobnosti pro inspiraci...)
Do auta je sympatické, že jde zapnout "inteligentní maják", kde se intervaly mezi odeslanými zprávami mění podle toho jaká je rychlost pohybu.

Jirka OK1NMJ
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: nastavenie APRS

Příspěvek od OK1ALX » sob 13. bře 2010 21:12:59

ok1nmj píše:Mám "okno"
Slepil jsem TT podle DK7IN (díky odkazu OK5TVR), vypadá to, že by to mohlo fungovat, ale jednu věc potřebuji nastavit.
Někde jsem viděl návod, ale nevím kde, byla tam tabulka co se má zadat do konfigurace TT podle toho jaká "ikonka" se má u stanice objevit.
Blíží se počasí, kdy už by se to dalo "pověsit na řidítka" a zkusit jak by to fungovalo na kole, ale nelíbí se mi u toho ikonka "teréní auta".
Kde to bylo, co jsem přehlédl? :cry:

Díky
------------------
Je škoda, že jdou nastavit "2 profily" a přepnout jumperem, ale některá nastavení jsou společná pro oba profily.
Mě by se např. líbilo, kdybych tam mohl mít 2 "volačky" a 2 ikonky podle toho jestli to hodím do auta nebo pověsím na kolo. Tak to vidím na "druhý TT"
Jinak popisovaný TT (s procesorem PIC16F84) chodí dobře i při napětí 3V, takže by nebyl problém to přímo spojit s GPS modulem s "3V logikou", např. G18 (až vyřeším "anténu", napíšu sem podrobnosti pro inspiraci...)
Do auta je sympatické, že jde zapnout "inteligentní maják", kde se intervaly mezi odeslanými zprávami mění podle toho jaká je rychlost pohybu.

Jirka OK1NMJ
Ikona pro kolo je "/ b", viz: http://aprs.cz/index.php?option=com_con ... Itemid=140. Dle tohoto obrazku: http://www.dk7in.de/TTConf1.gif zadas do prvniho chlivecku Table lomitko "/" a do druheho chlivecku Symbol male "b".
Doufam ze jsem dotaz pochopil spravne :)
Libor, OK1ALX
ok1nmj
Příspěvky: 60
Registrován: stř 25. lis 2009 1:20:05
Jméno: Jirka

Re: nastavenie APRS

Příspěvek od ok1nmj » pon 15. bře 2010 18:29:56

Dík, to je to, co jsem hledal a "přehlédl".
Kdyby ty vlaky (lepší rychlíky) neměly okna, kterými signál GPS nechce prolézt, zkusil bych si do TT dát "mašinku".

K tomu obrázku ze stránek DK7IN - to by měl být prográmek pro LINUX, my, co sice kritizujeme, ale přesto používáme Win musíme použít program s "jiným designem".
Odpovědět