Jaký GPS modul ?????

Uživatelská strana APRS, např. modemy, rádia, pokrytí, SW, aprs.fi,
Odpovědět
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký GPS modul ?????

Příspěvek od OK2ZO » ned 03. led 2010 20:39:02

Mam obavu, ze neposila data primo na port, ale pouze je uklada do vnitrni pameti a pak teprve pres nejakou aplikaci je mozno data stahnout. Tim padem pro tracker nepouzitelne.. A za tu cenu uz vubec ne..
OK2ZO Libor/Adamov
ok1nmj
Příspěvky: 60
Registrován: stř 25. lis 2009 1:20:05
Jméno: Jirka

Re: Jaký GPS modul ?????

Příspěvek od ok1nmj » pon 11. led 2010 14:20:17

Kde ho vzít? Kolik by mohl stát?

http://www.compel.ru/catalog/wireless/gps/zx_4125

Nebo by to na APRS nešlo?

Kdybyste někdo našel způsob jak to "koupit" podle ceny bych 1 nebo 2 vzal...
ok1djo
Příspěvky: 142
Registrován: úte 28. dub 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Bydliště: Praha, JO70DB Jméno: Martin

Re: Jaký GPS modul ?????

Příspěvek od ok1djo » pon 11. led 2010 15:51:10

ok1nmj píše:Kde ho vzít? Kolik by mohl stát?

http://www.compel.ru/catalog/wireless/gps/zx_4125

Nebo by to na APRS nešlo?

Kdybyste někdo našel způsob jak to "koupit" podle ceny bych 1 nebo 2 vzal...
predpokladam ze o techhle vis? plne rs-232: http://www.sectron.cz/produkty/226-vypr ... adtek.html a s TTL urovnemi: http://www.sectron.cz/produkty/226-vypr ... adtek.html.
Chodi dobre, ale maji vyssi spotrebu (70mA oproti 27mA), jsou to ale SIRFIII chipy 20-ti kanalove, chytaji se vskutku dobre (kouwel 9883 zde v threadu probirany je oproti tomu hluchy zabednenec ...)
ok1nmj
Příspěvky: 60
Registrován: stř 25. lis 2009 1:20:05
Jméno: Jirka

Re: Jaký GPS modul ?????

Příspěvek od ok1nmj » ned 21. bře 2010 23:06:25

Několikrát se na Aukru objevil Garmin GSP III (podle fotky ho používá DK7IN na kole), ty ceny jdou celkem slušně nahoru, takže mě docela mrzí, že jsem jednu akci prošvihnul, tam to skončilo na méně než 200Kč.
Ale "urval" jsem Garmin emap, starej, černobílej, ale má výstup v RS232 a komunikuje s TT v provedení podle DK7IN přímo, bez oddělovacích obvodů... :D

Chybička je jen jedna - chtěl jsem ho na kolo, ale i když mi DL0CH "láme S-metr", ručkou s 5W mě nějak nebere, možná je to kolizí packetů, že z "druhé strany pohoří" přicházejí signály, které neslyším... :?
Co by se asi stalo, kdybych doma na vyzkoušení zapnul noťase, Baycoma, Motorolku a nastavil to jako "soukromou diginu", aby to zbytečně neopakovalo packety, které letí kolem dost silně, ale aby to opakovalo "mě".

A co asi nedoporučím? To "nejlevnější"...
(i když pro experimentování, hledání informací na webu, zkoušení a zkoumání to není špatné...)

Galveos nabízel ve výprodeji GSM modul Motorola G18, jehož součástí je přijímač GSP. No nekupte to za 220Kč...
Rozloupnul jsem krabičku a koukám, jedna deska je GSM modul a do ní je přes konektor zasunutý přijímač GPS, který má označení M12 a pro Motorolu jej vyrobil Syntac.
1) má krásný konektor MMCX pro anténu, integrovaná anténa není
2) umí několik protokolů komunikace, pokud chcete aby posílal data NMEA 4800Bd, musíte to mudulu "sdělit", po odpojení napájení si to pamatuje několik vteřin. Na desce je připraveno místo pro zálohovací baterii, odběr zálohovaného obvodu je cca 5mikroAmpér, takže paměťový kondenzátor by to "vyřešil" na X hodin.
3) data na výstupu jsou v 3V logice, pokud použijeme napájení PIC v TT také 3V, není problém, ale konkrétně pro můj "oblíbený" TT podle DK7IN je třeba udělat negaci.
4) jistě znáte takové ty řadové konektory, kterými se připojují ATA disky, CD ROM, atd... rozteč 2,54mm (1/10 palce) ale zkuste sehnat "samici" 2x5 pin s poloviční roztečí (1,27mm) Nechci jmenovat, ale v jisté odborné prodejně koukali podivně, tak jsem jim ukázal v jejich katalogu, že když prodávají "lišty s kolíky", není snad tak přehnaný požadavek chtít "protikus".
5) použít obvod MAX232 nebo podobný, to umí každý, ale já se snažím dát tam jako převodník TTL (3V)/RS232 obvod CMOS 4011 - pak si to nechám "patentovat"...

Pokud by někoho zajímaly podrobnosti, může se ozvat, až to rozchodím, vytvořím nějaký popis, už jsem si nejen na to založil stránky, kde bych se mohl pochlubit, nebo si pobrečet... (www.ok1nmj.estranky.cz)
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký GPS modul ?????

Příspěvek od OK1MX » pon 22. bře 2010 9:45:51

Bylo by super, kdybys to napsal jako článek na www.aprs.cz (jestli nemáš přístupová práva na přidávání článků obratem Ti je já, nebo Libor ALX uděláme)
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký GPS modul ?????

Příspěvek od OK1ALX » úte 17. srp 2010 19:01:31

Mozna by mohlo nekoho zajimat, firma Sectron ma nyni akci na GPS moduly Leadtek, viz: http://www.sectron.cz/home/novinka/200- ... adtek.html
Libor, OK1ALX
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký GPS modul ?????

Příspěvek od OK2ZO » pát 03. pro 2010 13:53:36

OK2ZO Libor/Adamov
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaký GPS modul ?????

Příspěvek od OK1MX » ned 05. pro 2010 11:17:13

Objevil jsem další zajímavý kousek zejména pro ty, jenž uvažují zástavbu třeba do TH-D7. Velkost 28mm x 13mm x 4.7mm je docela zajímavá. Jediné, co je potřeba dobastlit je jeden bubák (MAX) na převod UART x RS232.
http://www.spezial.cz/antenova/gps-modu ... 10264.html

Cena by měla být něco okolo 650 Kč
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Jaký GPS modul ?????

Příspěvek od OK1MJO » sob 11. pro 2010 17:40:10

OK1MX píše:Objevil jsem další zajímavý kousek zejména pro ty, jenž uvažují zástavbu třeba do TH-D7. Velkost 28mm x 13mm x 4.7mm je docela zajímavá. Jediné, co je potřeba dobastlit je jeden bubák (MAX) na převod UART x RS232.
http://www.spezial.cz/antenova/gps-modu ... 10264.html

Cena by měla být něco okolo 650 Kč
Milane, ten MAX232 tam nemusi byt.
Pokud to nekdo da primo do TRX, tak MAX232c je primo v D7, staci TX 4k8 data napojit az za interniho MAXe.
Otazkou je, jestli se modul vejde do D7 a pripadne jak ho zapinat.
Rekl bych, ze nejaky mini posuvnej prepinac na zadni kovove zada by to nejak slo.
Nebo to spinat elektronicky na jedne 74xyyy co spina treba podsvetleni a pomoci elytu a 555 SMD nejak udelat casovani.
Takze by mozna stacilo podrzet tlacitko podsvetleni treba 20s a tim se zapne/vypne.
Zkusim vymerit vnitrni velikosti, jestli se modul vejde dovnitr, antenu bych asi sundal a dal ji do jineho mista, kde je prostor a jen plast ven pro RF signal.
Ten systemovy konektor bych odletoval.
50mA je velice prijatelnych.
V soucasnosti mam D7 na externich NiMH AKU doma v pokoji a L (400mW) staci, aby me OK1OEM-1 uslysela odkudkoliv z bytu.

Mame s tatou v planu udelat upravu BC-11 jako OK2ILA (viewtopic.php?p=3085#p3085).
Bohuzel v kazdem pripade bude prekazet 5cm 2.5mm stereojacku z akupacku.
V pripade, ze by se nam to podarilo dat primo do D7, tak by slo pouzit jakykoliv AKUpack. Pokud nepouzivam GPSku (kdyz jsem doma), tak prepnu v menu z NMEA na manual, kde si namackam sve souradnice bytu a do BC-11 dam 4x NiMH 2.6Ah.
Mam nastaveno majak 1x 30minut a AKU mi vydrzi den a pul.
Dost pomuze kdyz nastavim SQL na plno, abych pobral jen OK1OEM-1...jinak mi RX bere na 144.800 i OK7RA-1 a OK1KSO-1...nekdy i neco z DL.
To, ze by GPSka byla interne soucasti D7 bez ohledu na AKU je dost lakave.
Nekde na HDD mam podrobne fotky kdyz jsem moji D7 naposledy rozebiral a tak zkusim odhadnout, kam by to mohlo prijit.
Kazdopadne vim, ze kus mista v horni plastove casti mezi potakama by mohl byt tak akorat pro tu antenu (sundal bych ji z DPSky).

73! Martin
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: Jaký GPS modul ?????

Příspěvek od OK1MJO » stř 15. pro 2010 18:32:09

Bohuzel, fotky jsem nenasel. Takze az ji budu opet rozebirat, tak fotky udelam.
Jak to vypada, tak se ten GPS modul i s antenou dovnitr vejde.
Rozvod je 3.3Vdc a prostor pro antGPS je taky u horniho potaku.
Co se tyce RS232c v TTL urovni, tak je to v pohode.
Melo by stacit paralelne napojit data na pin9 obvodu ADM3202ARU (ic518...jde tam i seriovka do PC ...3.5mm stereojack).
Obrázek
http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/schem ... 222ARS.pdf

Foto je z NMEA konvertoru pro starou D7 (v1.00)... http://www.webalice.it/hotwater/Potator.htm.

Jeste uvidim.
Bohuzel se mi vcera D7 poprve za 10 let kousla, musel jsem resetovat a bohuzel jsem si neudelal bezne zalohy pres RS232c.
Takze musim prehrat posledni EPROM zalohu (vyletovat hotairem).
Pri te prilezitosti vse nafotim a premerim, jestli by se tam modul vesel.
Odpovědět