Brnenska anomalie v APRS?!?

Uživatelská strana APRS, např. modemy, rádia, pokrytí, SW, aprs.fi,
Odpovědět
ok2spy
Příspěvky: 21
Registrován: úte 10. bře 2009 16:22:05

Brnenska anomalie v APRS?!?

Příspěvek od ok2spy » pon 10. kvě 2010 14:33:10

Ahoj,
pri svych jizdach po Brne jsem narazil na zajimavy problem.
Pri jizde ulici Pionyrskou na Drobneho pres krizovatku se Sportovni dojde k vypadku packetu.
Je zvlastni, ze stejny problem se stal i OK2CME-9, taky mu packet odskocil na ulici Sumavskou (stejne misto).
Napada nekoho, co by to mohlo byt? Oba mame stejny tracker.

Prikladam printscreeny nasich tras danou ulici.

Kdybyste nekdo z Brnaku meli cas a jeli kolem, vyzkousejte tu trasu, co vam to tam hodi?

73
OK2SPY
Přílohy
printscreen_10 2010-05-10 14.27.46.jpg
printscreen_09 2010-05-10 14.27.27.jpg
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Brnenska anomalie v APRS?!?

Příspěvek od OK2ZO » pon 10. kvě 2010 16:05:03

To neni trackerem, ale spis dochazi k vypadku GPS signalu. Otazka jestli je v te oblasti nejake ruseni, ale stava se mi to obcas nejen v techto mistech, ale treba po vyjezdu z tunelu v Šrajbecu atp.. Kdyz GPS vypadne signal, snazi se znovu zachytit a nez k tomu dojde, poskakuje to vsude mozne.. Stava se mi, ze zjistim, ze jsem cestoval i 100km od mista, kde jsem jel ve skutecnosti.. Mam takovou teorii, ze dochazi k ruseni GPS hlavne tam, kde vedou troleje od trajfu, salin anebo vlaku..
OK2ZO Libor/Adamov
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Brnenska anomalie v APRS?!?

Příspěvek od OK1MX » pon 10. kvě 2010 16:28:33

Docela jsem toto zkoumal a moje závěry z ustřelení GPS jsou ve stručnosti následovné:

1. hodně závisí na typu GPS, zejména na postprocesových mechanismech té které GPS. Současné moderní GPS dokážou softwarově eliminovat "nepravděpodobné" pozice které příjmač do vyhodnocovacího procesoru poslal. (algoritmů je mnoho a kombinují se mezi sebou, třeba že pozice za sebou jdoucí nesmí být vzdálenější než.... úhel sousedních pozic při dané trajektorii nesmí byt větší než.... a.t.d.) Dokonce jsem viděl i GPS, které pozice dopočítala a aproximovala na základě plovoucí řady přicházejících souřadnic s eliminací extrémních hodnot (GPS posílala data i v tunelu kde žádný signál není a a po určitou dobu vykreslovala oblouk shodný s tím, který byl u vjezdu do tunelu, než definitivně fcípla) . Shrnuto a podtrženo, čím modernější je modul, tím méně "ustřelených" pozic by měl posílat, protože mu neprojdou jeho vlastním SW filtrem

2. Ustřelené pozice vlastní příjmač generuje na základě chybných dat. Ty v principu mohou vzniknout třemi způsoby:
- slabý signál od satelitů (zhorší se SNR a fragment šumu je občas považován za data)
- rušení v daném místě ( 1575.42 MHz ) (uživatelé TM-D700 si s tím jistě dost užili)
- vícecestné šíření - odrazy . Zejména prosklené (metalizované sklo) kovové skelety budov dokážou GPSce pěkně zamotat šišku, obzvlášť v místech, kdy je hodně omezený výhled na více satelitů

Ale jak jsem psal výše, bod 2. se projevuje zejména u starších GPS, novější mají mechanismy, které takto ovlivněná data poznají a vyřadí.

Na závěr jeden postřeh. GPS při synchronizaci hodně vadí přerušování kontinuálního výhledu na oblohu. Dělal jsem pokus, stojící auto, zapnutí napájení. GPS se chytla za cca 10s. Ta samé situace v jedoucím autě cca 15s - 20s. A to samé do třetice pod trolejbusovým vedením (dráty a sloupy) 60s až 2min.
OK2CME
Příspěvky: 21
Registrován: úte 01. pro 2009 9:24:40
Jméno: Čestmír
Bydliště: Brno, JN89HF

Re: Brnenska anomalie v APRS?!?

Příspěvek od OK2CME » pon 10. kvě 2010 20:34:24

Nad tím výpadkem/zarušením GPS signálu jsem taky přemýšlel, ale je na tom zvláštní to, že mě i Standovi to vygenorovalo naprosto stejné nesmyslné souřadnice - ten bod je naprosto v tom samém místě. Taky ty trackery, co oba používáme (FoxTrak), potlačují posílání packetu, pokud by mělo dojít o odeslání dřív než za 10 sec od předešlého packetu a to neodpovídá výpisu zdrojových packetů. Tam to vypadá, jako by během jedné vteřiny ZO-1 a RKB-1 pobraly každá nějaký jiný packet.

2010-05-10 13:32:21 CEST: OK2CME-9>TY1R99,WIDE1-1,WIDE2-2,qAR,OK2ZO-1:`,@woSy>/
2010-05-10 13:33:01 CEST: OK2CME-9>TY1R75,WIDE1-1,WIDE2-2,qAR,OK2ZO-1:`,@ l!p>/
2010-05-10 13:33:02 CEST: OK2CME-9>TY1R75,WIDE1-1,WIDE2-2,qAS,OK2RKB-1:`,@l!p>/ [Rate limited (< 5 sec)]
2010-05-10 13:33:39 CEST: OK2CME-9>TY1R64,WIDE1-1,WIDE2-2,qAR,OK2ZO-1:`,@fo6Q>/

Pokud si vzpomínám, tak u Standy ten zdroj vypadal tehdy úplně stejně.

Jak tam příště pojedu, tak nechám doma běžet AGWTracker a podívám se, co mně to odtamtud ve skutečnosti posílá.
Čestmír | OK2CME | BRNO | JN89HF
OK2ZO
Příspěvky: 486
Registrován: ned 08. bře 2009 18:27:54
Bydliště: Adamov
Kontaktovat uživatele:

Re: Brnenska anomalie v APRS?!?

Příspěvek od OK2ZO » úte 11. kvě 2010 8:54:34

Jeste je jedna moznost.. Na akademicke pude vojenske skoly v Cernych polich je katedra leteckych navigacnich systemu a maji tam mnozstvi techniky i kolem GPS. Dokonce tam pracovali na systemu dorovnavani odchylek GPS v dobe, kdy do GPS byly zamerne vnaseny chyby. Melo to fungovat nekde v pasmu dlouhych vln. Takze je dost mozne, ze jim tam neco bezi a rusi signal druzic. Ale spis bych to videl jako nahodu a vliv okolni zastavby a trolejoveho vedeni..
OK2ZO Libor/Adamov
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Brnenska anomalie v APRS?!?

Příspěvek od OK1MX » úte 11. kvě 2010 20:35:37

OK2CME píše:Nad tím výpadkem/zarušením GPS signálu jsem taky přemýšlel, ale je na tom zvláštní to, že mě i Standovi to vygenorovalo naprosto stejné nesmyslné souřadnice - ten bod je naprosto v tom samém místě. Taky ty trackery, co oba používáme (FoxTrak), potlačují posílání packetu, pokud by mělo dojít o odeslání dřív než za 10 sec od předešlého packetu a to neodpovídá výpisu zdrojových packetů. Tam to vypadá, jako by během jedné vteřiny ZO-1 a RKB-1 pobraly každá nějaký jiný packet.

2010-05-10 13:32:21 CEST: OK2CME-9>TY1R99,WIDE1-1,WIDE2-2,qAR,OK2ZO-1:`,@woSy>/
2010-05-10 13:33:01 CEST: OK2CME-9>TY1R75,WIDE1-1,WIDE2-2,qAR,OK2ZO-1:`,@ l!p>/
2010-05-10 13:33:02 CEST: OK2CME-9>TY1R75,WIDE1-1,WIDE2-2,qAS,OK2RKB-1:`,@l!p>/ [Rate limited (< 5 sec)]
2010-05-10 13:33:39 CEST: OK2CME-9>TY1R64,WIDE1-1,WIDE2-2,qAR,OK2ZO-1:`,@fo6Q>/

Pokud si vzpomínám, tak u Standy ten zdroj vypadal tehdy úplně stejně.

Jak tam příště pojedu, tak nechám doma běžet AGWTracker a podívám se, co mně to odtamtud ve skutečnosti posílá.
jestli dobře koukám, tak rámce 33:01 a 33:02 jsou stejné. Toto se stává běžně, do internetu se rámec dostane dvěma cestama. Pakliže opravdu digi zopakuje oba, a nezafunguje DUPE CHECK, jde zřejmě o fenomén známou chybu APRS4R, kde je na konci přidán jeden byte. (který není v textové podobě vidět) Toto ale nesouvisí s ustřelením polohy.
OK2CME
Příspěvky: 21
Registrován: úte 01. pro 2009 9:24:40
Jméno: Čestmír
Bydliště: Brno, JN89HF

Re: Brnenska anomalie v APRS?!?

Příspěvek od OK2CME » stř 12. kvě 2010 6:54:18

Aha, takhle to je. V tom druhém packetu je navíc "obdélníček" (za zavináčem), tak jsem myslel, že to byl nějaký jinačí packet. Nezabýval jsem se moc tím, jak je tam ta poloha vlastně zkomprimovaná, tak jsem usoudil, že je to packet s jinou polohou. Pokud si to tam APRS4R přidává samo, tak je to v pořádku.
Díky za objasnění.
Čestmír | OK2CME | BRNO | JN89HF
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Brnenska anomalie v APRS?!?

Příspěvek od OK1MX » stř 12. kvě 2010 10:12:43

OK2CME píše:Aha, takhle to je. V tom druhém packetu je navíc "obdélníček" (za zavináčem), tak jsem myslel, že to byl nějaký jinačí packet. Nezabýval jsem se moc tím, jak je tam ta poloha vlastně zkomprimovaná, tak jsem usoudil, že je to packet s jinou polohou. Pokud si to tam APRS4R přidává samo, tak je to v pořádku.
Díky za objasnění.
Chtělo by to podle Bible ty souřadnice zdekódovat a pak to zanalyzovat. Je to jen můj tip, netvrdím že to tak je, fakt je, že ten bug přidával jen znak "OD" hexa až na konec. Jediné řešení, stává-li se to pravidelně je odchytit to přímo na rádiu v místě a pak projít RAW data. Jakmile to vklouzne do inernetu, dějí se někdy úžasné věci a nelze vyloučit že se pak honíš za démony, které na RF vůbec nejsou.
Odpovědět