WEB

Objevíte-li na webu nebo v konferenci nějakou chybu, případně bude-li Vám něco chybět, sem s tím.
Post Reply
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

WEB

Post by ok1mx »

Vážení přátelé,

jak jste si jistě všimli stránky na http://www.hamradio.cz sekce APRS se rozrůstají pomaleji, než se rozrůstá a košatí APRS v OK. Důvodem je, že jsem na to sám a časově to je nad rámec mých možností. Jelikož jsou stránky psány v HTML+PHP, je velmi problematické angažování lidí, kteří by rádi přispěli, ale neovládají přímo psaní v kódu.

Vzhledem k tomu, že dobrý web dělá jeho obsah, je nutné na této situaci něco změnit. Tady na fóru je spousta velmi zajímavých informací a každý z nás má mnoho myšlenek nápadů a řešení, pro které škoda, aby zapadly do hlubin fóra a zároveň je škoda času který vynakládáme na hledání příspěvku... dyť to tu bylo... sakra, kde jsem to jen viděl...

Jediné schůdné řešení je realizace webu pomocí redakčního systému. Ten umožní velmi jednoduché tvoření stránek a příspěvků i uživatelům, kteří neovládají HTML, netuší nic o PHP a nemají náladu a čas se tomu učit. Jako cíl bych viděl, že každý sysop, či uživatel by měl přístupová práva a mohl by se podělit o svoje zkušenosti, informace o tom co používá, na jaké slepé uličky narazil, co prokopl, kde jak fungují jeho DIGI a.t.d.

Zkusím stručně nastínit moji představu jak dojít k cíli. (WEB jenž by se stal centrem dění zabývajícím se APRS v OK)

0. Vytvoření týmu Administrátorů
1. výběr vhodného redakčního systému (jestli někdo z Vás již nějaký takový systém administrujete, či máte pozitivní nebo negativní zkušenosti, sem s tím) Zatím mezi horkými kandidáty jsou: WordPress, Joomla, TYPO3, Drupal
2. Instalace a vytvoření grafického layoutu, případně addons které budou potřeba
3. Vytvoření struktury webu (rozdělení na jednotlivé logické celky, např. HW, SW, SYSOPs, FAQ/ČKD....)
4. Migrace užitečného kontentu z původních stránek
5. Založení kont jednotlivých "editorů"
6... vlak se rozjel a stačí jen přihazovat uhlí a dobře mazat

Na závěr mám jednu třešničku na dort. Tento web bude mít adresu http://www.aprs.cz (dík Petrovi OK1MGJ, který v době hektického rozebírání domén tuto uchránil před doménovými bagristy)

Otevírám tedy bod 0. a samozřejmě jakékoli nápady, připomínky jsou vítány.
User avatar
ok1mgj
Posts: 98
Joined: Wed 09. Sep 2009 19:31:21
Location: Jirkov, CZ, JO60RM
Contact:

Re: WEB

Post by ok1mgj »

nejdriv odpovedi na dotazy, ktere by nekoho mohly napadnout:
a) domenu jsem puvodne registroval pro informacni web ohledne APRS v dobe, kdy tech informaci nebylo moc a nebyly ucelene. Bohuzel pak prisly nejakej prekazky v osobnim zivote, takze jsem se ze sveta aprs musel stahnout.
b) druhy duvod byl jasny - nechtel jsem, aby domenu ziskal jakysi pochybny squater

Kdyz se (konecne) situace uklidnila a zbyl cas na muj navrat k aprs, web s informacemi existuje a nema cenu delat neco, co uz nekdo udelal, nebo ma rozdelano => nasledovala rekognoskace terenu a momentalne probiha prevod domeny na noveho vlastnika, aby domena zbytecne nelezela ladem.

Takze: preji domene hodne stesti, at prinasi hromady informaci.
------------------------------------------------------------------------
A ted k veci

vseobecne:
Osobne bych si predstavoval web s redakcnim systemem, kde budou soustredeny informace, aby kazdy zajemce snadno nalezl zakladni informace o APRS, nejake modelove priklady, proste vse mozne a nemozne. Nemela by to byt prehlidka exhibicionismu designera, ale web, ktery je prehledny a informace jsou utrideny. Spousta na oko hezkych webu je primo uzasne neprehledna a dostat z nich informace je nadlidska snaha.

K systemu editoru:
Kdyz pominu hlavni editory (vydavani informaci ze sveta aprs celkove), bylo by asi nejlepsi, aby kazdy sysop mel moznost prihazovat info o svych nodech (novinky, zmeny, omezeni provozu) a uzivatele by meli mit moznost jednoducheho filtrovani informaci podle konkretniho nodu, pripadne, pokud bude sila rozdelit nody podle oblasti (coz je vlastne prace jenom pri zakladani noveho nodu) - nabizi se rozdeleni podle kraju, coz bych ovsem nebral jako dogma, spis geograficky.

K nastavbam:
urcite bych do redakcniho systemu zasil i forum, ktere je dulezite z hlediska probirani aktualni situace (ostatne na co je forum vime vsichni, jinak by jsme tu nebyli). Diskuse pod clanky v RS je sice hezka, ale rozhodne to neni nic prehledneho (tuhle funkci bych klidne vypnul) a diskuse pod kazdym clankem vetsinou vyhnije s vydanim dalsich nekolika clanku. Vysledky diskusi (tech ze kterych vypadlo neco zajimaveho) na foru pak nekdo z editoru samozrejme muze vzit a po zredigovani placnout na RS tak, aby se redakcni system zbytecne nezanasel zbytecnostmi a byly na nem pouze ciste informace (samozrejme klidne s odkazem na navaznou diskuzi na foru).

To je zatim asi vse, omlouvam se za slohove cviceni :oops:
Petr OK1MGJ, Jirkov, JO60RM

Linux is like a wigwam. No windows, no gates, Apache inside.
User avatar
OK1ALX
Posts: 558
Joined: Mon 09. Mar 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Location: Hostovlice, JN79RU
Contact:

Re: WEB

Post by OK1ALX »

Zatim jen kratce, Joomlu znam a myslim ze by to nemusela byt spatna volba ...
Libor, OK1ALX
ok1hra
Posts: 72
Joined: Mon 27. Apr 2009 21:03:28
Contact:

Re: WEB

Post by ok1hra »

OK1MX wrote:...Důvodem je, že jsem na to sám a časově to je nad rámec mých možností. Jelikož jsou stránky psány v HTML+PHP, je velmi problematické angažování lidí, kteří by rádi přispěli, ale neovládají přímo psaní v kódu.
A co zalozit ceskou verzi http://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_ ... ing_System
kde by mohly byt obecne platne informace k dispozici, vcetne editace.
Jen napad - mozna nesmysl ;)
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: WEB

Post by ok1mx »

Wikipedie mi přijde pro tento účel velmi svázaná, nemotorná. Navíc si myslím, že až tak neodpovídá účelu použití. Je to typický "Knowledge" princip, kdežto www.aprs.cz by měl být spíše obecně informativní otevřený systém.

Nicméně, provedl jsem zkušební instalaci Wordpressu, natahal jsem tam bez ladu a skladu pár věcí by tam alespoň pro začátek něco bylo. Nedělal jsem žádné úpravy designu, neupravoval jsem žádně styly, to se dá dolaďovat v průběhu podle aktuálních požadavků a nápadů. Je to tam zejména proto, abyste si mohli vyzkoušet jak obtížné (jednoduché) je tam články psát. Pod odkazem "Jak na WP" jsem udělal velmi triviální postup, nicméně jsem přesvědčen, že to každý zvládne jen za pomoci intuice. Jde opravdu jen o testovací instalaci, tak že si hrajte, zkoušejte a na základě Vaší odezvy se buďto vydáme tímto směrem, nebo zkusíme nějaký jiný. (ještě jednou podotýkám, nehleďte na grafiku, i MENU se dají přehledněji uspořádat) cílem hry je rozhodnout, zda je tento redakční systém schůdný pro "redakrory" kterými bude předpokládám každý SYSOP, či uživatel, který bude mít ostatním co sdělit. (informace o svém DIGI, o tom jak namontoval či rozchodil tracker, schémata, fígle, triky...) Web naleznete zde:http://www.2u.cz/test/

Enjoy
User avatar
ok2jkd
Posts: 255
Joined: Sat 28. Mar 2009 20:27:11
Location: Ostrava
Contact:

Re: WEB

Post by ok2jkd »

Zdravim, wordpress neznam, joomlu ano. Kvalita techto redakcnich systemu se nejlepe posuzuje z administracniho hlediska, tj. spis to, co vse lze ovlivnit v administracnim prostredi. Z hlediska uzivatele je temer jedno jestli tam je joomla nebo wordpress, vse je jen otazka ksichtu jak to bude vypadat. S Jommlou jsem si hral cca pred vice jak rokem a oproti napr. phpRS se mi zdala podstatne lepsi.
ok2xdu
Posts: 151
Joined: Fri 06. Mar 2009 20:28:21
Location: Ondratice, JN89MI
Contact:

Re: WEB

Post by ok2xdu »

Jelikos sem lehce mimo provoz (strevni chripka), tak sem si skusil neco malo vytvorit. Vypada to vcelku dobre. Byl bych pro pouzivat WP.
Jirka

P.S. Momentalne se potkavam na zachode, takze nic moc. :cry:
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: WEB

Post by ok1mx »

Libor ALX nainstaloval redakční systém Joomla (http://aprs.6thsense.cz/). V průběhu víkendu jsme si s tím hráli a zatím to vypadá, že je to pro naše účely vhodnější než WP. Sice je administrace trochu komplikovanější (díky tomu že to umí víc), složitost pro běžné přispěvatele je obdobně jednoduchá. Jestliže někdo nebude mít vážné výhrady ukončíme fázi 1. (výběr RS) a přikročíme k instalaci a plnění daty.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests