OK1OEM-1

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
Odpovědět
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: OK1OEM-1

Příspěvek od OK1ALX » pát 04. zář 2009 18:25:10

OK1MX píše:Možná by při této příležitosti nebylo špatné abychom se domluvili na nějakých pravidlech a pak to zařadíme do "obecných doporučení" (nevylučuji, že budu přehlasován a budeme tam dávat i HIPHOP koncerty... ;) )

k diskusi bych předhodil několik bodů:
1. Co na APRS jako objekty dávat, co nikoli a s jakými ikonami
2. Jak vytvářet názvy těchto objektů (nutnost přemýšlet nad redundancí názvu aby objekt vůbec prošel, délka není nekonečná a měla by vystihovat na první pohled událost o kterou jde)
3. S jakým předstihem objekt umisťovat
4. S jakou kadencí objekt vysílat
5. S jakou cestou objekt do APRS pouštět

Jestliže to bude považováno za užitečné, bylo by lepší založit pro to diskusi ve fóru SYSOP.

Milan
Skvely napad, pojdme na to udelat samostatnou diskuzi. Sam jsem chvili msuel vymyslet jak nazvat objekt pro holicke setkani, na zacatek jsem mel Meeting a asi tusite jak to dopadlo :lol: :lol:
Takze by bylo fajn se pobavit presne o zminenych bodech a udelat vychozi body, kterych se kazdy pri "vyrobe" objektu mzue drzet.
Naposledy upravil(a) OK1ALX dne pát 04. zář 2009 18:27:23, celkem upraveno 1 x.
Libor, OK1ALX
ok2xdu
Příspěvky: 151
Registrován: pát 06. bře 2009 20:28:21
Bydliště: Ondratice, JN89MI
Kontaktovat uživatele:

Re: OK1OEM-1

Příspěvek od ok2xdu » pát 04. zář 2009 18:26:21

Toto tema povazuji za celkem dulezite. Jsem pro zalozeni separatniho vlakna.
Jirka
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: OK1OEM-1

Příspěvek od OK1MJO » pát 04. zář 2009 19:02:32

Dival jsem se jak to maji "za carou"...i mimo EU.
Videl jsem tam propagaci mest, srazu motorkaru, kulturne spolecenske akce.
Asi pred 2 mesicema jsem na CZE APRS videl propagaci jedne zriceniny severne od Prahy, ale spise si myslim, ze nekdo testoval zkonvertit POI zriceninova data. Mozna nejaky turista.
Ja bych tohle privital, na D7 mi prijde info, ze 3km ode me je nejaka akce, rozhledna, hrad, letecka show atd. .
Cili pokud chcete o tom diskutovat, tak prosim, ale nezapomente na to jak to uz davno bezi napriklad v zapadni EU.
Nevymejslejme kolo.
Nadruhou stranu mi jeden sasik napsal mail s dotazem funkcnosti prevadec a aprs az prijede na Docesnou, ktera u nas zacala pred hodinou.
http://siemens.mesto-zatec.cz/obrazek.jpg

Ja mazu za hodinu na namesti...hraje Cechomor se symfonickym orchestrem.
Naposledy upravil(a) OK1MJO dne pon 07. zář 2009 20:10:07, celkem upraveno 1 x.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: OK1OEM-1

Příspěvek od OK1MX » pát 04. zář 2009 19:35:42

Tady asi došlo trochu k nedorozumění. Ten objekt, o kterém mluvíš se tam objevil z Diginedu. Ten má takovou krásnou funkci, že si můžeš vyžádat vyslání objektů. (vše závisí na sysopovi, jak seznam aktualizuje, může tam být např. : zadáš pro OK1MJO-1 msg s textem : akce a OK1MJO-1 DIGI ze sebe jednorázově vysype to co mu tam sysop zadal (třeba tu neciádu, nebo dočesnou) Zásadní výhoda je, že to ty data sype jen když to někdo chce a nevysílá se to často. A seznam může být obrovský... počínaje bankomaty, pžes lékarny, PCR, HZS nemocnice, prevadece, .....proste jen závisí jen na fantazii sysopa.
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: OK1OEM-1

Příspěvek od OK1MX » pát 04. zář 2009 19:36:18

ok2xdu píše:Toto tema povazuji za celkem dulezite. Jsem pro zalozeni separatniho vlakna.
Jirka
provedeno - viewtopic.php?f=43&t=176
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Aktualni informace k 27.9.2009

Příspěvek od OK1MJO » ned 27. zář 2009 22:24:37

Ahoj.
Tak mam na stole rozebrane to me rozbite (odpalene) TNC2 GES GC12AX.
Dvoum firmam jsem zaslal dotaz, jestli maji oba hlavni obvody Zilog (Z80+SCC).
Tak uvidim, jestli mi pristi tyden odpovi.
Pokud dodaji oba obvody, tak objednam vsechny ostatni ic (mimo TCM3105, transistoru PTT a stabliku) a u tech 3 co jsou zapajeny do DPS dam patici. A az udelam patice, tak vymenim vsechny ic mimo tech 3 zminovanych.
Pote vymenit na OK1OEM-1 toto TNC za Foxmodem, ktery je tam ted v rezimu fill-in.

Cili v soucasne dobe je tam "opakovac" Foxka, ktera je sice pres seriovku pripojena do PC OK0BEZ, ale pres seriovku nechodi data. Soft UIView-32 v PC OK0BEZ "emuluje" DIGI/IGATE vuci mape aprs.fi.

Prestoze tam je jen PIC Foxka, kde jak znamo PIC v citlivosti nikdy nenahradi TCM3105 (jeste, ze mam jeden svab navic), tak tato Foxka pekne slysi ramce az z nemeckeho Lipska na 130km.
Takze predpokladam, ze az tam bude TNC s TCM3105, tak to bude muset chodit jak "krava" ;) .

Pokud chcete vedet jak to vypada v nasi oblasti, se jsem to trochu popsal zde:
viewtopic.php?p=2518#p2518

Take mi prisel od Papoucha.com galvanicky oddelovac seriovky napajeny z DIN5 klavesnice z PC-AT (presneji tam mam kabelovou prechodku DIN5-miniDIN PS/2).
Foto:
http://www.ok0bez.com/files/aprs/galvan ... 232_01.jpg
http://www.ok0bez.com/files/aprs/galvan ... 232_02.jpg
http://www.ok0bez.com/files/aprs/galvan ... 232_03.jpg
http://www.ok0bez.com/files/aprs/galvan ... 232_04.jpg

Takze timto vyresim "brum", ktery slysite i pres Echolink na prevadeci.
Take predpokladam, ze tento brum snizuje "citlivost" soucasne Foxky (v budoucnu TNC2).

Dalsi novinkou, ze nedaleko ode me se snazi Ludek OK7RB rozchodit DIGI/IGATE OK1RMR-1 na kopci u Jesenic.
viewtopic.php?f=4&t=196

73! Martin
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

aktualne 03102009

Příspěvek od OK1MJO » sob 03. říj 2009 18:38:36

Vcera mi prisel balik od Paji OK1PJV s jeho TNC.
Chtel jsem to vecer vse namontovat na OK1OEM-1, ale ouha, Pajovo verze TNC mela jinej CANN9 nez tovarni.
Jarda Sedlar CZ6JSE (-jse- , volacka z CB paketu) pri upravach vymenil Pajovi CANN9-M za CANN9-F :( .
A jelikoz bylo 16h a prodejny s PC technikou uz zavirali, tak jsem samozrejme vhodnej kabel (null modem CANN9-F/CANN9-F) nikde nekoupil. Objednal jsem ho v jedne prodejne a v pondeli odpoledne by ho meli pro me mit.
Tudiz kdyz to pujde dobre, tak v utery se rozjede OK1OEM-1 tak jak by mel vcetne optooddelovace seriovky.

Paja mi pujcil jeho TNC GX12AX do doby, nez opravim sve TNC GX12AX.
SCC obvody jsou jiz objednane a pocitam, ze v pondeli dorazi, teprve pak objednam zbytek soucastek a vymenim ic v TNC.

Zajimavosti je, ze Pajovo TNC ma trochu jine schema... jinak ma soucastky okolo 7805, MAX232 mam primo v DPS a Paja v patici, RAMku mam v patici a Paja v tistaku. V Pajovo TNC jsou videt zasahy a upravy Jardy -jse- a Benghiho OK2SCS.
A taky potvrzuji slova Benghiho OK2SCS ohledne technickych vad vyrobce GES.
Prvni TNC byly v poradku, ale posledni vyrobene kusy meli mnoho systemovych vad (nevhodne pouzite verze soucastek a tez pouzite TTL obvody misto CMOS, dokonce nektere soucastky byly spatne zapojene).

Takze drzte palce, at se nam rozchodi soustava OK1MGJ(-2)-OK1OEM(-1)-OK1RAR(-1).

73! Martin OK1MJO
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Zatec umrel

Příspěvek od OK1MJO » stř 07. říj 2009 20:49:41

Ahoj, mam smutnou zpravu.
Ted jsem prisel ze strechy od soustroji OK0BEZ a OK1OEM-1.
Chtel jsem vymenit Foxmodem za Pajovo GES TNC2 GC12AX s galvanickym oddelovacem.
Po predelani nejen ze nefungovalo APRS, ale navic prestal fungovat Echolink od OK0BEZ.
Zkusil jsem "zatahat" za kabelaz (je tam stisnenej prostor, neda se tam na miste nic opravovat) mezi PC a hlasovym modulem OK1FMF a nic.
Zkusil jsem taky preklenout galvanicky oddelovac seriovky a pripojil jsem seriovku z PC COM3 primo do GESackyho GC12AX a nic.
Takze predpokladam, ze i par tydnu to bude "mrtve", zitra rano totiz jdu na planovanou operaci.

Pristi tyden bych rad vse co je v plechove skrini ve vytahove strojovne (http://www.ok0bez.com/files/foto_130820 ... 009_02.jpg) vyndal a privezl si to ke me na dilnu, kde muzu koumat co je poskozene.
Tou dobou by mi meli prijit dalsi soucastky na me GC12AX a tim si i opravim sve TNC2.

Takze opet rozchodim Echolink (bud je poskozen kabel...uz minule zlobil nebo se Win98 vubec nerozjeli.... a asi to tak bude, protoze se nemuzu dalkove pres RAC pripojit k PC, neco se "seklo", ale ted to nejsem schopen opravit...musite pockat) snad uz v pristim tydnu.
A taky si na stole na dilne "odladim" celou aplikaci APRS.... od PC s UI-View32 po rucku zapojenou do zatezaku a vedle na kontrolu budu mit svoji TH-D7.

Chvilku jsem koukal na LEDky na TNC a na LEDky na galvanickem oddelovaci.
Na tom oddelovaci nezasvitila ani jedna kontrolka (ze bych mel blbe zapojenej kabel od seriovky?).
A taky dost chaoticky blikala zluta DCD LEDka na Pajovo GC12AX, jako kdyz by se SQL otevrel na zacatku ramce, ale pro zbytek ramce se SQL zavrel.
Kazdopadne to "blikalo" jinak, nez na mem GC12AX (tedy nez jsem si ho nechtene odkouril).

Pajo, mozna Jara nastavil trimr HW DCD-SQL tak ostre, ze to nefunguje spravne..... na druhou stranu si mel toto TNC pripojene na svoji DIGInu, tak nevim... :?: :cry: ....
U meho TNC jsem vzal pocitacovej NF generator ze zvukovky na nastavil v rozmezi (jestli si dobre pamatuji...) tusim 1052Hz - 2603Hz.
Zpetne jsem to pres "air" testoval z me TH-D7 a pri zaklicovani svitila zluta DCD po celou dobu vysilani TH-D7, ne jen na zacatku jako ted.

No jeste uvidim...jsem z toho pekne spatnej :| :cry: .

Takze mi dejte cas...jak jsem rikal, mozna i par tydnu nez naberu silu, abych se tomu opet venoval.

73! Martin
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

TNC opraveno

Příspěvek od OK1MJO » čtv 22. říj 2009 1:56:56

Tak to vypada, ze jsem TNC2 GES GC12AX opravil.
Zajimava byla zavada proc to neklicovalo...ci spise pri nahodnem klicovani to piskalo.
See: http://www.ok0bez.com/files/aprs/TNC2-G ... covani.jpg

Ted uz jen provoz proveri, jestli je vse v poradku. Ale nejdriv musim pritahnout prevadec s pc ze strechy na dilnu.

Martin
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Aktualne 29102009

Příspěvek od OK1MJO » čtv 29. říj 2009 4:34:26

Ahoj, aktualne informace ohledne oprav zde:
viewtopic.php?p=2837#p2837
Odpovědět