Kontrola modulace nejen na severozapade cech

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
Post Reply
User avatar
ok1mgj
Posts: 98
Joined: Wed 09. Sep 2009 19:31:21
Location: Jirkov, CZ, JO60RM
Contact:

Kontrola modulace nejen na severozapade cech

Post by ok1mgj »

Vazeni sysopove, obzvlaste ti, jejichz digi dosahne na OK1MGJ-1 (Chomutov)
proboha, zkontrolujte si, jak vam hraje radio, dneska jsem byl na digi (zlepsilo se pocasi) poslechnout si, co se deje, ze je rekneme podezrele malo packetu ve vzduchu.
To, co jsem zde videl a hlavne (ne)slysel, me dosti zarazilo.
a) Minimalne jedna stanice, ktera je u me za 9+20 v prubehu pomerne dlouheho TXD nevysila modulaci, takze po chvili ticha vrazi do modemu rovnou datovy packet, ktery TNCcko nedokaze precist, predpokladam kvuli kompresoru audia (TX nebo RX)
b) Minimalne 2-3 dalsi stanice, ktere u sebe mam ruznou silou maji modulaci tak mizivou, ze v podstate neni slyset, pripadne zni, jak kdyz tahaji kocku za ocas, a to hooodne daleko od mikrofonu.

Nezapomente, ze pokud vysilate s nepouzitelnou modulaci, modemy (HW i SW) netusi, ze je neco ve vzduchu (v podstate neni aktivni DCD) a tim padem klidne zacnou vysilat a navzajem se to vsechno smazne.

Vzhledem k tomu, ze jsem nebyl na neco podobneho pripraven, jsem alespon vytahl mobil a natocil ten bordel (ne, opravdu se tomu neda rici provoz) na video. Audio by sice stacilo, ale takhle je hezky videt, jak naskoci na stanici RX a v repraku utichne sum - modulace se nedostavi. Podotykam, ze je trvale odsquelchovano. Kvalitu videa omluvte, nicmene pro orientaci staci.
prvni soubor: http://www.dressler.cx/digi/digi1.mp4
druhy soubor: http://www.dressler.cx/digi/digi2.mp4

Docela by me zajimalo, jestli mate ve vzduchu take tolik nepouzitelneho braku, nebo to je u vas lepsi.
Petr OK1MGJ, Jirkov, JO60RM

Linux is like a wigwam. No windows, no gates, Apache inside.
OK1LOL
Administrátor

Re: Kontrola modulace nejen na severozapade cech

Post by OK1LOL »

V Praze to neni tak hrozne jako u tebe, ale par drobnosti je tu taktez k dotazeni. OK1LOL-2 ma slabou modulaci, jede cca na 50% procentech ostatnich digin ktere jsou slyset. Kdyz jsem to byl instalovat, tak se to tvarilo OK, ale kdyz jsem to poslouchal z domova tak je tam veliky rozdil. Aktualne je na LOL-2 trochu problem s pristupem, takze jakmile se tam dostanu okamzite zatocim trimrem doprava :)
Mnoukava digina je v Praze taky slyset, ale nevim ktera to je. Slysel jsem to doma v obyvaku, takze mezi podezrele bych radil OK1KZE-1, OK7RQ-2, OK1KYU-2, OK1MAR-2 nebo OK1LOL-2(jelikoz mnouka digi se silnou modulaci, nepredpokladam ze jde o moji)
ok1lpd
Posts: 110
Joined: Wed 18. Mar 2009 14:04:12
Location: Černošice-JN79DW
Contact:

Re: Kontrola modulace nejen na severozapade cech

Post by ok1lpd »

Ahoj, také jsme si toho všimli s Vláďou OK1FTA. V Benešově jsou taktéž slyšet 1-2 stanice bez modulace, to by měl vědět její sysop, pokud jeho digi není vidět, nemoduluje, tak je to právě ta jeho...Měli jsme podezření na ok1jor-1, ale ta je po telefonu s Tomášem vypnutá...Tak ať se kluci kouknou na své digi. Slabé modulace mají většinou unitracky, i když je modulace na plné pecky, v éteru nic moc, možná to dělají různé hodnoty impedance stanice a unitracku...73! Michal
P.S.: nějak mi blbne foxka na ok1lpd-3, i když je tam nastaveno vysílání majáku po půl hodině, vysílá každých 5 minut...dnes tam zajedu a pokusím se dát dohromady..M.
ok1nmj
Posts: 60
Joined: Wed 25. Nov 2009 1:20:05
Jméno: Jirka
Contact:

Re: Kontrola modulace nejen na severozapade cech

Post by ok1nmj »

Něco podobného se tu objevuje občas taky. Blížejov, rozhraní mezi JN69LM a JN69LL, občas zaklíčování "bez modulace", objevuje se to jen někdy a v jednu chvíli jsem měl takový špatný dojem jako kdyby to odpovídalo jen na nejsilnější packety, tedy moje vysílání a DL0CH.
Když jsem si dal na FT857 USB, bylo to ujeté asi o 200 - 250 Hz.
Pokud to počasí dovolí, zkusím zjistit směr a poslechnu to až pojedu někam v okolí.

Jirka OK1NMJ
OK1LOL
Administrátor

Re: Kontrola modulace nejen na severozapade cech

Post by OK1LOL »

Pri vcerejseim prijezdu Plzne a okoli jsem si vsimnul, ze se tam nachazi stanice ktera ma velmi slabou modulaci, ze to ani neslo dekodovat. Mam trochu podezreni na OK5TVR-1 ktera sice neco slysi, ale nikdo ji neprijima.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests