Detekce blesků

m23
Posts: 39
Joined: Sat 16. May 2009 23:56:06
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by m23 »

To OK1HRA:
ty statistiky jsou skvele. O necem podobnem jsem uvazoval (upravou scriptu z wetter-board). Je Tvuj kod k dispozici? Hořká odměna jista! :-)

P.S.: Vyhodnocovaci board jsi mel venku?


Michal
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by ok1mx »

ok1hra wrote:Po vymene vyhodnocovaciho boardu jsem opet qrv.
Stara deska (ver. 3.0) zkorodovala, jak roztal na jare snih. Pokud by mel nekdo zajem hledat chybu, nabizim ji zdarma k dispozici.
Jeste nejake statistiky http://stats.dtpress.net/toa/
Super, je fain, že se to u nás takdle rozjíždí. Možná by stálo rozšířit statistiky i o OK2XDU a časem také o LOL-COM gerét, který je jestli se nemýlím v procesu.
ok2xdu
Posts: 151
Joined: Fri 06. Mar 2009 20:28:21
Location: Ondratice, JN89MI
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by ok2xdu »

Dik za ty statistiky. Akorát ted budu pár dní mimo provoz. Ten včerejší masakr mi to rozebral. Naštěstí se nic nepoškodilo. Odnesla to ale střecha na chlívě a zateklo mi do průjezdu a koupelny. Takže dnešní den sem strávíl odklízením větvi a opravami. Uvedení do provozu počítám až někdy na konci týdne, když to pude dobře.
Zatím se mějte.
J.
User avatar
ok1in
Posts: 24
Joined: Wed 09. Jun 2010 12:42:33
Jméno: Petr
Location: Bratronice
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by ok1in »

ok1hra wrote:...Stara deska (ver. 3.0) zkorodovala, jak roztal na jare snih. Pokud by mel nekdo zajem hledat chybu, nabizim ji zdarma k dispozici...[/url]
Máš ji jěště k dispozici? Stálo by to za opravu, škoda každého kusu, který nejede :-)
73! Petr - JO60XE
http://ok1in.nagano.cz
m23
Posts: 39
Joined: Sat 16. May 2009 23:56:06
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by m23 »

Dik za zarazeni do grafu.
Jen na pripadne vylepseni v budoucnu: pouzivam na nejake vystupy Highcharts pripadne jQuery (http://forecast.100webspace.net/graphs/), ktery umeji udelat grafy mirne interaktivni - po najeti mysi ukazi hodnoty napriklad.
Kazdopadne timto zasilam podporu Jirimu a vsem dalsim postizenym. U nas ta bourka byla pomerne nicotna, ale co jsem videl na netu na jihu Moravy to byl docela bes. Tak se drzte.

P.S.: Jeden muj meteo kolega objednal TOA. Je od Olomouce Takze 6 stanice na spadnuti.

Michal
ok1hra
Posts: 72
Joined: Mon 27. Apr 2009 21:03:28
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by ok1hra »

m23 wrote: Je Tvuj kod k dispozici?
P.S.: Vyhodnocovaci board jsi mel venku?
pouzivam na nejake vystupy Highcharts pripadne jQuery, ktery umeji udelat grafy mirne interaktivni
Kod je v podadresari sh (neni videt, ale je tam) - za kvalitu nerucim
Board mam 2m od prijmaci smycky, neb s delsim vedenim rostlo ruseni, ale jeste se chystam vyzkouset jak se bude chovat ta nova verze, je pomerne dost predelana.
board na slunci i desti
board na slunci i desti
Hejbaci grafy jsou pekny, asi javascript, kdyz ja su neni programator ;)


ok1in wrote:Máš ji jěště k dispozici? Stálo by to za opravu, škoda každého kusu, který nejede :-)
Zatim se nikdo neprihlasil, ale po pripadne oprave by bylo treba dokoupit desku predzesilovace + nejakou gps...
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by ok1mx »

Jsou mezi PCB4 a PCB6 nějaké provozně významné změny? Podle schematu jsem si všimnul lepší filtrace, nicméně to bylo první, co jsem na staré desce dodatečně upravil (tlumivky a 4G kondík). Trochu mne mrzí, že na PCB6 už není možné osadit vyváženou smyčku, bez ní bylo i za použití FTP kabelu hromada problémů s rušením. Jakmile jsem použil vyváženou, mám 25m obyčejného počítačového UTP cat5 a je to naprosto čité. Původně jsem chtěl dát do jedné krabičky jak desku logiky, tak preamp, ale pořád mi tam lezl bordel z RS232 (a to jak z linky GPS <> board, tak z linky board <> PC) tento bordel zmizel jakmile jsem preamp vzdálil na cca 3-5m. V příposlechu se to jevilo jako relativně slabé, ale vzdálené výboje to celkem úspěšně zamaskovalo.
ok1hra
Posts: 72
Joined: Mon 27. Apr 2009 21:03:28
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by ok1hra »

OK1MX wrote:Jsou mezi PCB4 a PCB6 nějaké provozně významné změny? Podle schematu jsem si všimnul lepší filtrace, nicméně to bylo první, co jsem na staré desce dodatečně upravil (tlumivky a 4G kondík). Trochu mne mrzí, že na PCB6 už není možné osadit vyváženou smyčku, bez ní bylo i za použití FTP kabelu hromada problémů s rušením. Jakmile jsem použil vyváženou, mám 25m obyčejného počítačového UTP cat5 a je to naprosto čité. Původně jsem chtěl dát do jedné krabičky jak desku logiky, tak preamp, ale pořád mi tam lezl bordel z RS232 (a to jak z linky GPS <> board, tak z linky board <> PC) tento bordel zmizel jakmile jsem preamp vzdálil na cca 3-5m. V příposlechu se to jevilo jako relativně slabé, ale vzdálené výboje to celkem úspěšně zamaskovalo.
Je to jak rikas - snaha o filtraci napajeni boardu i predzesilovace ukazuje, ze vetsina problemu prichazi po napajeni.
Absenci vyvazene smycky nerozumim, ale ja jsem na ni nedostal soucastky uz ve verzi 3 s tim, ze neni dale podporovana, tak muzu jen zavidet ;), jak ti to tak pekne funguje (podle grafu slysis lip).
Dalsi zmena, ktera muze mit teoreticky vliv, je rozlozeni soucastek na desce. Nahrada trimru za pevny odporovy delic, nema v praxi asi vyznam zadny...
m23
Posts: 39
Joined: Sat 16. May 2009 23:56:06
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by m23 »

Moje zkusenost je takova, ze v mem pripade naprosta vetsina ruseni prichazi nekde z venci systemu. Protoze mam postaveny i system LR a tam to je take slyset jsem si tim jisty. Pri jednom pokusu jsem vyjel mimo mesto a pak kilometru za mestem byl v eteru temer idealni klid. Dole v meste to bylo opet silene. Skoro rok tedy hledam misto, ktere bude lepsi. Konecne jsem ho nasel a stanici tam hodlam prestehovat. Jinak vysledky detekce mam docela dobre. Ale pak prijde ruseni (neni porad, je to tako kdyz prijde nekdo do sichty a zapne nejaky stroj) a za chcilku jsem v listu cerveny a je to v haji. Na nove pozici je eter vyrazne cistsi a opravdu tam slysim jen zrejmne to "vnitrni" ruseni. Takze pak se chystam pripadne na nej.
Zdroj toho ruseni je mi zahadnou. Kolegove v zahranici to maji v daleko vetsich mestech a tak strasne to asi nemaji. I kdyz "borci" s 5000 a vice striky za hodinu jsou v listu zastoupeni. Vypozoroval, ze i pitomou pracku mi TOA zaznamena a LED detekce sviti pokud se buben toci. Kdyz zapne soused soustruh, je to stejne. Na novem miste to vypada vyrazne lepe.
OK2ZO
Posts: 486
Joined: Sun 08. Mar 2009 18:27:54
Location: Adamov
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by OK2ZO »

To by se dalo docela uspesne sledovat pohyb starych fichtlu.. A dle frekvence dokonce monitorovat, kolik zrovna toci otacek.. :D
U me v okoli takovych jezdi na dedine docela hodne.. Na KV je to potom na odstrel..
OK2ZO Libor/Adamov
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests