Obecná diskuse

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
vanous22
Posts: 44
Joined: Tue 04. Aug 2009 16:51:48
Contact:

Re: Obecná diskuse

Post by vanous22 »

OK1MX wrote:TO: 2NID
TO: vanous22
Nějak mi chybí co jsi Ty udělal proto, aby APRS nebo jiná radioamatérská aktivita byla ku prospěchu při povodních. Máš nějakej koncept? Nějakej projekt? Nápad který by se dal realizovat? Udělal jsi Ty pro to něco (třeba alespoň koncesi)? Vlastně promiň... My si vlastně tu šunku musíme tlouct sami, Tebe se to netýká, jakmile Ti zajistíme RF konektivitu, jen ji jak cizopasník pro "ty kteří to ocení" (myslel jsi tím třeba taxikáře, nebo spedici? .... těm by se to určitě líbilo) využiješ. Prima idea.
Ano. Specificky pro radioamatérskou obec pracuji na softwaru, který umožňuje zobrazení informací z aprs sítě a vytváření informací o statických, nebo pohyblivých důležitých informacích. Ukázkové zobrazení například zde: http://aprs.fi/?call=a%2FTrainMUD , s tím, aby tento software byl provozovatelný jak na RF tak na GSM. Software je navíc pod open source, aby se ostatní mohli učit, případně se přidat, upravit chování, opravit chyby v nepochopené implementaci, nebo jej komerčně použít dle libosti. Rožšiřování toho softwaru jde také podle plánu a snad to pomáhá oslovit ty, kteří o tom nic netuší a rádi se k přidají.

Dále se podílím na tom, aby tento software běhal i na zařízeních, kde to výrobce primárně neumožňuje (Openmoko Freerunner a Neo 1973, HTC Dream, PalmPré, n900 a snad i Geeksphone a časem i poslední Samsungy s Bada a Androidem) a ke kterým by se dala stanice případně opět připojit. Hloupá stanice + chytrý telefon = ideální řešení. Navíc, pokud nemám pokrytí jednou sítí, přejdu do druhé a naopak. Co je na tom zlého? Rozšíří se penetrace a informace se zpřesní. Přes RF a GSM, flexibilně. Je před námi ještě dlouhá cesta, ale jak ty telefony zdánlivě generačně umírají, toto je pro ně krásné využití.

Zdá se mi, že si myslíš, že neakceptuji RF cestu. Plně akceptuji. Ale také cesty jiné. Zdá se, že ty je nepreferuješ - v pořádku. Já ano. A ani jeden o tom nemlčíme a ostatní mají co číst :)

Koncesi opravdu nepotřebuji, to už se tady řešilo a volačka je validní.

Taxikáře neřeším, páč pokud by k tomu došlo tak jak to tak pozoruji tak na ně půjdeš s lopatou :)

na zdraví :)
Petr
ok2ila
Posts: 218
Joined: Tue 17. Mar 2009 14:28:02
Location: JN89WW
Contact:

Re: Obecná diskuse

Post by ok2ila »

Až na jeden příspěvek je to myslím docela zajímavá výměna názorů na poměrně aktuální téma, i když my ho asi nevyřešíme. Mirku jsem rád, že jsi to nevzal jako osobní útok - aspoň doufám. Je to prostě věc názoru a v tom se můžeme klidně lišit, od toho je demokracie. :-) APRS je pro všechny (teda radioamatéry - aspoň zatím) a každý si v něm může najít něco svého. Já třeba s některými názory nesouhlasím, některé jsou mi naopak blízké, nebo jsem v něčem si i názor poupravil. To uznávám.
O víkendu jsem byl na VHF contest a měl za mnou přijet kamarád OK2IGL na kole, kde měl i tracker. Já na kopci nedisponuji levným připojením k netu, ale pro závod mám notebook (s UIview) a rádio. A tak jsem měl zase radost, jak užiju APRS i bez netu a celou cestu jsem sledoval, jak mu to jde. Chápu, že se spousta uživatelů do téhle situace už dnes ani nedostane a z toho pramení i ten rozdíl názorů. Když klekne net, tak se prostě nedá nic dělat a počkáme, až ho provider spraví...
Takže ani já se nebráním novým technologiím, taky si umím představit, jak někde sedím a čekám a přitom se brouzdám po aprs.fi, kde je jaké počasí, kde se flákají kámoši atd. NEbo, když jsem ladil něco na digině a nevěděl, jak to chodí, zabrouzdal jsem na telefonu na aprs.fi. Jen mi jde o to, že APRS vytvořili radioamatéři pro radioamatéry na radioamatérské platformě, tak jsem vyslovil obavu, že jednou APRS budou dělat profíci pro komerční sektor na platformě internetu. Ale my to nezměníme - nevymyslí-li to v22, vymyslí to někdo jiný. Když teda nejsem sentimentální, asi jsem paranoidní :-).
vanous22
Posts: 44
Joined: Tue 04. Aug 2009 16:51:48
Contact:

Re: Obecná diskuse

Post by vanous22 »

OK2ZO wrote: ), neni treba se rozcilovat. Ten tvuj prispevek trosku zavani nastvanosti a to neni moc dobre. Nekdy je lepe to rozdychat, napocitat treba do sta a az pak reagovat. To ale plati uplne pro vsechny...
73..
Ahoj, já se nerozčiluji :) , pokud to tak vyznělo tak omluva za takovou formulaci, není to lehké, v těchto technodiskuzích bez přenášených emocí :) kdy ani smajlíci nestačí :)

Kombinace gsm PLUS rf v jednom okamžiku mne tedy nenapadla, respektive zatím jsem se dost bránil tomu aby tam vůbec byla nutnost toho gsm pro něco jiného než transportní vrstvu, jako např. tahat nějaká data z aprs.fi, (které téměř nepoužívám), nebo ty různé findu, nebo i google api ale teď si uvědomuji, že mi to vysvětluje proč je zajímavé mít více nastavitelných serverů, resp. socketů, prima.

Hmm, ale ty to asi myslíš jako dvě nepropojená zařízení... tak to jo, to tak dělám, pouze pustím aTrack a neposílám pakety, pouze přijímám, vizualizuju a poté co oddumřou zase skryji ať neruší. Hmm, co nedělám je aktualizace filtru dle polohy. Dám si to do TODO.

MX tady zmínil uiview . Údajně dle poslední vůle G4IDE byly zdrojové kódy po jeho smrti zničeny... nevím, co pozitivního si o tom myslet...

Petr
vanous22
Posts: 44
Joined: Tue 04. Aug 2009 16:51:48
Contact:

Re: Obecná diskuse

Post by vanous22 »

ok2ila wrote:tak jsem vyslovil obavu, že jednou APRS budou dělat profíci pro komerční sektor na platformě internetu. Ale my to nezměníme - nevymyslí-li to v22, vymyslí to někdo jiný. Když teda nejsem sentimentální, asi jsem paranoidní :-).
Paranoju beru, i když budou lidi vědět, že existuji jiná, jednodušší a legální řešení tak to nemají potřebu ani zkoušet. A ti co to zkouší na aprs jsou většinou asi stějně z kruhů... ale osobně si myslím, že pokud by někdo nasazoval aprs pro komerční účely tak nepotřebuje vizualizovat přes aprs.fi a řešit tlupu nadšenců s lopatkama na h...r...cz a jinde ve světě, to by žádná firma neskousla.

Pokud mne teda někdo nesprdne za to co zase odtajňuji... instalace svého aprsd na http://www.virtualmaster.cz/ je do 10 minut, měsíčně pro firmy za 77.472 CZK, telefon s nějakým free sw trakerem (já teda žádný neznám, kromě svého), vizualizaci přes Xastir. Vymalováno, 20.

Důležité je vědět, že licence neumožňuje komerční nasazení toho transport protokolu, byť jsou aplikace free nebo svobodné.

A stejně by to chtělo nějak přihout tady a tam a kdo by to opravdu dělal, tak zjistí, že nejlevnější univerzální HW GSM tracker velikosti krabičky od sirek koupí od 3.5kCZK a je to jednodušší řešení i s přidanou hodnotou (sms reply, dial back)... většina lidí stejně sáhne po google latitude, tam to mají cool i s facebobkem.... nebo svobodném youloc.net.... takže tady ty strachy z taxikářů byť nejsou nereálné tak jenom zapalují interní vášně...

Snad to nezní zase nějak špatně, je to můj názor, ten se také časem mění...
Petr
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: Obecná diskuse

Post by ok1mx »

Pakliže chceš řešit i cestu RF, tak CALL potřebuješ, volacka "vanous, OK2VANOUS či jiné podobné ve vzduchu nemají co dělat" a lopata je jen jeden z humálnějších nástrojů, které by připadaly v úvahu ;) . (pakliže neskončíš u toho, že si budeš půjčovat bráchovu) Udělání třídy N obnáší jeden velmi triviální zkoušku a cca den přípravy. To dáš ;)

Nejde o to, které cesty preferuješ Ty, nebo já. Jádro pudla je v tom, že jestli nemá APRS skončit jako hračka, která se při fouknutí menšího vánku rozbije, nelze opírat transportní vrstvu o internet. V případě, že internet (a nebo nějaký server) z jakéhokoli důvodu nebude funkční, můžou přestat fungovat nadstavbové a doplňkové fíčury, elementární funkce však musí být zachována. V opačném případě vůbec nemá smysl uvažovat o jakémkoli potencionálním nasazení při mimořádných událostech. Síla APRS je právě v jeho robustnosti a redundanci na RF vrstvě vzhledem k nákladům. I kdyby vítr odfoukl stabilní DIGI, stačí během jedné hodiny rozvézt na tři nejbližší kopce přenosné DIGI a máš dokonale pokryté území několik desítek km čtverečních, stačí pak UI-View (či jiný SW), případně D710 nebo FTM-350 v místě kde je potřeba data sbírat a kýbl trackerů, TLM stanic, WX či bůhví čeho, které budou data posílat. To že jsi nezávislý na jiných komunikačních kanálech je právě hlavní výhoda a argument, kterým lze operovat při snahách o nabídku spolupráce při mimořádných událostech. Jestli ještě k tomu budou fungovat (v případě že budou existovat jiné komunikační kanály) ještě další addon featrue bude to jen dobře. Rozhodně tedy nejsem proti tomu, aby se takovéto věci vyvíjely, jen je potřeba mít na paměti že APRS je primárně radiová záležitost. Apropo, asi před 5ti lety jsem byl požádán o informace ohledně možnosti využití APRS pro taxislužbu (jelo by to na PROFI kmitočtu, speciálně napsaný SW pro dispečing včetně mapových podkladů, naprosto nezávislé na aprs.fi, DIGI či jiných HAM věcech) a zarazili to jejich právníci s odůvodněním, že AX25 nelze jednoduše využívat pro komerční účely. Tím jen narážím na tvoji poznámku, o tom, že Tvůj SW bude opensource a bude ho možné využívat komerčně. Nejsem si jist bude-li to možné, v případě, že ten SW bude využívat AX25. V té době bylo přidání trackeru k již existující radiostanici nejlevnějším řešením.

Co se týče G4IDE a UI-VIEW, také nevím co si o tom mám myslet, nemám dostatek ověřených informací. Když jsme na toto téma kdysi hovořili s Henkem PE1DNN byl prý problém s Britskou legislativou dědictvím a autorskými právy. Ale jak říkám, podrobnosti nevím, král je mrtev, ať žije král. Faktem zůstává, že se zatím nenašel nikdo, kdo by byl schopen napsat SW, který by zkombinoval uživatelskou přívětivost, jednoduchost a zároveň množství funkcí, byť si také určité věci dělal trochu po svém a odchyloval se od standardu. Byla to ale jiná doba a bez znalosti vývoje APRS s to dá obtížně popsat. (existovala americká implementace, pak britská, severská, každá měla svoje výhody a nevýhody... jako na PR, také existoval flexnet, ROSE... naštěstí u APRS slabší odnože odumřely a APRS zase více méně zkovergovalo s malými odchylkami do jedné)
User avatar
OK1TEB
Posts: 161
Joined: Wed 25. Mar 2009 23:01:56
Jméno: Pavel
Location: JO70MQ - Proseč p/J
Contact:

Re: Obecná diskuse

Post by OK1TEB »

OK1MX wrote: Co se týče G4IDE a UI-VIEW, také nevím co si o tom mám myslet, nemám dostatek ověřených informací. Když jsme na toto téma kdysi hovořili s Henkem PE1DNN byl prý problém s Britskou legislativou dědictvím a autorskými právy. Ale jak říkám, podrobnosti nevím, král je mrtev, ať žije král. Faktem zůstává, že se zatím nenašel nikdo, kdo by byl schopen napsat SW, který by zkombinoval uživatelskou přívětivost, jednoduchost a zároveň množství funkcí, byť si také určité věci dělal trochu po svém a odchyloval se od standardu. Byla to ale jiná doba a bez znalosti vývoje APRS s to dá obtížně popsat. (existovala americká implementace, pak britská, severská, každá měla svoje výhody a nevýhody... jako na PR, také existoval flexnet, ROSE... naštěstí u APRS slabší odnože odumřely a APRS zase více méně zkovergovalo s malými odchylkami do jedné)
No a co ten řecký AGWTracker, ten nevyhovuje?

Nejsem programátor a tak by mě zajímalo, jak složité by bylo portovat Xastir do windows?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|| Pavel ||
OK2NID
Posts: 19
Joined: Thu 19. Mar 2009 19:27:54
Contact:

Re: Obecná diskuse

Post by OK2NID »

ok2ila wrote:Až na jeden příspěvek je to myslím docela zajímavá výměna názorů na poměrně aktuální téma, i když my ho asi nevyřešíme. Mirku jsem rád, že jsi to nevzal jako osobní útok - aspoň doufám. Je to prostě věc názoru a v tom se můžeme klidně lišit, od toho je demokracie. :-) APRS je pro všechny (teda radioamatéry - aspoň zatím) a každý si v něm může najít něco svého. Já třeba s některými názory nesouhlasím, některé jsou mi naopak blízké, nebo jsem v něčem si i názor poupravil. To uznávám.
O víkendu jsem byl na VHF contest a měl za mnou přijet kamarád OK2IGL na kole, kde měl i tracker. Já na kopci nedisponuji levným připojením k netu, ale pro závod mám notebook (s UIview) a rádio. A tak jsem měl zase radost, jak užiju APRS i bez netu a celou cestu jsem sledoval, jak mu to jde. Chápu, že se spousta uživatelů do téhle situace už dnes ani nedostane a z toho pramení i ten rozdíl názorů. Když klekne net, tak se prostě nedá nic dělat a počkáme, až ho provider spraví...
Takže ani já se nebráním novým technologiím, taky si umím představit, jak někde sedím a čekám a přitom se brouzdám po aprs.fi, kde je jaké počasí, kde se flákají kámoši atd. NEbo, když jsem ladil něco na digině a nevěděl, jak to chodí, zabrouzdal jsem na telefonu na aprs.fi. Jen mi jde o to, že APRS vytvořili radioamatéři pro radioamatéry na radioamatérské platformě, tak jsem vyslovil obavu, že jednou APRS budou dělat profíci pro komerční sektor na platformě internetu. Ale my to nezměníme - nevymyslí-li to v22, vymyslí to někdo jiný. Když teda nejsem sentimentální, asi jsem paranoidní :-).
Ahoj Honzo.
Asi nejsem stará bezzubá stařena a osobní útok? Ne. Sice slovo demokracie beru jako zprofanované, ale smysl je jasný. Nemusíme spolu vždy souhlasit, ale je třeba uznat právo na argumenty i druhé straně. Jen ke Tvému příkladu s UI view na kopci... O tomhle se snažím, aby ta diskuse byla. Nepotřebovat ten počítač, nepotřebovat to připojení a mít ty informace. To připojení samozřejmě je potřeba, pokud chceš mít tu obrazovku, na které uvidíš Vítkov a uprostřed tu tečku. Jinak ale, pokud Ti stačí informace o rychlosti protistanice, vzdálenosti a všechno to, co ta protistanice předá ve svém paketu, postačí ta kapesní svítící tatranka propojená s rádiem (pokud se to povede a dáme to s Milanem dohromady, stejně ale tady časem budu volat o pomoc, hihi). Nevím poslední stav, ale (otázka na brašulu) věřím, že OSM by se mohly dát uložit do telefonu a tím mít ty informace internetově offline a přitom poměrně pěkně graficky zobrazit. Pozor, tohle je právě ještě to stádium vývoje. A pokud se Ti zdá, že si odporuju... Dotahovat ten SW od inetu k RF je asi snažší, než opačně. Proto to začíná tudy a mělo by to pokračovat.
A jen... k tomu komerčnímu použití... MŮJ NÁZOR je ten, že pro komerční použití je APRS příliš drahé, málo komfortní při těch nákladech a velmi zranitelné (konkurence nespí). Pozor. Nic z toho pro nás neplatí, ale tady je ten předěl mezi profi + komerce na jedné straně a ama (ne JEN ve smyslu radioamatérském). Troufnu si to srovnat s tím, že ne všechno vybavení použitelné doma se hodí například pro lékaře, přitom plní stejný nebo podobný účel (snad to není hloupé srovnání - mám doma zdravotní sestru ;) ).
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: Obecná diskuse

Post by ok1mx »

OK1TEB wrote:
OK1MX wrote: Co se týče G4IDE a UI-VIEW, také nevím co si o tom mám myslet, nemám dostatek ověřených informací. Když jsme na toto téma kdysi hovořili s Henkem PE1DNN byl prý problém s Britskou legislativou dědictvím a autorskými právy. Ale jak říkám, podrobnosti nevím, král je mrtev, ať žije král. Faktem zůstává, že se zatím nenašel nikdo, kdo by byl schopen napsat SW, který by zkombinoval uživatelskou přívětivost, jednoduchost a zároveň množství funkcí, byť si také určité věci dělal trochu po svém a odchyloval se od standardu. Byla to ale jiná doba a bez znalosti vývoje APRS s to dá obtížně popsat. (existovala americká implementace, pak britská, severská, každá měla svoje výhody a nevýhody... jako na PR, také existoval flexnet, ROSE... naštěstí u APRS slabší odnože odumřely a APRS zase více méně zkovergovalo s malými odchylkami do jedné)
No a co ten řecký AGWTracker, ten nevyhovuje?

Nejsem programátor a tak by mě zajímalo, jak složité by bylo portovat Xastir do windows?
AGWtracker není špatnej, ale vždycky jsem se strašně vztekal s Packet engine. Stabilita pofidérní, kofigurace, neustálá nutnost restartování při změně každého prdu mne doháněla k šílenství. Na testování debuging či odlaďování problémů, kde se pořád musí musí něco měnit a hlavě mít přesně pod kontrolou co se doopravdy děje se mi to moc neosvědčilo. Je možné, že za ten rok, co jsem to nepoužíval už to vychytali... Každopádně pro použití typu -stáhnu-nainstaluju-nastavím-používam-nehrabu se do toho to není špatné.
User avatar
OK1MJO
Posts: 383
Joined: Sun 10. May 2009 23:05:17
Location: JO60SH
Contact:

Zajimavej clanek

Post by OK1MJO »

Ahoj, na kosmo.cz jsem napsal do diskuze takovej informacni clanek o GPS, Galileo, GLONASS atd. .
Myslim, ze by to mohlo zajimat vicero lidi vcetne tech co pouzivaj 23cm band, kterej bude zarusenej atd..

http://www.kosmo.cz/modules.php?op=modl ... 7#pid63264

GPS omezeni na 18km vysky A SOUCASNE na rychlost 515m/s.
http://www.kosmo.cz/modules.php?op=modl ... 7#pid63269


Psal jsem to i na Oslu (jsem tam jako Martin.Hodan, stejne jako na Digizone.cz).
http://www.osel.cz/index.php?clanek=534 ... =1#diskuze
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 10 guests