OK1OEM-1

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
Odpovědět
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: OK1OEM-1

Příspěvek od ok2ila » sob 12. čer 2010 21:09:08

http://www.ok2kkw.com/next/ok0ea_stop.txt
I tak uz nas maji radi uplne vsichni... :-(
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: OK1OEM-1

Příspěvek od OK1MX » sob 12. čer 2010 23:22:06

Klid, on trpí nutkáním vždy všude a každých okolností útočit na ČRK, 1HH, a všechny, kromě

a) sebe sama
b) sem tam ještě toleruje názor svého syna, pakliže není v rozporu s bodem a) )

S jeho věkem se to zhoršuje (pamatuji ho ještě jako celkem normálního). Byť je dobrý technik, má velmi zúžený pohled na radioamatérskou činnost, vše krom VKV bere jako méněcenné a záměrně se snaží to deklasovat. Myslím že je optimální ho ignorovat, bláznovi se také těžko vysvětluje, že je blázen, jelikož jsem přesvědčen, že u něj je to již diagnóza, je zbytečné ho čemkoli přesvědčovat.

Nicméně předpokládám, že zcela záměrně zprávu od AIY zkreslili, nebo neuveřejnili celou. Ano, EA je je vypnut, ale z důvodu přeladění na jiný kmitočet. Naposledy jsem toto řešil s Pavlem, říkal, že pro něj není problém EA přeladit, a udělá to až bude lepší počasí. (nabídl jsem mu, že mu veškeré náklady zaplatím) stejně za tu dobu poodjel o 2KHz výše. Zítra mu zavolám a zjistím aktuální info.

Milan
ok2ila
Příspěvky: 218
Registrován: úte 17. bře 2009 14:28:02
Bydliště: JN89WW

Re: OK1OEM-1

Příspěvek od ok2ila » ned 13. čer 2010 8:23:47

jj, ja to vim, staci cist KKW. Jen, ze uz doslo i na APRS... :-)
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: OK1OEM-1

Příspěvek od OK1MX » pon 14. čer 2010 10:28:15

Vše je na OK-listu, mohu to pak pro zájemce přeposlat. V neděli mne to stálo cca 3h času. Pro ty jenž nevědí o co jde to zkusím velmi stručně shrnout.

Pro APRS na 70cm IARU pro region 1 vybralo kmitočet 432.500 OK0EA jede na 432.4924 byť má v povolení 432.490. Takto malý odstup je již v kolizi a mohlo by to být ke škodě jak uživatelům majáku, tak uživatelům APRS. Spojil jsem se (v únoru)s VO OK0EA a s kmitočtovým koordinátorem a z diskuse vzešlo, že stejně bude nutné EA upravit (protože lety odjelo z kmitočtu, jenž má v povolení) a vzhledem k tomu že i 10 kHz je ťip ťop se rovnou z jedné vody přeladí co nejdál od 432,500. Dále už je to na delší povídání nicméně to vyústilo až ve inkriminovaný výstřik VPZ


Nicméně VPZ si na svůj web dal anketu s lehce sugestivními otázkami (kde již její znění obsahuje lživé informace) nicméně k dispozici je zde a její průběžný výsledek mne docela překvapil (jeho zřejmě také... :lol: ): http://www.ok2kkw.com/zzz/vypnuti_ok0ea.htm
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

OK1OEM-1 k 24062010

Příspěvek od OK1MJO » čtv 24. čer 2010 6:29:11

Ahoj.
Prevadec OK0BEZ vcetne Echolinku opet bezi na sve kote s novym PC diky OK1PJV.
Co se tyce APRS OK1OEM-1, tak jsem TNC a radio s kabelazi predal Ludkovi OK7RB s tim, ze rozdejcha na RouterBoardu komplexni DIGInu/IGATE, ktery mi pote preda pro instalaci na kote s OK0BEZ (APRS i RPT bude bezet do stejne anteny skrze Diamond duplexer).
Bohuzel Ludek zjistil, ze rucka Albrecht RL-102 nefunguje v rezimu APRS spravne. Pry je to tupe na na MIC to dela do vzduchu "bordlel".
Takze na zaklade doporuceni jsem u Mili OK1VUM objednal vozidlovku Icom IC-F1010 vcetne CD-ROM se schematem zapojeni konektoru TRX<>TNC, zapojeni programovaciho kabelu TRX<>PC a programu pro naprogramovani TRX.
Soucasne jsem Milu pozadal, aby mi do prvnich 3 pameti nastavil toto:
1: 144.800 TX/RX, CTCSS 67Hz jen TX, 5W PA, otevreny SQL
2: 144.800 TX/RX, bez CTCSS, 5W PA, otevreny SQL
3: 144.800 TX/RX, bez CTCSS, 10W PA, otevreny SQL
Ten subton CTCSS by byl pro radiove testy dosahu nejen pro me. Pokud to nebude vadit a kolidovat, tak bych ho tam pak nechal natrvalo.
Mila mi do telefonu rekl, ze to pro APRS je vyborna stanice po strance VF a ze tlacitko zapnuti/vypnuti je napojeno na EEPROM (stejne jako u TH-D7 atd.), takze pri vypadku elektriky by po nahozeni elektriky by se mela sama zapnout do stavu pred vypadkem napajeni.
Duvod proc jsem vybral tuto TRX je, ze ve skrini kde je i RPT+PC atd. neni moc mista, puvodne jsem mel zamysl hledat neco jako Dragon/Allamat SY-505 (po odblokovani ma 140-150MHz, stejne jako jeji rucni verze SY-501). Bohuzel nemam vzhledem k me nemoci a invalidite moznost hledat takovou TRX, takze jsem na doporuceni OK7RV sahl pro tento TRX z Milovo profi site http://www.hcsradio.cz/Pages/sekac.htm.
Pokud vse vyjde, tak pristi tyden je tady.
Je fakt, ze jsem invalida a penez nemam nazbyt, ale nedelam to jen pro sebe a pokud nevyjde srpnova operaci mozku, tak stejne zemru, tudiz bych po smrti tady neco lidem nechal (RPT+APRS+Echolink). Je uz domluveno, ze v pripade, ze uz budu "mimo" bude Zatecke soustroji sysopovat Ludek (tata mu zapujci klice pri servisnim zasahu na kote). S ISP jsem domluvenej, ze mi kotu "zapujci" na dobu neurcitou (dokud budou oni na kote). Zatim po me nechteli najem/elektriku/net, takze muzeme byt radi, ze to takto funguje.

Az prevezmu balik s TRX, tak ho pak predam Ludkovi (asi za 10 dni). Ludek to vse odladi a pak preda, pripadne mi pomuze s instalaci na kote.
Predpokladam, ze pokud se nic nevys..e, tak za cca 2 tydny by mohl byt APRS v Zatci funkcni.
TRX ma udajne jeden problem, ze kdyz se nastavi 5W, tak ve skutecnosti je to 2W a pri 10W to je pry 5W....uvidime, Mila rekl, ze TRX je naprosto v poradku.
Ludek mi na Zatecky APRS bod "venuje" RouterBoard s Linuxem a sw pro APRS.
Az to bude vse fachat, tak uverejnim pristupovou adresu (web/port).

Me osobne je divne, ze ta rucka nefacha.
Kdyz jsem to mel na FOXu od Paji OK1PJV pred rokem, tak to tak nejak fachalo.
Navic rucka jela nonstop na CB paketu jako linka na GL 156MHz mezi Zatcem a Brezencem u Chomutova u Pepika OK1TPC asi 3 roky.
V roce 2004 jsem to po 3 letech (bylo to s BayComem...PC P1 mel 3COMy, PC jsem pozdeji pouzil na Echolink u OK0BEZ nez to v rijnu 2009 kleklo) vypnul a
dal do krabice z ktere jsem to ted po 6 letech vytahl a zapl do elektriky...normalne to bezelo, tak jsem to predal Ludkovi.
Mozna ji po uprave pouziji na tracker do auta (pevna montaz pod palubku vcetne GPS, po vypnuti alarmu by Jablotron by rele melo zapnout napajeni TRX+GPS+trackeru, pripadne po vyvolani poplachu se to stejnou cestou tez zapne) Skoda Forman s 1/4 antenou.

Drzte palce....73! Martin OK1MJO Zatec
Uživatelský avatar
ok1mgj
Příspěvky: 92
Registrován: stř 09. zář 2009 19:31:21
Bydliště: Jirkov, CZ, JO60RM
Kontaktovat uživatele:

Re: OK1OEM-1

Příspěvek od ok1mgj » čtv 24. čer 2010 6:57:27

Hojda,
RL-102 jsou dosti zname nemocnice, bohuzel take dosti rozsirene. Vim o nekolika, kterym umrely procesory, nebo stabilizace, mozna tu svoji mam jeste furt nekde hodne hluboko ve sklepe. Mimo jine dokazaly pri odklicovani do vzduchu pekne prasknout, coz tezce nesly PR nody.
Bud rad, ze jsi zvolil vozidlovku, ta pojede jednou provzdy (pokud ji nesejme blesk).
Linux is like a wigwam. No windows, no gates, Apache inside.
OK1KSO-1, OK1KSO-6
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: OK1OEM-1

Příspěvek od OK1MJO » čtv 24. čer 2010 7:11:02

O.K.
Jinak aktualni foto skrine OK0BEZ (kam prijde i APRS OK1OEM-1).
http://www.ok0bez.com/files/OK0BEZ_phot ... _PC_Geode/

Uz to bezi 3 dny bez problemu. Foceno tatovou N70.
73! Martin OK1MJO
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

spusteni DIGI/IGATE k dnesnimu dni

Příspěvek od OK1MJO » sob 14. srp 2010 19:03:10

Ahoj, pred chvilkou odjel z koty Ludek OK7RB a muj tata.
Odpoledne na tom makali a tak se konecne podarilo spustit system APRS i v Zatci.
HW: WRAP, TNC GC12AX s HW SQL + CMOS IC, Icom IC-F1010 5W od Mily OK1VUM (bazar) a pres crossband duplexer Diamond MX-72N (2m APRS, 70cm rpt OK0BEZ) je to pripojene do spolecne anteny Diamond X-510N.
http://www.ok0bez.com/files/OK0BEZ_home ... 056_02.jpg
http://www.ok0bez.com/files/OK0BEZ_home ... 056_03.jpg

Az se mi udela dobre, tak to nafotim.
A prave kvuli dlouhodobe nemoci jsem tam nemohl byt a tak bych jeste jednou moc rad podekoval Ludkovi OK7RB a memu tatovi, diky jejichz spolecne praci to ted bezi zatim v testovacim rezimu, ktery se odladi a pozdeji to bude bezet v trvalem rezimu vcetne propagace objectu rpt OK0BEZ.
Mozna Ludek prida nejake info.

73! Martin OK1MJO
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

OK1OEM-1 09112010

Příspěvek od OK1MJO » úte 09. lis 2010 8:10:59

Ahojky.
Takze nastavit to CRC (viz vlakno o migrujici DIGINe viewtopic.php?p=4306#p4306 ) se nezdarilo.
Jelikoz neznam Linux, tak jsem Ludkovi OK7RB sepsal, co potrebuji udelat (v podstate vyzkouset nekolik moznosti a jejich kombinace po kazdem rebootu).
V podstate slo o to, aby se pred prikazem ESC @K (prepnuti do KISS z HOSTa W8DED) provedlo nekolik prikazu:
ESC QRES
PAUSE 10 (pausa 10s, prikaz PAUSE je z DOSu, takze Ludek to prevedl do Linuxu...neznam prikazy v Linuxu)
ESC I OK1OEM-1
ESC MIUSC
ESC @U1
ESC Z1
ESC @K

Pricemz pri kazde ini davce musel zkusit kombinaci prikazu ESC Z (0 az 3, default je 3) a ESC @U (0 nebo 1, default je 1) tak, aby se spravne
rozebehnul Flow Control vs hw XON/XOFF (GC12AX ma 5 zapojenych dratu, tedy ne jako vetsina zarizeni s jen TX/RX/GND).

Bohuzel, tohle nepomohlo (alespon tak tvrdi Ludek).
Chtel jsem to prehodit do HOSTa, ale soft v Linuxu (WRAP) to neumi, je "nablblej".
Tak tam Ludek nahral APRX, rikal, ze je inteligentnejsi a dokaze opravit CRC (vada CRC je pouze SW zalezitost, nikoliv HW...vic myslenky o vadnem DCD).
Bohuzel, ani s tim to nefunguje jak ma.
Tak chceme ted vyzkouset TNC2 by OK2PAD ... http://cbradio.cz/doc/_Other/PR%20modem/TNC2%20OK2PAD/, jen cekam na TNC, ktere ma zaslat Pavel OK1PJV.
Takze se jeste uvidi. Cekam na nej.

Rikam si, ze mnohem jednodussi by bylo, kdyz by slo pripojit BayComa k WRAPu/Asusu500 atd.., problem je, ze i kdyz se vyresi system s externim napajenim, tak bohuzel data z BayComa a jeho klonu nelezou po standardni TX/RX/GND sbernici (vetsina krabicek WRAP/ASUS/Dlink atd. ma pouze 3 signaly), ale pres RTS, CTS a DTR...RXD neni zapojen vubec a TXD slouzi jen pro napajeni pomoci usmernenych impulsu do 5V Zenerky.
Teoreticky by stacil prevodnik USB<>COM CANN9/M, ktery ma plne zapojeni CANNONu, ale to by musel vyzkouset nekdo z Vas, protoze jak jsem napsal....neumim Linux.

Jak mi Paja do telefonu rekl, tak podobne problemy v mensi mire ma taky, ale inteligentnejsi Linux APRS soft v jeho zarizeni to CRC nejak opravuje samo.

Mozna by pomohlo neco soucastkove jednoducheho...treba Atmel 89c4051+MAX232 (ten by se nemusel davat, pokud by tohle zarizenicko slo rovnou do Dlinka/Asuse apod 5V-TTL zarizeni s only TX/RX/GND)+LTC1286 (s LTC1286 + 89C2051 mam vlastni zkusenosti a par konstrukci, bohuzel ma invalidita mi uz neumoznuje neco zkonstruovat; mam to v FSO pojitku http://www.elspeedy.cz jako prevodnik U >5V na RSSI data) a pripadne i 93c46 nebo 24lc32 (obe EEPROM se daji spolu s LTC a Atmelem jednodusse koupit v GME a GESu).
LT1286 by slouzit na prevod z A do D pro Atmela (umi 9k6FSK/9k6Manchester/4k8FSK/4k8Manchester/2k4AFSK/2k4Manchester/1k2AFSK/300Bps AFSK...vse by mohlo byt v Atmelu a pres ini davku/telnet by se hodnoty zapsaly do EEPROM, nasledny restart (vypadek napajeni) by nabehl dle nastavenich parametru v EEPROMe nebo pomoci nekolika prizemnenych pinu Atmela (verze bez EEPROM). Dva piny Atmelu by slouzili jako "NF" generator TXD a dalsi pin by bylo pro PTT. Vyhoda Atmela je cena a taky ze nema plne zapojenou seriovku, jen TX/RX/GND.

Martin
Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Aktualizace k 2.12.2010

Příspěvek od OK1MJO » čtv 02. pro 2010 12:31:34

Ahoj.
Vcera vecer jsem zasel na QTH a nainstaloval jsem TNC2-OK2PAD (http://www.uloz.to/6757232/tnc2-ok2pad-zip ... az mi zvysej web prostor, tak to ulozim ke me ... http://www.ok0bez.com/files/aprs/TNC2_O ... -TNC2-PMS/).
A chodi to.
Obaval jsem se, ze bude v modulaci brum 50Hz, jelikoz toto TNC ma zdroj 230Vac v sobe (vnitrni vystupy jsou kladne i zaporne napeti, protoze v nem neni TCM3105 apod, ale jen operacni zesilovace a hromada 74xx/4xxx , dokonce i Z80 neni od Zilogu, ale jeste ULN z NDR, vcetne SCC obvodu) a tak jsem se domnival, ze plovouci zem bude delat zle. Kdyz jsem tam mel GC12AX, tak jsem vse napajel z centralniho zdroje (13.8Vdc/12A...napaji RPT, APRS TRX, WRAP a drive i TNC GC12AX) kde je GND spolecna.
No a svete div se.....chodi to bez problemu.
Opravil jsem i PC s Echolinkem a nainstaloval jsem tento PC spolu s tim TNC, bohuzel po zapnuti opet PC nejede i kdyz jsem ho doma opravoval (nejake knihovny v W98SE pri blbym rebootu).
Takze me ceka jeste prace.

To vsak neni to nejhorsi.
Skrin mam ve vytahove strojovne pred kleci a pred 2 tydny zacla rekonstrukce vytahu, takze jsem vcera musel vyslapat 8 pater pesky (v mem stavu....beru morfium...onkolog...invalida) a male jsem padnul, kdyz jsem otevrel poklop do strojovny.
Nejaka svine mi otevrela skrin a prestrihala UTP privodni WAN kabel a napajeci kabel k WRAPU.
Zajimave bylo, ze se to nekdo pokus opravit, ale temer zbytecne.
UTP kabel jde jen 5 cm po vrsek skrine, takze ted je tam nouzove switchrouter zavesen za 5cm UTP kabelu co jde do skrine a napajeci kabel k WRAPu mel kratas. Nekdo strihl kabel u napajeciho konektoru (klasickej kulatej s dutinkou 2.1mm) a pokus se to opravit tak, ze bez letovani oholil oba fousy pod napetim (mohl vyhoret i prevadec) a protahl licny skrz ocka a zatocil licny, aby nejak drzely a nejak prenaseli elektriku do WRAPU.
Bohuzel se jim to moc nepovedlo, protoze ten napajeci konektor "zkratili" tim, ze prevlecny plas na konektor, ktery se zasroubovava dotahli HODNE a diky tomu nesel celej zasunout do konektoru ve WRAPU. Opatrne jsem to namacknul a tak se to rozjelo....do skrine se nesmi tuknout jinak to vypadne a nepujde APRS (napajeni WRAPU). Jak jsem hybal s WRAPem a dotykal se vedle polozene TRX APRS IC-1010, tak litali jiskry.
Ty volne oholene draty od napajeciho konektoru k WRAPu se totiz ruzne dotykaly kostry a plusu.
Delal jsem na tom hodinu v zime a nadaval jsem na toho zmetka co to udelal.

Ma indicie je to, ze prevadec po pipnuti DTMF ##8 rekne pocet vypadku elektriny. A asi pred 5 dny mi to zacalo rikat, ze tam byl vypadek (napajeni beru od naseho ISP, kabel nema konektory, takze ho vytahari ci nekala konkurence naseho ISP nemohli rozpojit...jedine pokud otevreli skrinku a vypli napajeni v ni ; co si budem nalhavat...ta skrin je bezne elektrikarska zamykaci skrin pro ktere jsou jen 3 typy klicu a kazdej elektrikar od toho ma klice).
Poptaval jsem se dnes u naseho ISP u ktereho tam jsem a kluci mi rekli, ze tam 3 tydny nebyli (tudiz to nebyli oni), ale ze pred 6 dny ti elektrikari vyrazili patni pojistky pro panelak a tak tam nesel par hodin proud a museli natahnout nove kabely od silove elektriky v rozvodu baraku. A jelikoz delali nove kabely a rozvody i ve strojovne, tak je mozne, ze pritom otevreli mou skrinku a mysleli si, ze to nejak patri k vytahu (znate to...firma kde je sef CZ elektrikar a zbytek ukrajinci co nevi jak vypada koaxial/UTP a silovej napajeci kabel) a jali se strihat kabely. A pravdepodobne kdyz to sel prekontrolovat CZ sef, tak to honem rychle "opravil"....bohuzel spatne, udelal skodu.

Takze jsem se se sefem toho naseho ISP domluvil a pristi tyden bychom tam meli vylezt s jejich technikem a budem natahovat nove kabely a soucasne budu opravovat veci ve skrini ...cili PC prevadece, UTP kabel, napajeci privodni kabel 230Vac, napajeci kabel do WRAPa.
Chtel bych, aby APRS i RPT jelo jeste pred Vanocema.

Zatim jede v nouzovem stavu APRS, Ludek OK7RB to bude dalkove doladovat, aby to chodilo jak ma. A jeste budu muset zaplatit Pajovi OK1PJV za to TNC2-OK2PAD.

Takhle to vypadalo, pred reinstalaci toho noveho TNC2-OK2PAD a pred zasahem "zmetka".
http://www.ok0bez.com/files/OK0BEZ_phot ... 0-1539.jpg
http://www.ok0bez.com/files/OK0BEZ_phot ... 0-1541.jpg


Informace o rpt OK0BEZ jde zde: viewtopic.php?p=4568#p4568


73! Martin
Odpovědět