Několik bezbožnejch myšlenek

Post Reply
User avatar
benghi
Posts: 15
Joined: Sun 10. May 2009 19:36:53
Location: Letovice
Contact:

Několik bezbožnejch myšlenek

Post by benghi »

Jsou to blbosti, ale jsou to moje blbosti a jsem na ně patřičně hrdej! Zíral jsem jako Puk Pukovič na http://www.dutch-star.eu/software/downl ... reva01.pdf a na straně 3 mi došlo, že to, na co zírám, ze zapojení 9k6 modemu z jakýhosi Kantronicsu, ale obkreslený ,,do puntíku''. Ono co taky chcete vymyslet jinýho, když je ten Kantronics v podstatě katalogový zapojení toho modemovýho integráku. Když se podíváte jaké signály vedou mezi zapojením na straně 2 a zapojením na straně 3 zjistíte, že je to dost přesně G3RUH interface (jasně, některý signály jsou invertovaný, ale to mě nerozháže), takže jsem došel k bezbožný myšlence. To, co je na straně 2 je jednoduchý jak rána pěsí po držce, čili to bych klidně postavil na bastltisku. To, co je na straně 3, je z funkčního hlediska identický k DF9IC modemu, který se dají sehnat víceméně snadno po burzách, ale v nejhorším pádě se dají postavit. Většina součástek krom převodníku je běžně dostupnejch, převodník se dá nahradit odporovou sítí. Mně se furt cosi plete, že jsem s tím CMX589 chtěl dělat TNCčko, ale nesehnal jsem ho, tedy ne za cenu, kterou bych byl ochotnej akceptovat. No, jedinej problém tohoto řešení je opět uzavřenej firmware, kterej je nutný koupit.

Tak jsem přemýšlel dál (bohužel). Principielně jde o to udělat z něčeho převaděč. To nemusí být extra složitá věc. Totiž docela dost užitečnýho železa je v TNC2. Tak předně, je tam modem (jak jsem psal výše), je tam seriovej řadič a celkem výkoný CPU (Z80 jde honit až do 10MHz bez větších potíží). Hleděl jsem tupě do specifikace protokolu a ono se toho s těmi daty v převaděči moc udělat nemusí, v podstatě se načtou, přehodí se tam pár bajtů a fouknou se zpět. Tohle by Z80ka měla s podporou SIO/0 dát, když uvážím, že v packetu to bylo schopný uroutovat 9k6 (pravda, half duplex), tak by to přehazovat a mírně modifikovat data ve full duplex 4k8 mohlo dát taky. Takže zbývá jediná věc - napsat to. BUM! Odlepil jsem se od stropu a dopadl zpět na židli. Tohle bude bolet. Pro Z80ku jsem naposledy něco psal před 12 lety a to je skoro jako učit se to znova. Skoro bych tu myšlenku i zahodil, ale představte si to. Rozeberu 9k6 TNC2, přepnu modem na 4k8, vymněním EPROM a mám D-Star převaděč. To je moc lákavý na to, abych se tý myšlenky jenom tak pro nic za nic vzdal.

Přemýšlel jsem dál. Co takhle na to přiohnout TNC51? To se sice s 9k6 nikdy nepoužívalo (neb jsem se nedokopal přepsat firmware tak, aby posílal FLAGy namísto změn v TxDelay), ale na příjem to jelo a na vysílání by to jelo taky, kdybych nebyl línej jak puntíčkovaná veš.

Takže se ptám. Šel by někdo se mnou do takovýho dobrodružství (pááč dobrodružný to bude)? Podotýkám. Někdo, kdo umí programovat v Assembleru. Alespoň trochu (jestli právě ,,trochu'' tak to bude teda duo blbý a blbější). Psychická podpora je mi platná jak mrtvýmu řád práce či tojro Řecku.
-.. . ok2scs/ok2sky
ok2bkr
Posts: 53
Joined: Fri 03. Apr 2009 10:01:00
Location: Brno
Contact:

Re: Několik bezbožnejch myšlenek

Post by ok2bkr »

Asi máš pravdu, akorát si pořád nejsem jistej tou podobností FSK G3RUH a GMSK (bT=0.5).
Ale jak jsem zmiňoval jinde, v tomto se příliš nevyznám. Jen si laicky pamatuji, že GMSK při 4800 bps potřebuje šířku pásma kolem 5kHz, FSK při 9600 něco kolem 15kHz, což byl tuším i důvod, proč se 9k6 neprosadilo na 2m, tam se místo toho prosadil úžší Manchester - pamětníci a znalci nechť mě opraví...
Jirka / Brno
User avatar
OK1MJO
Posts: 383
Joined: Sun 10. May 2009 23:05:17
Location: JO60SH
Contact:

Vse do FT-897 do prostor pro AKU

Post by OK1MJO »

Ahoj, mam jen takovou myslenku a hledam nekoho znaleho kdo by mi odpovedel ANO/NE pripadne ANO "s temahle podminkama".
Kdyz bych se rozhodl pro D-Star, tak nehodlam kupovat novou TRX, takze muj dotaz zni:
Je mozno USB dongle (pripadne hacknutej TNC2/TNC51/GC12AX by OK2SCS) pripojit k miniPC typu Alix/WRAP ci neco jeste mensiho (jsou i velikosti PC v podobe "DIMMky" nebo 14AU...tedy neco o 10x8cm s Intel Atom) a s vystupem na miniaturni VGA 6" monitor (ten bych si pridelal z leveho boku k LDG AT-897...je vyklapeci z "kasy") + napajeni z TRX + zvukove kabely propojene k NF zesilovaci/MIC predzesilovaci tak, aby se vse veslo do prostoru pro AKU v FT-897D pripadne do plechove krabicky pod FP-30 (http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/Yaesu ... werSupply/) ?
Mam tim na mysli i to, jestli obsluzny soft jde nejak nastavit do funkcne automatizovaneho stavu pro automaticky start po zapnuti PC vcetne vseho mozneho nastaveni (neco jako Echolink...nastaveni softu + nastaveni urovni hlasitosti se ulozi do nejakeho cfg a po restartu PC mi Echolink na OK0BEZ bezi bez problemu dle predchoziho nastaveni).
Je mi jasne, ze se nekde musi zobrazovat ID CALL atd, to by obstaral ten VGA monitor (je cernobilej) a je mi jasne, ze v pripade psane msg (neco jako SMS apod...treba chat) bych si pripojil pres BT na MB PC bezdratovou klavesnici. Ale celkove mi jde o to, jestli by pro zakladni funkci vse mohlo fungovat (odposlech prevadece bez zapnuteho monitoru/keyboard BT) bez zapleho VGA+BT key, pripadne by stacilo jen zaklicovat na MH-59 a zacit mluvit (odpovidat call, ktera dava vyzvu na RPT/simplexu).
Ci vubec co si myslite o teto myslence...kravina nebo mozne reseni ?
Fakt je, ze bych nechtel kvuli D-Star spojeni na prevadeci zapinat pokazdy stolni PC, koneckoncu pokud by tam daval nekdo vyzvu, tak bych mu ani nestacil odpovedet....nez nabehne Win XP v stolnim PC, tak to trva i par minut.
A jeste jedna ulitla myslenka, myslite, ze kdyz bych do fm modulatoru a fm detektoru HIPu2000 napojil dongle, tak lze s FM analogu HIP2000 udelat plnej D-Star prevadec? Pripadne dualni FM analog + D-Star?
ok2bkr
Posts: 53
Joined: Fri 03. Apr 2009 10:01:00
Location: Brno
Contact:

Re: Vse do FT-897 do prostor pro AKU

Post by ok2bkr »

Ahoj,

nevím přesně, co myslíš pod pojmem "Dongle nebo hacknutý TNC2".
Jestli myslíš DV-Dongle, pak se jedná pouze o AMBE kodek připojený na USB port, nemá to GMSK modem ani nic dalšího, samostatně to nefunguje.
TNC2 ještě nikdo pro Dstar nepoužil, mj proto že GMSK a G3RUH FSK opravdu nejsou totéž.

Vezmu to odjinud. Chceš-li D-star klienta a nechceš kupovat Icom TRX, máš tyto možnosti:

a) s pomocí PC + AMBE kodeku (např. zmíněný DV-dongle) + zvukové karty (softwarový GMSK modem) a PTT interface lze provozovat D-star klienta s libovolným TRX
(odzkoušeny běžné FM 9k6 ready TRXy na 70cm/2m/6m/10m, nadšenci úspěšně zkoušeli i na 80m, nevím jestli přes FM nebo SSB)
Potřebuješ tedy DV-dongle (cca 220€) + PC + TRX

b) bez PC lze provozovat např. DV-adapter podle Satoshiho - obsahuje AMBE čip + GMSK CMX589 modem - jedná se ale spíš o experimenty, zatím postrádá komfort editace značek, obsahu, zobrazení call atd...
Potřebuješ DV-adapter za cca 150€ + TRX

c) existují jiné "DV-adaptéry" založené na Icom UT-118 modulu - poměrně komfortní varianta (LCD displej, menu, atd)
Potřebuješ ovšem originální (a drahý) UT-118 za cca 250€ + samotný adapter za dalších odhadem 200€ + TRX

a nebo prostě nechceš experimentovat a

d) koupíš si nejlevnější D-star ručku IC-80AD za cca 400€ (v Holicích byla kolem 9000 jestli se nepletu)
OK1MJO wrote: A jeste jedna ulitla myslenka, myslite, ze kdyz bych do fm modulatoru a fm detektoru HIPu2000 napojil dongle, tak lze s FM analogu HIP2000 udelat plnej D-Star prevadec? Pripadne dualni FM analog + D-Star?
Opravdu netuším co myslíš pod pojmem Dongle.
Každopádně, pro D-star převaděč NEPOTŘEBUJEŠ AMBE kodek !
Celý D-star převaděč = RX FM rádio + TX FM rádio + NodeAdapter za cca 1200kč
A pokud přidáš malé PC a připojení k Netu, stane se navíc součástí sítě.

O Dstar se občas něco málo objeví i na www.dstar.cz
Jirka / Brno
User avatar
benghi
Posts: 15
Joined: Sun 10. May 2009 19:36:53
Location: Letovice
Contact:

Re: Několik bezbožnejch myšlenek

Post by benghi »

OK1MJO: V Funkamateru vyšlo přesně to, co chceš postavit, akorát je to bez PC, jen s jednočipem, staví to z UT-121 modulu + krabička s CPU a displayem. Prodávají to i jako stavebnici, z jedný strany to má mikrofon a reprák, z druhý strany konektor do libovolnýho 9k6 packetovýho rádia (FT-897 na 9k6 packet chodí, sám jsem to provozoval), takže by tohle mělo jet taky. Zkusím to najít a nascanovat.

Celkem chápu, že chceš jít do tohoto řešení, jako bonus budeš mít 6m a 10m, hi.
-.. . ok2scs/ok2sky
User avatar
benghi
Posts: 15
Joined: Sun 10. May 2009 19:36:53
Location: Letovice
Contact:

Re: Několik bezbožnejch myšlenek

Post by benghi »

Ještě k HIPu, hele, řešitelný to je, akorát to bude chtít vyškrábnout dokumentaci od někoho z OK1OMX. HIP je afaik stejný železo jako HIT2000, akorát je to nachystaný na duplexer (čili je to plně duplexní). Jít to musí, protože HIT2000 jel na 9k6 packetu. Možná by bylo na práci jednodužší vzít železo z packetový verze HITu (to mimochodem mám), vyškrábnout z toho antenní relé a vytáhnout oba ščuhly na duplexer. Zbytek je pak jasnej, viz OK0DAB, přesněji řečeno modem a soft v PC.

Jednodužší by bylo to stavět z toho boosteru, protože to bylo ze startu stavěný jako duplexní, jenomže! MIT je po smrti a nikdo jinej tu dokumentaci nemá. Já mám jeden kus, kterej bych mohl takhle předělat, ale co pak dál? Já jsem zkoušel vytáhnout tu dokumentaci z Toma 2MTM, ale ten mi místo toho nabídl duplexní rádio od Motoroly, což je z hlediska výroby jednodužší řešení, ovšem cena je jinde. Jestli pojedeš na RSYS, zkus s ním promluvit osobně, jestli tam pojedeš a on tam bude, že.

To je totiž blbý, protože Karel OK1DNH (co dělal ty HITy) je po smrti a Petr OK2MIT je též po smrti, o mně se střídavě pokouší infarkty, deprese se sebevražednejma sklonama a žaludeční vřed a už mě to sere, takže nejspíš brzo umřu taky. Minimálně až na mně příjdou sebevražedný a nikdo nebude vedle mne aby mě zarazil, že. Takže bych měl dát dokumentaci alespoň od toho, co mám, někomu, kdo se umřít nechystá.
-.. . ok2scs/ok2sky
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests