nosnost magirusu

Post Reply
ok2iea
Posts: 3
Joined: Thu 30. Jun 2011 21:03:46
Contact:

nosnost magirusu

Post by ok2iea »

Zdravím
měl bych takový dotaz, hodně lidí používá nebo používalo teleskopické stožáry typu magirus, chtěl bych se zeptat jakou anténu na KV 20m je schopen ten magirus udržet aniž by se při každem větším větru musel spouštět dolu. Jedná se mi hlavně o typ co je zhruba 12m dlouhy a vysunování je řešeno ocelovými lankami. Kotvení by bylo provedeno do čtyřech stran. Uvažoval jsem o anteně delta loop na 20, 15, 10m , ale je podle mě dost težka cca 20 kg a velka nebo HB9CV na 20m ta je zase dost rozměrna takže by tam byl asi dost velký krouticí moment při otáčení a asi by to nevydržela pata stožaru. Někde jsem viděl,že někdo používa něco podobného s tribanderem ECO na 20, 15,10, ale zase bych raději tam dal nějakou plnorozměrovou antenu. Napadla mě ještě i Quad kde by nosne prvky byly z laminatu navod jsem našel někde na internetu a vaha je cca 8 kg.
předem děkuji Petr
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: nosnost magirusu

Post by ok1mx »

Nevím, o jakém typu mluvíš, tak že nejsem schopen na Tvůj dotaz konkétně odpovědět. Nicméně mám jeden poznatek s těmi které jsou konstruovány jako do sebe zasouvající se trubky. Typ který jsem mnoha lety používal měl axiální moment řešený dlouhým perem, které by po délce každého dílu. Měl jsem tem dlouhou 2m yagi a vítr dokázal ty pera zdeformovat tak, že po půl roce nešel zasunout a nakonec skončil ve šrotu i s anténou, jelikož se mi to nepodařilo v nezasunutém stavu bez újmy položit. Druhá nevýhoda je, že trubky do sebe lícují velmi přesně a i přes několik kilo vazelíny docházelo po čase k mírné korozi, která způsobovala problémy při zasouvání. Teď mám příhradový RDM a 3el. 3bander + 50MHz 5 el. zvládá bez potíží i s orig. rotátorem.

M.
ok2iea
Posts: 3
Joined: Thu 30. Jun 2011 21:03:46
Contact:

Re: nosnost magirusu

Post by ok2iea »

ahoj
diky za info, i když ne moc radostné. Přesné provedení ještě nevím budu ho mít až ve středu, ale mělo by to byt podobné. Měl jsem blahově asi trošku jinou představu, takže asi na něm skončí vertikal a nějaké drátovky. Ale přesto by mě zajímalo pro jaké typy anten byli tyto stožáry původně určené. K te RDM jsem našel docela dost informací ale k magirusům skoro žadné. Navíc tyto stožáry se asi i dost těžko v současné době zhánějí a překupníci z vojenských skladů je už nemají. Osobně by se mi i líbil více, prostor by pro něj také byl, jenže není kde ho sehnat, takže jsem hledal nějakou jinou variantu. A ještě bych se chtěl zeptat jestli má někdo zkušenost s domací výrobou nějakých podobných stožáru o délce 12m.
ok1tec
Posts: 68
Joined: Mon 09. Mar 2009 11:35:49
Location: Liberec
Contact:

Re: nosnost magirusu

Post by ok1tec »

mozna je uz pryc...

http://dc.hebe.cz/bazar/stozar/stozar.php

v bazaru na hamradio.cz
Prodam prihradovy stozar 12m + dil do betonu + dalsi material, profi vyroba, pozink. http://dc.hebe.cz/bazar/stozar/stozar.php 15000.-

Jeden rdm jsem nekde zahlidl, ale uz nevim kde. (ama www bazary)

Martin
User avatar
OK1BOA
Posts: 2
Joined: Sun 07. Aug 2011 21:53:18
Jméno: Petr
Location: Praha (JO70AC)
Contact:

Re: nosnost magirusu

Post by OK1BOA »

Magirus bude v naprosté pohodě, pokud ho vykotvíš do 4 směrů, ideálně třeba ve dvou patrech. Ale to už je asi přehnané....

Ale chce to něco lehkého. Ideálně třeba Spiderbeam (http://www.spiderbeam.com/documents/index.php?coID=36). Lehounkatá anténa, v podstatě nezničitelná, jen trochu pakárna s prvotním naladěním. Na druhou stranu nehrozí, že se ti rezonancí uklepe kousek prvku.

Každopádně příhraďák z odkazu výše je výhra!!!
K jednomu takovému jsem se také dostal a už se těším až těch 20m ztopořím na chalupě :-) Mimochodem jako startovní anténu počítam take se Spiderem. Neni potřeba dráždit sousedy hned s nejakým monstrem jako je třeba Optibeam OB16-5 16 Element 5 Band :mrgreen:
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests