OK0BEZ

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: OK0BEZ

Příspěvekod OK1MJO » čtv 14. črc 2011 13:05:03

Zajimave co se tyce Androidu, pravda, ty pismena tam mohli taky dodelat.

Ja mam N7610 se Symbianem 6, nevis o necem?
Dik, Martin.

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Vypadek prevadece 26072011

Příspěvekod OK1MJO » čtv 28. črc 2011 9:45:40

Zdravim.
Bohuzel v podvecernich hodinach 26.7.2011 prevadec "umrel".
Trvale je zaklicovan. Proc se tak stalo nevim.
Kdyz se pripojim z inetu (Echolink), tak je slyset na vystupu muj hlas (kdyz jsem pripojenej z jineho PC).
Tez je slabe slyset hlas i v normalnim "air" provozu, je to podobne jako kdyz se stiskne krizek "#" a po nem kontroler RPT vypne vystupni modulaci, respektive je hodne zeslabi.

Tata RPT demontoval a privezl mi ho. Dnes je 28.7.2011 a odpoledne se pokusim RPT opravit.
Asi se teplem (v podvecer jsem v sysop rezimu neco nastavovaval a pak "light" resetoval) zakousnul.
Uvidim co a jak, v nejhorsim ho zaslu Milanovi 1MX na opravu. Zrejme to bude chtit dat do defaultu EEPROM pamet.

Zatim tata udelal desitky der vpravo nahore pro vystup horkeho vzduchu, zevnitr na tomto miste umistil 24V ventilator napojeny na spolecny zdroj 13.8V.
Mensi napeti dela mensi otacky.....pres zimu nebude treba tolik chladit.
Predpokladal jsem, ze tam dame bud GSM resetator co umi dalkove zapinat/vypinat napajeni pro ventilator nebo tam dame teplotni spinac, ktery by ventilator vypl pri mensi teplote ve skrini.
Jelikoz to tam delal tata (vrtani, umisteni ventaku, z venci ochranou mrizku, kabelaz), tak pri testu mi rekl, ze tam zatim teplotni spinac davat nebudem, protoze to zmensene napeti dela hodne zmenseny tah, mensi nez jsme ocekavali.
Tak uvidime, az bude RPT v poradku, tak to zkusime tak, ze to nechame bezet nonstop a po case se uvidi, jestli pres leto bude vyssi teplota.
Za posledni mesic to s tatou testujem... pres den je teplota 42-54st a nejvic byla 62 (Karel 1DNH mi rekl, ze pri 58st se prepne vystupni vykon na mensi... na 0.5W, cili kdyz mate 10W nebo 5W, tak to pak prepne na 0.5W automaticky....v mem HIPu je nastaveno 5W, protoze interni duplexer snese jen 6-7W vykonu).
Uvidime, ted se modlim, aby BEZ nebyl v tahu :( .

Taky chci na web http://www.ok0bez.com dat ASCII TXT odkaz s informaci o urovni sponzorstvi, protoze se objevil kolega Josef OK2PDN, ktery mi zaslal 5000 jako financni sponzorstvi a tak mu timto moooc dekuji, protoze ten ventilator a soucastky + budouci nakup GSM resetatoru s kuponama na predplacenku bych z meho invalidniho duchodu nezvladl. Tudiz ze slusnosti musim tuto cast webu vytvorit a budou tam veskere informace kdo/kolik-co/za co bylo utraceno-kolik http://www.ok0bez.com/files/sponzoring_hams.txt.

73! Martin OK1MJO

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: OK0BEZ

Příspěvekod OK1MJO » stř 03. srp 2011 19:00:03

Tak jsem uvarenej RPT opravil a nainstaloval zpet...uz bezi.
Problem je, ze nenabehl PC po zapnuti elektriky.
Vzal jsem ho tedy domu, oterel a zjistil, ze asi odesel zdroj.
Volal jsem Pavlovi..pomuze, zapujci jinou Geodu, mozna uz v patek ji odesle postou.

Mimochodem, po celodenim testovani teploty (i z jiz nainstalovaneho GSM resetatoru) jsme s tatou zjistili, ze ten 24V ventilator sice nejake teplo vyzene, ale je to malo. Uz objednal 12V MAGLEV verzi.

Navic jsem ted zjistil, ze nebezi APRS digina OK1OEM-1....divny, pritom jsem zapl napajeni do vseho... WRAP+TNC2+Icom radio.
Asi tam budu muset vecer zajet znova.

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

OK0BEZ 25082011

Příspěvekod OK1MJO » čtv 25. srp 2011 22:15:04

Ahoj.
Bohuzel pred 2 tydny PC zamrzl na dobro.
Docasne mi zapujci Geodu Pavel OK1PJV, nainstaloval jsem do ni ventilator, melo by to pomoci s chlazenim.
Protoze teplo byl duvod proc se vse ve skrini uvarilo.

Soucasne tata nainstaloval do skrine na QTH novej MagLev vyfukovaci ventilator (80mm) na 12Vdc misto toho starsiho na 24Vdc a je to znat.
Driv bylo teplo 50-62stC, ted 35-47stC.
Tata jeste dokoncuje teplotni hysterzi, aby se ventilator zapl pouze kdyz je uvnitr teplo nad 30st., tedy aby ventak nefoukal kdyz je leden.

Jak to tam nainstaluje, tak hned pote nainstaluji zapujcenou Geodu.
Zitra se pokusim (me zdravi je horsi a horsi) prehodit HW ze stare uvarene Geody do tehle a soucasne nastavim BIOS.
Je treba prehodit prechodku IDE<>CF, CF 4GB s OS atd.. , SB Live 1024!.
Predevcirem jsem do zdroje teto nove Geody dal malej MagLev 12Vdc ventilator 25mm x 10mm typ MB40101V2-A99 (GME 625-240),
aby vysaval vzduch z vnitrku Geody, Geoda na to ma nasavaci otvory.
Problem asi vseho byl, ze originalni Geoda nema ventilator na zdroji i kdyz prostor vcetne vzduchovej der a der na sroubky tam jsou.

Ted to vypada takto:
http://www.ok0bez.com/files/download/PC ... ntilatoru/

Mel jsem to chvilku pusteny a vzduch to skrze sterbiny prohani dobre, tak se modlim, aby to vydrzelo stejne dlouho, jako 6let P1-AT-P1MMX233.
Mam prislibeny jeste PC od Honzi Svermov (call na CB), tak uvidime.
Pokud ten Honzuv bude lepsi, tak by tato Geoda mohla byt jako zalozni u Pavla.

Drzte palce at to zvladnu, protoze jedinne co me zdrzuje je muj zdravotni stav.
Kdyz je clovek spis "lezak" nez stojici-chodici clovek, tak je to dost spatny.
Pravda, vyjimky jsou, dnes jsem si vzal morfium a za 5 hodin jsem mohl jit pesmo na prochazku okolo reky.
Udelal jsem tam par peknych fotek (dam to na Picasa web) a taky jsem mel zapnutou APRS rucku TH-D7 s GPS modulem.

73! Martin OK1MJO

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

OK0BEZ 8.9.2011

Příspěvekod OK1MJO » čtv 08. zář 2011 21:18:53

Ahojky.
Dnes odpoledne jsem nainstaloval Echolink PC Geoda od Paji 1PJV (uz druha Geoda).
Takze od vecera uz to bezi, vsude jsou ventilatory, takze by to uz nemelo kleknout.

Ta druha Geoda od Pavla byla trochu "jebla".... NIC nefungoval jak ma, takze jako v predeslem pripade jsem prehodil 3COM 905TP PCI ze stare Geody do nove a ve Win98SE jsem prenastavil IP pro "novou" sitovku.

Druhej problemek bylo to, ze vystup zvukovky nebyl jen do stereojacku (SP-repro...v mem pripade do optointerface mezi PC a HIP2000), ale i do interniho beepaku co je na DPS MB. Zasunutim stereojacku do SP se vsak nastesti interni "reprak" vypl.

Jeste zbyvaji 3 prace:
1) Predelat spinani ventilatoru do GSM resetatoru s tim, ze to dalkove pres SMS budu na zimu vypinat.
2) Trochu uklidit kabelaz ve skrini (viz nove foto).
3) Nastavit WRAP APRS, aby sam najel po restartu a aby umel objecty.

Dnesni aktualni fotky:
http://www.ok0bez.com/files/OK0BEZ_photo_08092011/


73! Martin OK1MJO

OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: OK0BEZ 8.9.2011

Příspěvekod OK1MHK » pát 09. zář 2011 19:29:12

Není jednodušší udělat regulaci typu je tam teplo, fofrníky fofrujou, je tam zima, fofrníky spí ? Zapojení zvládne cvičenej kocur, je toho plný web, dá se regulovat i proporcionálně.
Samozřejmě se pak prodlouží i životnost ventilátorů, protože ty běží, jen když je to třeba , a nebudeš muset je každou sezónu měnit. A hlavně na to nemusíš myslet.
Někdy mám pocit, že všichni všechno řešej zbytečně složitě, věci, které jsou ošetřit jednoduchou logikou s tranzistorem se řeší procesory atd.
Někdy je lepší delší dobu přemýšlet a pak krátce něco vytvořit, než obráceně.
To ale myslím obecně, není to namířené na tenhle příspěvek s ventilátory....
JaKub OK1MHK

Jeste zbyvaji 3 prace:
1) Predelat spinani ventilatoru do GSM resetatoru s tim, ze to dalkove pres SMS budu na zimu vypinat.

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: OK0BEZ

Příspěvekod OK1MJO » sob 10. zář 2011 2:27:18

Ale vzdyt prave ano.
Ten GSM resetator totiz obsahuje i teplotni hysterzni cidlo, ktere lze nastavit kdy a za jakych podminek ma zapnout/vypnout ventilator zcela automaticky.
Je to mozno manualne...pres sms nebo v automatickem rezimu.

OK1MHK
Příspěvky: 122
Registrován: pát 10. črc 2009 7:21:39
Bydliště: JN69PJ

Re: OK0BEZ

Příspěvekod OK1MHK » sob 10. zář 2011 9:01:44

Ale já myslel ten GSM resetátor vůbec do regulace ventilátorů nemontovat. Proste si ty fofrníky budou tocit podle svého, nezávisle na dalsim "nespolehlivem" HW.

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

Re: OK0BEZ

Příspěvekod OK1MJO » pon 12. zář 2011 14:57:10

OK1MHK píše:Ale já myslel ten GSM resetátor vůbec do regulace ventilátorů nemontovat. Proste si ty fofrníky budou tocit podle svého, nezávisle na dalsim "nespolehlivem" HW.
Jelikoz uz nemohu stavet elektroniku, tak vse stavi tata.
Udelal to na bazi 555, ale neak to blbne...cikluje.

Tak jsme se rozhodli, ze to zatim poresime pres GSM resetator.

Uživatelský avatar
OK1MJO
Příspěvky: 383
Registrován: ned 10. kvě 2009 23:05:17
Bydliště: JO60SH

OK0BEZ 22122011 zavada Echolinku

Příspěvekod OK1MJO » čtv 22. pro 2011 7:44:49

Ahoj.
Vsiml jsem si, ze uz asi 6 dni nejde Echolink.
Zkousel jsem se do PC dostat vzdalenou spravou pres RAC, bohuzel se to nespojilo.
Tak jsem zkusil dalkove restartovat PC vypnutim elektriky-10s pauza-zapnutim elektriky pomoci GSM resetatoru.
Ani to nepomohlo.
Asi se tedy kousl PC.
Jestli budu mit dnes silu, tak tam zajedu a juknu na to.
Zatim 73! Martin OK1MJO


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů