použivanie PMR u nováčika

Post Reply
001Pato
Posts: 2
Joined: Thu 27. Dec 2012 21:33:30
Jméno: 001Pato
Contact:

použivanie PMR u nováčika

Post by 001Pato »

Ahojťe vlastním ručku PMR KG-UVD1P s rozsahom 136-174 a 400-471 ručku som zakupil pre potrebu komunikácie na motocykel a kedže táto má príjem FM rádia tak som ani neváhal nad jeho kúpou. Niesom žiadny nositel radioamatérskej licencie, vysielam iba sem tam na kanáloch 1-8 s kamošom ked som na moto alebo sem tam na domáce spojenie. Ale sem tam počuvam aj prevádzače ale zásadne nevysielam ... ide o to že hneť ako zapnem vysielačku a naladím frekvenciu napríklad inovec tak hneť o mne vedia že som pripojený a prevádzač zvykne zopakovať moj ANI-ID kod. preto sa pýtam... môžem počuvať tieto frekvencie ?? nemusím sa báť že ma neako lokalizuju a bude s toho neaký problem ? myslim si ze počuvať môžem. Sem tam ma vyzvu kedže zistia že som tam aby som sa priznal že počuvam ale radšej som ticho :? čo teda si môžem dovoliť bez radiolicencie s mojou PMR-kou ?
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: použivanie PMR u nováčika

Post by ok1mx »

001Pato wrote:Ahojťe vlastním ručku PMR KG-UVD1P s rozsahom 136-174 a 400-471 ručku som zakupil pre potrebu komunikácie na motocykel a kedže táto má príjem FM rádia tak som ani neváhal nad jeho kúpou. Niesom žiadny nositel radioamatérskej licencie, vysielam iba sem tam na kanáloch 1-8 s kamošom ked som na moto alebo sem tam na domáce spojenie. Ale sem tam počuvam aj prevádzače ale zásadne nevysielam ... ide o to že hneť ako zapnem vysielačku a naladím frekvenciu napríklad inovec tak hneť o mne vedia že som pripojený a prevádzač zvykne zopakovať moj ANI-ID kod. preto sa pýtam... môžem počuvať tieto frekvencie ?? nemusím sa báť že ma neako lokalizuju a bude s toho neaký problem ? myslim si ze počuvať môžem. Sem tam ma vyzvu kedže zistia že som tam aby som sa priznal že počuvam ale radšej som ticho :? čo teda si môžem dovoliť bez radiolicencie s mojou PMR-kou ?
Nebudu řešit, do jaké míry je legální to co děláš, v Čechách platí VO-R_03_07_2007_13https://docs.google.com/viewer?url=http ... 007_13.pdf a je pravděpodobné, že na Slovensku to bude velmi podobné. De Jure tedy UVD1P není PMR stanice, protože nesplňuje požadované parametry už jen proto, že má odmínatelnou anténu, dále pak že je v rozporu s paragrafem 10 zákona. 151/2000 Sb.

Abys ani omylem nezavysílal tam kde posloucháš se dá docílit tím, že nastavíš odskok na nesmyslnou hodnotu (třeba 90 MHz. Pak po zmáčknutí PTT to na displeji napíše error. (nejsem si jist, jestli to na KG-UVD1P jde, ale na jiných číňanech ano)

Nicméně Ti doporučuji, aby sis udělal koncesi (alespoň na N třídu - je velmi jednoduchá) a budeš:
a) mít možnost si popovídat s ostatními amatéry, legálně využívat vyšší výkon než 0.5W
b) i když Tě chyťej se stanicí v ruce třeba policajti, nebudeš mít potíže (nevím jak jsou agilní na Slovensku, ale pojedeš-li na výlet na motorce do Rakouska, tak tam jsou dost nekompromisní a nedá se s nimi moc diskutovat - obvzlášť na cizince jsou dost vysazení) Když jim ukážeš CEPT licenci, tak Ti daj pokoj i když budeš mít stanici, která není nativně PMR.

Milan
001Pato
Posts: 2
Joined: Thu 27. Dec 2012 21:33:30
Jméno: 001Pato
Contact:

Re: použivanie PMR u nováčika

Post by 001Pato »

Dakujem moc. ešte malá otáska : ked si spravým triedu N bude platná aj na uzemi Polska, Talianska, Chorvátska ? + Bosna ktorá neni v EU ???? a ako dlho bude platná licencia?
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: použivanie PMR u nováčika

Post by ok1mx »

001Pato wrote:Dakujem moc. ešte malá otáska : ked si spravým triedu N bude platná aj na uzemi Polska, Talianska, Chorvátska ? + Bosna ktorá neni v EU ???? a ako dlho bude platná licencia?
Nevím jak je to na Slovensku s třídami. V Čechách jsou dvě, Třída N paltí jen na území ČR, při třídě A pak dostáváš HAREC, který je mezinárodně platný. Seznam zemí kde CEPT platí se neustále rozrůstá, našel jsem nějaký seznam z toku 2009:

Austria, Belgium, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Italy, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, FYRO Macedonia, Moldova, Monaco, Montenegro, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Romania, Russian Federation, Serbia, Slovak Republic, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, Turkey, Ukraine, United Kingdom as well as the following non-CEPT countries: Australia, Canada, Israel, New Zealand, South Africa, Netherlands Antilles*, Peru, United States
User avatar
om1amj
Posts: 56
Joined: Sun 03. Jul 2011 20:20:45
Location: JN88pg
Contact:

Re: použivanie PMR u nováčika

Post by om1amj »

Otazky a odpovede na skusky: http://www.hamradio.sk/zacinajucim/zacinajucim.htm
A kratky "vycuc" z odpovedi pre triedu "N" na slovensku:


5. Odporúčanie ECC (05)06

Držiteľ povolenia CEPT Novice je povinný v navštívenej krajine dodržiavať legislatívne a technické predpisy platné v tejto krajine, najmä zákony relevantné pre amatérsku službu a predpisy vychádzajúce z ustanovení Rádiokomunikačného poriadku Medzinárodnej telekomunikačnej únie a odporúčania ECC/REC (05)06. Špeciálnu pozornosť treba predovšetkým venovať rozdielnym frekvenčným prídelom pre amatérsku službu v troch regiónoch ITU, ako aj miestnym podmienkam a technickým obmedzeniam.

Držiteľ povolenia CEPT a držiteľ povolenia CEPT Novice je povinný pri vysielaní používať volaciu značku v nasledujúcom tvare:

prefix navštívenej krajiny / vlastná volacia značka držiteľa

Držiteľ povolenia CEPT a CEPT Novice nemá právo v navštívenej krajine požadovať ochranu proti rušeniu.

6. Krátkodobé používanie amatérskej stanice v krajinách CEPT, ktoré prijali odporúčanie ECC(05)06

Krátkodobé používanie amatérskej stanice v krajinách CEPT na základe odporúčania ECC(05)06 je definované na maximálne 3 mesiace pobytu v krajine. Pri dlhšom pobyte treba požiadať o rádioamatérske povolenie v danej krajine.

7. Krátkodobé používanie amatérskej stanice v nečlenských krajinách CEPT, ktoré prijali odporúčanie ECC(05)06

Krátkodobé používanie amatérskej stanice v nečlenských krajinách CEPT, ktoré prijali odporúčanie ECC(05)06, má rovnaké pravidlá ako v členských krajinách CEPT.
73!
Juraj/OM1AMJ
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests