Magirus TA19 + tribander ECO

Post Reply
OK1MRC
Posts: 1
Joined: Sat 26. Jan 2013 10:09:41
Jméno: Honza
Contact:

Magirus TA19 + tribander ECO

Post by OK1MRC »

Zdravím, mohu provozovat TA19 v "polovystrčeném" stavu? Předpokládám tak 10-12m. Je tam nějaká rozumná mechanická aretace, nebo je třeba vytáhnout magirus na plnou délku? Máte zkušenosti s umístěním tribanderu ECO + rotátoru GS650? Dohromady to váží něco pod 20 kg, s námrazou bych se měl dostat do povolených 30 kg. To všechno je ale teorie, zajímají mě zkušenosti z delšího používání. Rád bych kotvil jen v jednom patře do 4 směrů. Díky Honza
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: Magirus TA19 + tribander ECO

Post by ok1mx »

Ono hodně záleží na tom, jak to budeš provozovat. Jestli jako kontestové pracoviště nebo občasné zavysílání nebo jestli to bude vytažené "nartvalo". Obecně rotátorům nejvíc vadí poryvy větru, protože se zejména u plasťáků nekonečnými pohyby vymílají futra a ozubení v jednom místě, kde je to nejčastěji zaparkováno. Tak že jestli se Ti podaří to provozovat tak, aby nebyl vysunutý při větrném počasí a anténa bude mechanicky zajistěná, myslím, že by to GS650 mohl zvládnout. Anténu ale dej těsně nad něj (10-20cm) jestli by to mělo být výš, uvažoval bych o kleci s pomocným ložiskem.

TA19 z vlastní zkušenosti neznám, měl jsem něco podobného 12m vysokého a moje zkušenosti nebyly dobré. Jednotlivé díly do sebe lícovali celkem přesně, musely se mazat, aby se daly lehce zasunovat a vysunovat. Když to člověk neudělal cca 1x2 měsíce, tak vazelína ztuhla, místy opršela a začalo to korodovat. Důsledkem bylo strašné trápení při vysouvání a zasouvání. Nakonec došlo k tomu, že při jednom ze silnějších větrů praskla vodící lišta (jediné aixiální vedení které stožár měl) nešel zasunout a musel jsem ho pokácet jako strom. Nakonec jsem pořídil příhradový 15m od RDM a mám už sedmým rokem pokoj.
OK1MKX
Posts: 1
Joined: Mon 29. Apr 2013 11:17:18
Jméno: Jarda
Contact:

Re: Magirus TA19 + tribander ECO

Post by OK1MKX »

Zdravím,
mám dotaz jak to dopadlo s Magirusem? Mám asi stejný problém. Chci ho provozovat částečně vytažený a s rotátorem a HB9. Nejvyšší trubka se zdá, že se volně protáčí - neni aretovaná. Asi to je závada. Zkusím zda by to fungovalo když poslední trubku na zemi vytáhnu a svrtám s předposlední trubkou a zajistím šroubem. Jakou máš ty zkušenost s provozem Magiruse? Díky za odpověď.
Jarda OK1MKX
ok1fua
Posts: 1
Joined: Tue 03. Sep 2013 17:21:56
Jméno: Martin
Contact:

Re: Magirus TA19 + tribander ECO

Post by ok1fua »

Ahoj všem,
já s těmito stožáry mám docela dost zkušeností:
https://plus.google.com/photos/11470725 ... pwa&sort=1
Měl jsem jeden i na svém minulém QTH asi 5 let "ve vzduchu" s ECO anténou, absolutně bez problémů. Za tu dobu jsem ho stahoval asi 2x. Asi půl roku jsem ho měl vytažený jen do 3/5. Když jsme je koupil, zkontroloval/doplnil jsem vazelínu do příslušných mazacích míst, to je vše. Za celou dobu nemám žádný problém. Ten samosvorný systém je poměrně spolehlivý, jen jednou se mi při zdvihání (při odpočívací pauze) stalo, že klika měla tendenci mi nafackovat - od té doby to vždy raději pojistím provazem. Ale když je to v nějaké "klidové" poloze (po vytažení nějakého dílu), vždy to drží zcela pevně.
Určitě není problém ho provozovat částečně vytažený. Co ale je problém, je protáčení trubek, to je zcela jistě závada. Jinak stožár není dělaný na velké namáhání v torzi - pro KV je nutné antény nahoře fixovat proti torzi jinak. A rozhodně doporučuji to kotvit ve všech patrech, kde to má úchyty - jinak bych se bál, že se to při větším větru prohne a zbortí.
73! Martin OL5Y / OK1FUA
ok1ar
Posts: 4
Joined: Tue 19. Jan 2010 0:12:11
Jméno: Zdeněk
Location: Podbořany
Contact:

Re: Magirus TA19 + tribander ECO

Post by ok1ar »

ještě k TA-19. Nevíte jak na zemi povytáhnout poslední, horní díl, o cca 15 cm, abych se dostal na šroubky držící konec s úchytem pro pomocný /snad laminátový/ klacek? Zdeněk
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests