Low Power platforma pro DIGINED+APRSD

Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: Low Power platforma pro DIGINED+APRSD

Příspěvek od OK1COM » pon 31. led 2011 0:35:21

http://aprs.cz/index.php?option=com_con ... d=36:linux
Takze po par dnech testovani Voyage 0.7 na desce WRAP2.C s TNC i baycomem mam tyto poznatky.

BAYCOM: baycom s touto deskou dekoduje proti memu NTB tak 10-30% paketu. Nemam k tomu zadne vysvetleni. NF z RX jsem rozdelil do dvou baycomu, jeden do WRAP druhy dell NTB. U obou jsem nameril nedostatecne napajeci napeti cca 3.5V, ovsem po privedeni externiho napajeni (stabilizator pak daval 5V) se vubec nic nezmenilo. Baycomy jsem nasledne prehodil, kupodivu se nic nestalo. WRAP stale 10-30% proti NTB.

TNC: RX a TX v pohode. Vyskytnul se nasledujici problem. Pri zapnuti obou zarizeni najednou WRAPka nenajede, protoze TNC vychrli do seriove konzole nejake data. Nebo naopak nasledne TNC neraguje na prepinuti do KISS modu, protoze neni ve stavu kdy bude na prikaz reagovat (data z seriove konzole do TNC). Reseni je zapnout TNC az po uplnem nabehnuti WRAPky a nasledne spustit init skript. Pak vse funguje jak ma.

Vatianta TNC snad pujde vyresit uplnym vypnutim seriove konzole a to i pri bootu desky nebo opozdenym zapinanim TNC pres relatko ovladane LED na desce.
Varianta BAYCOM je mi zahadou, nemate k tomu nekdo vysvetleni?
ok2slc
Příspěvky: 115
Registrován: stř 11. bře 2009 8:44:57

Re: Low Power platforma pro DIGINED+APRSD

Příspěvek od ok2slc » pon 31. led 2011 8:57:45

Chování sériové konzole na WRAP2.C jsem popisoval zde: viewtopic.php?f=31&t=303#p4085. Možná Ti to pomůže.

Edit: A kdyby někdo věděl, jak přes Linux Voyage zase tu sériovou konzolu zapnout, tak bych to uvítal. :)
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: Low Power platforma pro DIGINED+APRSD

Příspěvek od OK1COM » pát 19. srp 2011 18:54:32

Pozor na prepeti u WRAP desky!
Dneska behem bourky mi odesl WRAP, coz je v poradi uz druhy. Netusim kudy se to tam dostalo. Zda po ethernetu nebo pres TRX, modem a seriak. Vse je napajene z jednoho zdroje. Cela instalace je v plastove bedne na terase, antena uzemnenem stozaru.
Dal jsem tam svuj posledni WRAP (uz mam jen 2 funkcni kusy na 3 diginy :-( asi jsem je nemel rozdavat) a extra kablikem uzemnil desku na PEN vodic, stejne tak (-) pol napajeciho zdroje. Ethernet tam uz nezapojim bez prepetovky.
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 547
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Low Power platforma pro DIGINED+APRSD

Příspěvek od OK1ALX » čtv 17. kvě 2012 7:30:24

Zajimavy clanek o wrapovi, zaujala mne myslenka dodelani USB: http://xanadu.khnet.info/wrap.php
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: Low Power platforma pro DIGINED+APRSD

Příspěvek od OK1COM » pát 08. čer 2012 2:04:33

Mam tu jednu zahadu s WRAP deskou a diginedem.
Na Tocne mi neustale cca po 1-2 dnech tuhne digi s WRAPem linuxem Voyage. Tuhne takovym zpousobem, ze se na nej neda dostat SSHckem ani na ping neodpovida. Kdyz to cele (krome TRX) premistim domu tak to jede 14 dni bez vypadku. Dokonce jsem i vymenil desku a znova preformatoval kartu a nainstaloval system. Dokonce jsem na Tocne i vymenil zdroj. Vydrzelo to tam 2 dny a opet je deska komplet tuha. Uz nevim co s tim. Vymenoval jsem i baycom za TNC. Pritom na COM-1 a LOL-2 to jede celkem bez problemu. Napada vas neco?
OK1MX
Příspěvky: 1077
Registrován: pát 06. bře 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Bydliště: JN79TX
Kontaktovat uživatele:

Re: Low Power platforma pro DIGINED+APRSD

Příspěvek od OK1MX » pát 08. čer 2012 10:33:09

OK1COM píše:Mam tu jednu zahadu s WRAP deskou a diginedem.
Na Tocne mi neustale cca po 1-2 dnech tuhne digi s WRAPem linuxem Voyage. Tuhne takovym zpousobem, ze se na nej neda dostat SSHckem ani na ping neodpovida. Kdyz to cele (krome TRX) premistim domu tak to jede 14 dni bez vypadku. Dokonce jsem i vymenil desku a znova preformatoval kartu a nainstaloval system. Dokonce jsem na Tocne i vymenil zdroj. Vydrzelo to tam 2 dny a opet je deska komplet tuha. Uz nevim co s tim. Vymenoval jsem i baycom za TNC. Pritom na COM-1 a LOL-2 to jede celkem bez problemu. Napada vas neco?
S podobným problémem jsem se také potkal a způsoboval to rozdíl potenciálů. Tlouklo se to zeměma. Jakmile zabral nějakej výkonnej spotřebič (domněnka) se nulák posunul oproti zemi stožáru a zřejmě to ještě udělalo nějakou špičku. Projevovalo se to tak, že když to jelo do zátěže, bylo to ok, jakmile jsem připojil anténu, čas od času se to hryzlo. Spravilo to prozemění koaxu s nulovým vodičem. (zajímavost byla, že se to dělo se spínaným zdrojem, který byl jen dvouvodičově připojen)
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: Low Power platforma pro DIGINED+APRSD

Příspěvek od OK1COM » ned 10. čer 2012 15:59:07

dik za radu, vyzkousim a dam vedet.
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: Low Power platforma pro DIGINED+APRSD

Příspěvek od OK1COM » úte 19. čer 2012 18:28:41

Propojeni zemekouli nepomohlo.
Mam takovy dojem, ze za to muze teplota. Stejne jako vsechny wrapy v zime pri tech -20stC venku. Mam nyni podezreni, ze to zatuhne pri teplote CPU dosahujici 55°C. Vsechny tri vytuhy v tomto tydnu byly v dobe, kdy teplota sla nahoru a dosahla temer 55°C. Krabice je na jizni strane stozaru a neni odvetrana. Zkusim dat jeden wrap do trouby na 55C schvalne zda zatuhne.

EDIT:
Temperature range: 0 to 50°C. The temperature range may be extended by using a CPU heat sink
(not included), and reducing CPU frequency to 233 MHz.

EDIT2:
Teplotni test ukazal, ze teplota u testovane desky neni rozhodujici. System bezel i pri teplote CPU 72°C. Dal jsem se neodvazil.
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 547
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: Low Power platforma pro DIGINED+APRSD

Příspěvek od OK1ALX » pon 02. črc 2012 9:47:29

Cau Honzo, nemuze to zpusobovat nejake externi ruseni z jineho vysilace? Co zkusit wrapa uzavrit do opravdu dobre odstinene krabicky?
Libor, OK1ALX
Uživatelský avatar
OK1COM
Příspěvky: 306
Registrován: ned 08. bře 2009 3:06:31
Bydliště: Praha-Strašnice
Kontaktovat uživatele:

Re: Low Power platforma pro DIGINED+APRSD

Příspěvek od OK1COM » pon 02. črc 2012 19:54:55

Wrap je 2x stineny. Deska je v kovove krabici pro Mikrotik, prisroubovana na 4 mistech. A cela instalace je ve venkovni kovove krabici (i dvirka jsou propojena vodivym paskem). Vsechny zeme jsou propojene a cele je to prisroubovane vodive ke stozaru.
Az budu mit naladu, tak to cele sundam ze stozaru, dam do boudy a venku bude jen antena (ta bila hul nad 3m parabolou). A kdyz uz to bude v boude, tak misto wrapa opet pustim PC.
Odpovědět