Echolink nódy v ČR

Post Reply
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Echolink nódy v ČR

Post by ok1mx » Fri 05. Jun 2009 10:43:28

Založil jsem toto vlákno jako obecnou diskusi o -L -R u nás.
OK1OGA-L jsem přestěhoval z 145.300 na pražský 70cm převaděč, známý jako OK0BN. Omlouvám se za drobné zmatky, vzhledem k problémům s nájmy jsem musel předělat koncesi oficiálně jsou jak 2m tak 70cm převaděče OK0N. Jelikož je to zažité mezi lidmi jako OK0BN, tak to nikomu moc nevyvracím. Aby těch zmatků nebylo málo, při návštěvě převaděče minulý rok jsem si popletl EPROMky a omylem jsem tam strčil tu se značkou OK0BNA. Tak že OK0BN je doopravdy OK0N, dává značku OK0BNA a je na něm echolink OK1OGA-L :lol: Jakmile se k tomu dostanu, pokusím se to dát do pořádku... ale myslím, že je důležité, že to funguje. Jinak kmitočet je 438.950 -7.6MHz, CTCSS 79,7Hz. Echolinkové rádio jede dupexem, ovládání není přes VOX, ale jako detekce přítomnosti CTCSS. Jelikož převaděč produkuje CTCSS jen když je na jeho vstupu užitečný signál, Echolink odpadne i když je ještě na převaděči nosná. Dekodér DTMF je externí. Jo abych nezapomněl, shození echolinku je pomocí *# , nikoli jen # jak je defautl.
OK2ZO
Posts: 486
Joined: Sun 08. Mar 2009 18:27:54
Location: Adamov
Contact:

Re: Echolink nódy v ČR

Post by OK2ZO » Fri 05. Jun 2009 11:33:55

Milane, jeste kdyby tak ty HIPy nevysilaly CTCSS pri rogeru, bylo by vse tak snadne.. :-(
OK2ZO Libor/Adamov
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: Echolink nódy v ČR

Post by ok1mx » Fri 05. Jun 2009 11:55:39

A čemu to vadí? Aspoň je na druhý straně poznat, že protistanice už vodklíčovala...
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: Echolink nódy v ČR

Post by ok1mx » Mon 08. Jun 2009 9:22:23

Stávalo se, že OGA-L někdy (tak 5% případů) zaklíčovaná do internetu i když ji zmizel příchozí signál. (je v plné náloži, po RS232 je DTMF dekodér, DCD je připojeno na výstup CTCSS modulu, DTR ovládá PTT, žádné VOXy....) Jelikož to dělalo i po vytažení RS232 pojal jsem podezření na bug v SW... po delším zkoumáním jsem přišel na to, že je to způsobené zaškrtnutím "Open in Duplex" v menu Audio. Toto jsem zaškrtnul v domnění že je to pro aplikace, kdy člověk používá duplexní rádio (to co tu mám dokáže přijímat i když vysílá, výhoda je, že kdy nějaký ťululum z Echolinku zaklíčuje, můžu ho shodit) ale po přečtení Helpu jsem se dověděl, že je to pro vyřešení nějakých problémů ohledně soundkarty a ovladačů. Tak že pozor na toto toto nastavení! :!:
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: Echolink nódy v ČR

Post by ok1mx » Mon 08. Jun 2009 9:36:00

Mám dobrou zprávu pro uživatele HIP2000. Začíná se pracovat na odstranění problémů s výpadkem CTCSS mezi odklíčováním (absencí užitečného signálu) stanice na převaděči a vysláním rogerpípu. Zároveň se vyřeší problém kdy mobilní stanice, když padá chvilkově pod SQL způsobuje krátkodobé výpadky CTCSS na výstupu převaděče. Než protistanice CTCSS znovu zdetetekovala, výpadky byly mnohem delší, než kdyby se používalo COR.

Jestli nedojde k nějakým komplikacím, řešení bude následovné:

1. Bude přidán SWITCH pro povolení/zakázání vysílání CTCSS při rogerpípu.

2. Jelikož mnoho uživatelů chce rogerpíp s CTCSS bude přidána časová konstanta která bude definovat, jak dlouho má být přítomen CTCSS po ztrátě užitečného signálu na vstupu převaděče. Tím se vyřeší
a) problém s mizením CTCSS na výstupu při mobilním provozu
b) když se nastaví tento čas tak dlouhý, aby překlenul "gap" mezi odklíčováním a vysláním CTCSS kvůli rogerpípu bude se bez přerušení vysílat až do odpípnutí, čímž se zamezí zacyklení v případě propojení dvou HIP přes Echolink, resp. nebude nutné ladit antitrip.

Oba tyto parametry bude možné nastavovat dálkově.
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: Echolink nódy v ČR

Post by ok1mx » Wed 07. Oct 2009 9:17:39

SW Echolik umožňuje připojit TNC. Na APRS je pak možné vidět online stav Echolinku, t.j. jestli je někdo připojen, jak dlouho... Pakliže není nikdo připojen je objekt vysílán EL-ok1oga, když se někdo připojí, název se změní na Ok1oga. V statustextu se pak objeví informace o tom, kdo a kdy se připojil. Zkušebně to jede na soustojí echolinku OK1OGA a DIGI OK1MX-1 (OT2m) Jediné, co je nutné změnit je komunikační rychlost na OT2m z defaultního 4800 na 9600.

více na : http://aprs.cz/index.php?option=com_con ... id=50:digi
ok1xfj
Posts: 13
Joined: Sat 07. Mar 2009 14:52:39
Contact:

Re: Echolink nódy v ČR

Post by ok1xfj » Thu 21. Oct 2010 22:47:30

Zdravím všechny. :shock:
V úterý 19.10.2010 jsme společně s Ludkem (OK7RB) nainstalovali na Dyleni echolink OK1XFJ-L na kmitočtu 433400.0 s TSQ 88,5. Zkrácená volba taky funguje (935). Bohužel jsem nekolik dní monitoroval doporučené kmitočty pro tento druh provozu ale všechny jsou tady více či méně zarušené. Zatím jsem tedy zvolil kmitočet výše uvedený i když jsem tím způsobil Lubošovi OK1ZDA problém nebot tento kmitočet má jako domácí nastavený u sebe doma v Plzni. Doufám že se s tím nějak vyrovná a nebo pokud bude možno tak OK1XFJ-L přeladím na doporučený kmitočet. Jinak to běhá na FT7800 ant. bílá hůl x250 20m nad zemí a výkon 15W do anteny asi 25m koax. kabelu ECOFLEX-10. Pokrytí zatím slušné po testech cestou na Sokolov a K. Vary až k Bochovu a pak směr Plzen bez problémů taky. Budu rád když dáte MSG jak a odkud jste se do OK1XFJ-L dostali.
Děkuju a 73 Honza OK1XFJ
User avatar
OK1MJO
Posts: 383
Joined: Sun 10. May 2009 23:05:17
Location: JO60SH
Contact:

OK7RB-L aktualita k 30062012

Post by OK1MJO » Sat 30. Jun 2012 10:04:52

Ahoj.
Ludek musel pred par dny vypnout "QTH" (tedy Echolink-L i APRS DIGInu), kvuli novemu trvalemu ruseni na 434MHz z nejakeho noveho ISM zarizeni v tomto ISM pasmu.
Nevim proc chytre "profi" firmy pouzivaj toto pasmo pro mereni/regulaci/telematiku atd., jakoby nevedeli, ze je tam ruseni, kolize s HAM a jen 10mW ERP vyzarenejch (tedy ne 10mW PA jak prezentuje 90% CZ "radobyprofi" firem).

Po par hodinach monitorovani vhodneho kmitoctu na 70cm, presel na novej kmitocet 434.025MHz FM TX/RX 88.5Hz.
Dekoder DTMF je hw (ic8870+PIC, 2+3 jsou data z/do PIC ohledne DTMF, CTS-RTS-DCD atd jsou pro PTT/SQL).
Image

APRS ma TRX Icom IC-281H http://www.rigpix.com/icom/ic281h.htm s 10W PA na 144.800MHz NFM bez TX/RX CTCSS.
Antena pres crosband duplexer od Diamonda je dvoupasmova Diamond X-50N na vrcholu stozaru na kopci Plaveč 603m.n.m. u obce Jesenice u Rakovnika.
http://www.ok0bez.com/files/aprs/OK7RB- ... 009_15.jpg
Pocitac pro APRS je WRAP a modem je TNC2 MFJ-1270C.
http://www.ok0bez.com/files/aprs/OK7RB- ... 009_13.jpg

Pocitac pro Echolink je W2000 s USB interfacem od DB3FAT (http://www.jaeger-edv.de/Shop/index.php ... &Itemid=53)
s 70cm vozidlovou TRX Motorola MTM-300 s 10W PA.
http://www.ok0bez.com/files/aprs/OK7RB- ... eitung.pdf
http://www.ok0bez.com/files/aprs/OK7RB- ... ev-312.pdf

Echolink cislo je 486360 a zkracene cislo je 72.

Sysop OK7RB-1 a OK7RB-L je stale Luděk OK7RB (http://www.dalunet.cz), ktery je soucasne cosysopem OK1RMR-2 (Ludek a Jirka OK7RA..ex OK1UVY jsou dlouholeti pratele).
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest