Zdravím,
nedalo mi to a "šel" jsem to na OK0BN(438.950MHz) vyzkoušet. A ejhle ono to tak opravdu je, ať jsem co jsem dělal,.. při "úzké" FMce není možné se do převaděče dostat. Vyzkoušel jsem různé stanice
IC-
7000, FT857, GM1200, GM380, TH-78 - (ta jediná se tam dostala vždy, ale je to tím že umí jen "širokou" FMku). V době kdy většina TRX je "úzká" dosti paradoxní. (a asi proto je na převaděči nulový provoz, na to že je v Praze...

)
Dost zkoumání teď trocha techniky a mých zkušeností....
Většina tvůrců převaděčů využívá jako převaděčový kontrolér M37, M37MAX, a další jeho modifikace. Problém je v tom že toto zařízení bylo vyrobeno začátkem 90let, kdy se o 12,5kHz rastru teprve uvažovalo, a běžně se ve světě používalo i 30kHz. Zetron obsahuje totiž filr pro CTCSS, který je nastaven bohužel právě pro tyto "široké" FMky. Je to v podstatě tak, že napěťová úroveň na konci filtru není dostatečná při použítí TRX který vysílá "úzkou" FMkou. A procesor tedy nemá informaci o subtónu a nemá důvod pro aktivaci TX (Vlastně vysíláte zbytečně:-) jako já... 50W a nic.....)Navíc tento stav je jiný pro kažký kus Zetronu, jelikož vlastně využíváme dolní napěťovou hranici filtru a ta může být u každého Zetronu samozřejmě jiná... A tak může být jeden kus dobrý a druhý "tupý" jako p.... .
Je tedy nutné filtr upravit tak, aby spolehlivě propouštěl i "úzkou" FMku. (není to žádný velký problém)
Toto ale vše platí samozřejmě jen v případě že na detekci subtónu používáte Zetron, a ne RX stanici (to je právě jednoduchá zkouška - Zetron nastavte do módu "0" (tedy otevřeno pro všechny) a subtón nastavte na RX ...(a ...safra ono to najednou funguje jako převaděč pro radioamatéry a ne jen pro VIP:-)))
A na závěr pokud máte jiný kontrolér budete muset hledat jinde....
A tak jak OK1MX píše: .......
Co je ještě smutnější, že za 9 let kdy platí doporučení 12.5 kHz na 2m mnozí VO nebyly schopni ani upravit převaděče. (trocha teorie na toto téma je zde: http://www.hamradio.cz/rigs/nbfm.htm (článek jsem psal v roce 1999!))......
Tak i já si myslím.... je s tím opravdu potřeba něco dělat.
PS: moje vyjadřovací schopnosti nejsou dokonalé, tak mě nechytejte za slovíčka...
Standa