TNC5, TNC5+

Post Reply
User avatar
OK1ALX
Posts: 554
Joined: Mon 09. Mar 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Location: Hostovlice, JN79RU
Contact:

TNC5, TNC5+

Post by OK1ALX » Tue 07. Feb 2012 22:11:34

Dostal se mi do ruky modem TNC5+, ale nedari se mi domluvit mu tak, aby fungoval.

TNC je osazeno deskou MDC96, vypis verze na prikaz @P:
* MDC96 RX:2.30 TX:3.00 *

Dalsi vipis verzi:
* TNC5 V5.6 (c) DCom 1994-1998, TF2.7b (C) by NORD><LINK e.V. 1988-1995 *

A po resetu:
TheFirmware Version 2.7b DAMA/SMACK/XHOST (10 Channel)
Copyright (c) 1988-1995 by NORD><LINK e.V. (07Jun95)
TNC5 V5.6 Copyright (c) 1994-1998 by DCom s.r.o.
ONLY for non-commercial usage

Buffers:862 S/N=8643
Boot:EEPROM


Nyni k problemu, jak uz jsem psal, nedari se mi TNC prinutit, aby fungovalo. Pri zaklicovani odvysila velice kratce a dle zvuku mi to prijde jako 2k4 nebo spise 4k8.
Nevim jestli se s deskou MDC96 daji menit rychlosti, ale dle manualu ktery mam by melo jit prepinat mezi 300 az 9600 bps.
Jenomze nevim jak, myslim si, ze na to je prikaz @M, ale nevim jaky parametr vlozit, zkousel jsem 1,2,3,4,5 i 1200, ale bez znatelneho vysledku. Snad jen lehka zmena modulace, respektive tonu.

Navic i kdyz mam otevreny SQL, tak neblika LED DCD, jak jsem tomu zvykly i jinych TNC5.

Poradite nekdo?

Predem dekuji.
Libor, OK1ALX
User avatar
OK1ALX
Posts: 554
Joined: Mon 09. Mar 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Location: Hostovlice, JN79RU
Contact:

Re: TNC5, TNC5+

Post by OK1ALX » Tue 07. Feb 2012 22:57:29

Nove poznatky.

kdyz pres terminal zadam prikaz @X pro zaklicovani, tak TNC zaklicuje, ale ne cistou nosnou, je slyset stale ten samy zvuk jako kdyz se pokousel vysilat data.

Zkusil jsem tedy vyndat tu desku MDC96 a misto ni jsem zasunul do patice TCM3105 a do druhe patice obvod, ktery ma na sobe papirovou samolepku s textem DCP0041 (ze starsiho TNC5). S touto HW konfiguraci zacal prijmat 1k2 data a vysilat. Cili funguje jak ma.

Takze problem je zjevne v desce MDC96. Bud je nakopnuta, anebo je neco spatne nastaveno ... (bohuzel mam pocit ze je nakopnuta :()
Libor, OK1ALX
OK2ZO
Posts: 486
Joined: Sun 08. Mar 2009 18:27:54
Location: Adamov
Contact:

Re: TNC5, TNC5+

Post by OK2ZO » Thu 09. Feb 2012 8:18:26

Libore, jestli to neni tim, ze na 9k6 se pouziva jiny druh modulace (myslim neco jako FSK) nez u 1k2? Stejne tak treba Manchester..
OK2ZO Libor/Adamov
ok1djo
Posts: 143
Joined: Tue 28. Apr 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Location: Praha, JO70DB Jméno: Martin
Contact:

Re: TNC5, TNC5+

Post by ok1djo » Thu 09. Feb 2012 12:22:54

rad bych se pletl ale mam pocit, ze ta deska MDC96 umi jen 9k6, ze 1k2 nezvlada, tj pokud 1k2, tak tcm3105 + ten dcp0041 ...

edit, hmm, podle manualu (http://www.cbradio.cz/doc/_Other/PR%20m ... nualcz.pdf) to vypada, ze by teoreticky mela MDC96 i tech 1k2 umet, ale co si pamatuju, tak je tam nejaky problem - musi se snad jet v DAMA, nema HW detekci DCD, takze spokojene vysila do jinych ramcu.

Zkus, jak je nastavene @M - modem rate - strana 15 manualu. bohuzel je manual dost skoupy:

@M
Modem rate
NastavenÌ přenosovÈ rychlosti radiovÈ linky a modulace.
V z·kladnÌ konfiguraci (bez modulu MDC) se musÌ nastavit na 0!
User avatar
OK1ALX
Posts: 554
Joined: Mon 09. Mar 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Location: Hostovlice, JN79RU
Contact:

Re: TNC5, TNC5+

Post by OK1ALX » Thu 09. Feb 2012 19:42:47

No prave, v manualu k TNC5+ ktery mam i original v tistene podobe, je napsano, ze to umi od 300 do 9600, samozrejme s prislusnymi modulacemi (pro Libora :-)). Jenomze ono to nezni jako 9600, ten zvuk znam a muzu si ho pustit na Kenwoodovi, tohle mi zni spise jako 4800, nebo 2400. Navic to po prikazu @X zaklicuje a je tento ton (nebo tony) slyset take, a ja myslim ze to ma klicovat jen potichu.

Na prikaz @M to vypise 0, zkousel jsem jine hodnoty, viz vyse, ale bez vetsiho efektu.
V tom manualu, jak pises, je to prave jen celkem odbyte napsane, zadne jine moznosti .... :(
Libor, OK1ALX
ok1tec
Posts: 68
Joined: Mon 09. Mar 2009 11:35:49
Location: Liberec
Contact:

Re: TNC5, TNC5+

Post by ok1tec » Mon 21. Aug 2017 14:55:26

Ahoj,
nez mi odesel modul MD96 (ma li nekdo volny koupim), tak 1k2 spis bralo jen RMNC (TCM3105).

@M 0 (1k2)
@M 1 snad 2k2 manzestr
@M3 4k8
@M4 9k6

S tim ze po zmene .. zapsani nektere verze hazi i nejake RX: TX: TNC:
Mel sem verzi co psala jen 0-4
Zkusim projit logy a doplnit.

Bylo i mnoho verzi.... vcetne mnoha verzi manulalu k tomu.
EPROM a RAM vedle sebe, CPU SMD
EPROM a RAM pod ni, cpu SMD

MD96 ma svoji prirucku...
User avatar
OK1ALX
Posts: 554
Joined: Mon 09. Mar 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Location: Hostovlice, JN79RU
Contact:

Re: TNC5, TNC5+

Post by OK1ALX » Thu 31. Mar 2022 22:41:52

Ahoj lidi, shanim schema zapojeni TNC 5+, verze desky 3.0, ale asi muze byt jakekoliv.

Nejspis mi pri spatnem pripojeni stanice shorela dioda D3. Mozna mi ji nekdo i bez schematu pomuze identifikovat?

Pomuze nekdo? Dekuji.
73, Libor OK1ALX

Mela by byt stejna jako tyto na obrazku:
Attachments
20220331_215548_resize.jpg
Libor, OK1ALX
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests