FoxDigi jako tracker

Post Reply
ok2slc
Posts: 115
Joined: Wed 11. Mar 2009 8:44:57
Contact:

FoxDigi jako tracker

Post by ok2slc » Thu 22. Oct 2009 13:28:47

Zdravím vespolek,
zkoušel někdo z vás použít FoxDigi s GPS jako tracker ? Na stránkách http://ok1teb.nagano.cz/?APRS:Foxdigi jsem sice našel popis jak by to mělo fungovat, ale nějak jsem nepochopil jak je to s tím "GPSCnn". To jako jsou povoleny pouze dvě hodnoty 86 nebo 30 ? A na základě unproto adresy (napr. GPSC30) mě FoxDigi doplní do NMEA symbol ze zakladni tabulky pro auto ?

Edit: Tak už jsem na to přišel, je to popsaný v dokumentu "Jemný úvod do APRS" alias http://www.aprs.org/doc/APRS101.PDF :D .
User avatar
OK1TEB
Posts: 161
Joined: Wed 25. Mar 2009 23:01:56
Jméno: Pavel
Location: JO70MQ - Proseč p/J
Contact:

Re: FoxDigi jako tracker

Post by OK1TEB » Thu 22. Oct 2009 20:06:06

ok2slc wrote:Zdravím vespolek,
zkoušel někdo z vás použít FoxDigi s GPS jako tracker ? Na stránkách http://ok1teb.nagano.cz/?APRS:Foxdigi jsem sice našel popis jak by to mělo fungovat, ale nějak jsem nepochopil jak je to s tím "GPSCnn". To jako jsou povoleny pouze dvě hodnoty 86 nebo 30 ? A na základě unproto adresy (napr. GPSC30) mě FoxDigi doplní do NMEA symbol ze zakladni tabulky pro auto ?

Edit: Tak už jsem na to přišel, je to popsaný v dokumentu "Jemný úvod do APRS" alias http://www.aprs.org/doc/APRS101.PDF :D .
A jak jsi dopadl? :)

Jde o to, že stanice, co používají Foxdigi jako tracker, se např. na aprs.fi zobrazují jako červená tečka. Je ale zajímavé, že Xastir je zobrazuje normálně symbol auta. Ten "výcuc", co mám na stránkách, chci přeložit do českého textu, nicméně jde o to, že jediný způsob, jak měnit symbol v Foxdigi v režimu tracker je napsat unproto ve tvaru GPSCnn, kde ta čísla patří k symbolům autíčka a druhé vanu. Zatím jsem neměl čas to ověřit, tak by mě zajímalo, jakjsi dopadl ;) .
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|| Pavel ||
ok2slc
Posts: 115
Joined: Wed 11. Mar 2009 8:44:57
Contact:

Re: FoxDigi jako tracker

Post by ok2slc » Fri 23. Oct 2009 7:47:49

Ahoj,
takže jsem to včera prubnul a protože jsem neměl moc času, tak jsem to nějak sdrátoval dohromady a moc jsem nestudoval jak a proč se má to GPS vlastně nakonfigurovat. Nejvíce času mě asi zabrala konfigurace FoxDigi, protože jsem pro jistotu po každé změně ukládal konfiguraci. Světe div se, fungovalo to na první zapojení. Nastavil jsem unproto GPSC30 a $GPRMC. Používám sice trochu drahý, ale asi dost citlivý Leadtek 9450 (chytl se na okně za zataženými žaluziemi) a jak ve AGWTrackeru tak i na aprs.fi se to zobrazovalo jako a autíčko. To jak vypadaly vysílané pakety je zde http://aprs.fi/?c=raw&call=OK2SLC-9. O víkendu to zkusím nějak dát dohromady a vyrazit do terénu, tedy za předpokladu že doma ještě stihnu zprovoznit UIDIGI, neboť se chystám vysílat s ručkou z kočárku 8-).

Vzhledem k tomu, že FoxDigi jako APRS Digi z důvodu absence DCD a problémového RX v naších končinách neuspěly, bude toto asi jediné další využití tohoto hw.

Ještě by mě zajímalo jaký formát dat z GPS používat a zda si toto vyjedná přímo FoxDigi, nebo se musí GPS konfigurovat nějak ručně přes konzolu rs232.
User avatar
OK1TEB
Posts: 161
Joined: Wed 25. Mar 2009 23:01:56
Jméno: Pavel
Location: JO70MQ - Proseč p/J
Contact:

Re: FoxDigi jako tracker

Post by OK1TEB » Fri 23. Oct 2009 8:49:41

Super, tak to funguje. Co se týká toho řetězce, měl by být co nejkratší, dle mého stačí vysílat jen souřadnice. Foxdigi totiž tato data nekomprimuje a rámec je poměrně dlouhý. Ale je to jen ta nějaká desetinka sekundy, takže to není tak hrozný. ;)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
|| Pavel ||
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest