Kdyby to tu nekdo umel vyrobit levneji nez v tom USA, bylo by to super.. Aspon jako tracker nema chybu..ok2jkd wrote:no jo...cece...mas pravdu...pri tom jsem se uz kolem toho nejak ochomejtal, ale nejak jsem se toho nevsiml...tak do toho du ... test na kontaktnim poli a uvidime
HW na DIGI
Re: HW na DIGI
OK2ZO Libor/Adamov
Zatim jsem stranky nedelal.ok2jkd wrote:No je to zajimavy projekt, nemas nekde odkaz na stranky toho projektu?
Cast "Atmel" delam na vedlejsak pro jednoho cloveka (mam moznost pouzit az 15000 MAC) a napadlo me to pouzit i do neceho tak divneho jako je PR, Echolink a APRS. Jinak Jirka Kliru (je z Ladvi-P8, 20 let; napsal i Lokator do Java founu) mi dal podklady, puvodne to chtel na kapesni web server/ftp.
Ale uz tak nejak nestiha. Dva odkazy vsak dat muzu:
http://www.jklir.net/?p=picwebserver
http://www.olimex.com/dev/picprojects.html
Pokud existuje APRS DIGI s IGATE pod Linux, tak to pujde.OK1MX wrote:Nápad to není blbej... kdyby to ještě umělo APRS DIGI s IGATE, byla by to hlína. Jestli by to vyšlo na rozumný peníze, pak by to byla naprosto optimální záležitost, protože teď je nutné k ASSUSu mít ještě TNC, obávám se, že na zvukovku by ASSUS už neutálh. Kdyby se toho postavilo víc, i cena by mohla klesnout, protože by se to dalo použít nejen pro APRS, ale i pro Echolink, dal by se do toho napsat repeatermanager a převaděče by šly ovládat přes internet... a.t.d. Určitě nahoď další info, když tak založím pro tuto platformu vlastní vlákno.
Predstav si, ze to je cele Linux a SD je harddisk c: .
V PICu je soft co "prevadi" Linux prikazy na svoje, ono v podstate existuje Linux primo do PICu.
Kazdopadne v tomto pripade jde pouze o tu SD kartu. Pokud se da maximalne mozna (PIC umi jen 2GB, ne SDHC), tak by tam slo nahrat (v podstate by v image bylo vse komplet, aby to mel uzivatel jednodussi) vsechny 3 veci soucasne: PR, Echolink a APRS DIGI s IGATE a pouhou zmenou v cfg by se starovalo co by bylo zapotrebi, ten cfg by slo editovat i pres web rozhrani.
V podstate mi slo o to, jestli se ma cenu timhle zabyvat ve volnych chvilich nebo ne. Jestli neco takoveho se uz nahodou nevyrabi hotove-seriove.
update:
Jeste mi tak proslo hlavou, ze by to slo pouzit jako TNC pres LAN. Mam program WPP, ktery mi umoznuje se pripojit na TNC pres LAN/WAN...TCP/IP.
Ciste teoreticky kdyz jede expedice/zavod vice pracovist, tak v LAN siti se vsichni muzou pripojit k tomuto "TNC" a to na nejblizsi nod.
Pripadne pres seriovku do mobilu (GPRS) a do "TNC" nahrat nejaky ovladac pro mobily. Nevim, je to jen takovej napad.
No, DIGI s linuxem je právě v tom APRS4R (je na to vlastní vlákno) Bohužel to je ušité pro ASSUS 500gp, který je
1. poměrně drahý
2. Nemá seriák, takže musí mít USB-RS232 převodník a za ním ještě musí sedět TNC.
pakliže by tato krabička rovnou dělala igate (LAN má, linux také) a k tomu ještě uměla dělat TNC tak by to byla kujáva. Z jedné strany napájení, z druhé ETHERNET na remote control a připojení IGATE, z třetí strany PTT, audio in a audio out (případně ze čtvrté strany par bitů pro telemetrii a ze jeden či dva AD převodníky...). Myslím, že pakliže by se to rozchodilo, dal by se na tom udělat i byznys, který by minimálně pokryl náklady na vývoj a duševně potěšil tvůrce. Tohle nikdo nedělá a věřím že by se po takovéto stavebnici APRS svět utloukl.
1. poměrně drahý
2. Nemá seriák, takže musí mít USB-RS232 převodník a za ním ještě musí sedět TNC.
pakliže by tato krabička rovnou dělala igate (LAN má, linux také) a k tomu ještě uměla dělat TNC tak by to byla kujáva. Z jedné strany napájení, z druhé ETHERNET na remote control a připojení IGATE, z třetí strany PTT, audio in a audio out (případně ze čtvrté strany par bitů pro telemetrii a ze jeden či dva AD převodníky...). Myslím, že pakliže by se to rozchodilo, dal by se na tom udělat i byznys, který by minimálně pokryl náklady na vývoj a duševně potěšil tvůrce. Tohle nikdo nedělá a věřím že by se po takovéto stavebnici APRS svět utloukl.
OK1MX wrote:No, DIGI s linuxem je právě v tom APRS4R (je na to vlastní vlákno) Bohužel to je ušité pro ASSUS 500gp, který je
1. poměrně drahý
Cili dle tvelo soudneho mysleni, myslis, ze bych toto mel nabidnou investorovi jako dalo vyrobek nejen pro CZ/EU, ale v ramci mezinarodniho eshopu pro celej svet, pripadne pro HAM preprodejce?
Nejsem v tomto zbehlej, jsem konstrukter...v soucasne dobe dokoncuji toto:
http://www.czfree.net/forum/showthread. ... post213498
Tez jsem byl od nekolika firem co delaj STA a "kabelovku" zadan jestli bych neudelal DVB-T modulator, neco jako tohle:
http://www.digizone.cz/diskuse/1697/109 ... o/#o109718
Investorovi se tento napad libil, uvidime jestli by slysel i na TNC-MJO.
Martin
PS: Mimochodem, Asus seriovku ma, jen ji z MB vyvest.
No, nechť se k tomu vyjádří ostatní ale já myslím že by to bylo prudce prodejné, samozřejmě to záleží na ceně a na úrovni celistvosti (jestli to bude stavebnice, nebo i hotový výrobek) porovnám-li to co je v současné době na trhu. Shrnu-li to: bude-li to umět následující s těmito interface:
1. připojení rádia pro AX25 (mic repro, PTT (COR))
2. ETH (pro dálkovou správu (případně IGATE))
3. logické IN/OUT
4. A/D převodník
5. RS232 pro připojení GPS (NMEA)
funkce:
1. prostá DIGI
2. prostý tracker do auta (případně s využitím DIG vstupu/výstupů pro zabezpečení nebo imobilizér
3. DIGI+IGATE
4. Tracker s telemetrií, nebo s možností připojení WX stanice (W8681, WMR918....)
Myslím že hotová sestava by byla prodejná okolo 70-100 USD, stavebnice tak 40-60 USD (všechny součástky+procesor+tišťáky) Záleží jaká se tomu udělá reklama, co všechno to bude umět, odhadem bych viděl potenciál trhu tak na 50-300ks... protože v takto širokém pojetí na trhu nic není. Ale jak říkám, jsou to jen moje odhady.
1. připojení rádia pro AX25 (mic repro, PTT (COR))
2. ETH (pro dálkovou správu (případně IGATE))
3. logické IN/OUT
4. A/D převodník
5. RS232 pro připojení GPS (NMEA)
funkce:
1. prostá DIGI
2. prostý tracker do auta (případně s využitím DIG vstupu/výstupů pro zabezpečení nebo imobilizér
3. DIGI+IGATE
4. Tracker s telemetrií, nebo s možností připojení WX stanice (W8681, WMR918....)
Myslím že hotová sestava by byla prodejná okolo 70-100 USD, stavebnice tak 40-60 USD (všechny součástky+procesor+tišťáky) Záleží jaká se tomu udělá reklama, co všechno to bude umět, odhadem bych viděl potenciál trhu tak na 50-300ks... protože v takto širokém pojetí na trhu nic není. Ale jak říkám, jsou to jen moje odhady.
Trochu doplnim v textu.
No, nechť se k tomu vyjádří ostatní ale já myslím že by to bylo prudce prodejné, samozřejmě to záleží na ceně a na úrovni celistvosti (jestli to bude stavebnice, nebo i hotový výrobek) porovnám-li to co je v současné době na trhu. Shrnu-li to: bude-li to umět následující s těmito interface:
Prodavalo by se to pouze jako hotovej vyrobek v krabicce se zdrojem 230/110V.
1. připojení rádia pro AX25 (mic repro, PTT (COR)) ano
2. ETH (pro dálkovou správu (případně IGATE)) ano
3. logické IN/OUT ne, pouze interni merak teploty, ale slo by vyvest ty 3 draty ven (napeti, zem, data out z cidla)
4. A/D převodník nem to je soucasti bodu 1 AD/DA 14b/48kHz, softwerove by se definovalo 1k2 AFSK ci dalsi modulace
5. RS232 pro připojení GPS (NMEA) ano, je mozno udelat 2x COM, jeden jako KISS a druhy pro NMEA
6. mozna by slo vyvest dva fousy na spinani proti gnd, imobilizer, alarm, zavora....
7. prenosny ftp/web server
funkce:
1. prostá DIGI
3. DIGI+IGATE
5. kompletni echolink sw+hw, audio i/o + ptt + sql pro prevadece/link radia (je v tom Linux)
6. kompletni PR nod + BBS + amprnet (vstup pres web bbs ci telnetem na nod, v menu definovatelne porty)
Prodejni cena by mohla byt okolo 3500,- Kc. Investora zajimaj veci nad 300ks, takze i ten echolink ci ftp/web server pro ajtaky.
Prodavalo by se to pouze jako hotovej vyrobek v krabicce se zdrojem 230/110V.
1. připojení rádia pro AX25 (mic repro, PTT (COR)) ano
2. ETH (pro dálkovou správu (případně IGATE)) ano
3. logické IN/OUT ne, pouze interni merak teploty, ale slo by vyvest ty 3 draty ven (napeti, zem, data out z cidla)
4. A/D převodník nem to je soucasti bodu 1 AD/DA 14b/48kHz, softwerove by se definovalo 1k2 AFSK ci dalsi modulace
5. RS232 pro připojení GPS (NMEA) ano, je mozno udelat 2x COM, jeden jako KISS a druhy pro NMEA
6. mozna by slo vyvest dva fousy na spinani proti gnd, imobilizer, alarm, zavora....
7. prenosny ftp/web server
funkce:
1. prostá DIGI
3. DIGI+IGATE
5. kompletni echolink sw+hw, audio i/o + ptt + sql pro prevadece/link radia (je v tom Linux)
6. kompletni PR nod + BBS + amprnet (vstup pres web bbs ci telnetem na nod, v menu definovatelne porty)
Prodejni cena by mohla byt okolo 3500,- Kc. Investora zajimaj veci nad 300ks, takze i ten echolink ci ftp/web server pro ajtaky.
-
- Jméno: Martin
500gp ma dva seriaky primo vevnitr. zapojeni seriaku viz http://oldwiki.openwrt.org/OpenWrtDocs( ... 7a6f7b8628OK1MX wrote:... ASSUS 500gp, který
Take jsou tam jeste dalsi dva usb porty (ne tak snadno pristupne)
Člověk tu chvilku není a nestačí se divit. Ten Martinův nápad se mi velice líbí, ale : "Prodavalo by se to pouze jako hotovej vyrobek v krabicce" - to si myslím není úplně nejlepší nápad. Hodně amatérů si chce většinu věcí postavit sama, i když jako kit.
Další : "se zdrojem 230/110V" - proč, když mám TRX napájenej ze zdroje většinou 12 V ? Další zdroj považuju za zbytečnost, tam kde není něco mezi 5-24 V se dá použít adaptér.
A nakonec japonec..... teda cena : 3500,- ... nooooo nevim, ale Milanův odhad (hotovka 100 dolačů a kit 60) je myslím blíže realitě.
Další : "se zdrojem 230/110V" - proč, když mám TRX napájenej ze zdroje většinou 12 V ? Další zdroj považuju za zbytečnost, tam kde není něco mezi 5-24 V se dá použít adaptér.
A nakonec japonec..... teda cena : 3500,- ... nooooo nevim, ale Milanův odhad (hotovka 100 dolačů a kit 60) je myslím blíže realitě.
O.K., mohl by tam byt klasicky napajeci konektor s 78M05D2PAK.ok2xdu wrote:Člověk tu chvilku není a nestačí se divit. Ten Martinův nápad se mi velice líbí, ale : "Prodavalo by se to pouze jako hotovej vyrobek v krabicce" - to si myslím není úplně nejlepší nápad. Hodně amatérů si chce většinu věcí postavit sama, i když jako kit.
Jeste me napadlo udelat eventualne 2x AD/DA pro digiaudio typu WinDRM, FDMDV, DRM.
Takze by to mohlo fachat jako MicroHAM DIGIKEYER, ci jeste lepe, protoze to ma seriak, USB a LAN.
S tim KITem by to slo taky, ale ukaz mi nekoho kdo doma letuje QFN a BGA pouzdro?
Je to zvladnu, ale kdo je takhle vybaveny?
http://www.ok1mjo.com/files/gsm/gsm.html
Pokud nekdo umi Javu, tak si pres to bude moci udelat treba toto:
http://websdr.ewi.utwente.nl:8901