OK T2 APRS server (T2CZECH)

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
ok1vcb
Příspěvky: 4
Registrován: sob 12. bře 2011 18:22:17
Jméno: Tomas

Re: OK T2 APRS server (T2CZECH)

Příspěvek od ok1vcb » sob 12. bře 2011 18:29:55

Ahoj, po několika letech se vracím k APRS a potřeboval bych vysvětlit jednu záležitost.
Jakým způsobem se mohu v T2 Gate stát "verified" stanicí - předpokládám, že to je nutné, abych mohl i odesílat? Tohle se mi nedaří nikde najít :(
Tady v Praze na hraní to celkem nepotřebuji, ale v krátké době (možná už příští víkend) budu na chatě zprovozňovat meteostanici připojenou do internetu (u Sázavy, kus od Čerčan) a napadlo mě, že bych ji připojil i do APRS - bude to poměrně dost kvalitní měření teploty, tlaku i srážek (vítr méně, je to hluboko v údolí).
Poradí někdo?

Díky Tomáš, OK1VCB, hruby at fotozona.cz
Uživatelský avatar
OK1ALX
Příspěvky: 549
Registrován: pon 09. bře 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Bydliště: Praha, JO70FB
Kontaktovat uživatele:

Re: OK T2 APRS server (T2CZECH)

Příspěvek od OK1ALX » sob 12. bře 2011 21:04:06

ok1vcb píše:Ahoj, po několika letech se vracím k APRS a potřeboval bych vysvětlit jednu záležitost.
Jakým způsobem se mohu v T2 Gate stát "verified" stanicí - předpokládám, že to je nutné, abych mohl i odesílat? Tohle se mi nedaří nikde najít :(
Tady v Praze na hraní to celkem nepotřebuji, ale v krátké době (možná už příští víkend) budu na chatě zprovozňovat meteostanici připojenou do internetu (u Sázavy, kus od Čerčan) a napadlo mě, že bych ji připojil i do APRS - bude to poměrně dost kvalitní měření teploty, tlaku i srážek (vítr méně, je to hluboko v údolí).
Poradí někdo?

Díky Tomáš, OK1VCB, hruby at fotozona.cz
Na T2 APRS server musis pri pripojeni odeslat "pass code", pomoci ktereho budes "verified user". Je to kod, ktery je pocitan z volaci znacky a vetsina sysopu igate by mela byt xchopna ti ho "spocitat" :)
Tvuj pass code je 20157 ;)
String pro pripojeni pak vypada takto: user OK1VCB pass 20157 vers VERZE_SW filter NASTAVENI_FILTRU

Jinak pokud chces, aby to byla plnohodnotna meteostanice, ktera bude mit v APRS vyznam, bylo by lepsi kdyby data vysilala do RF pres radio. Pokud se budou data posilat jen pres internet, data nebudou viditelna pro stanice pracujici jen na RF, coz je stale jeste hlavni vrstva (doufam), po ktere by se meli data APRS sirit ;)
Pokud nemas zadnou moznost jak to zaridit, dalo by se jeste domluvit se sysopem nejblizsi igate, aby data z tve meteostanice poustela ven z internetu. Ovsem tato data budou pak vysilane stejne jen lokalne ...
Anebo, pokud jsi nejak rozume vysoko, vybudovat v tve lokalite WIDE1-1 (fillin digi) a posilat data do RF :) To ovsem zalezi na tom, o jakou meteostanici se jedna a k cemu a jak by sla pripojit ;)

Libor
Libor, OK1ALX
ok1vcb
Příspěvky: 4
Registrován: sob 12. bře 2011 18:22:17
Jméno: Tomas

Re: OK T2 APRS server (T2CZECH)

Příspěvek od ok1vcb » sob 12. bře 2011 22:04:33

Díky za odpověď.

Ad WX - s klasickým RF to musím otestovat. Rádio by se našlo, ale je to tam fakt díra a asi to bude špatné, otestuju a pak se kdyžtak začnu zajímat o alternativy. Naopak internet není problém - tchán bydlí vedle trvale a platí si wifi, kterou můžu využít. Uvidíme, možná už příští víkend budu chytřejší.
ok1tec
Příspěvky: 66
Registrován: pon 09. bře 2009 11:35:49
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: OK T2 APRS server (T2CZECH)

Příspěvek od ok1tec » pát 03. led 2020 9:44:53

Zdravim,
mozna to neni sem, ale lze fitrovat ci vypnout ruzny idioty nesouvisejici s aprs (proc prisel z aprsfi, neni filtr?) untbekant jako volacka ? Sice je po netu... ale takovejch muze pribyvat po uspechu jednoho de*... .

Internetová stanice untbekant
>aprs.fi via Web
49°57.51' N 15°30.82' E
Matne si vzpominam, ze uz se jeden frikulin bez licence tady motal.

Ono ostatne je na povazenou zda poustet letadylka, sondy a ostatni ne-ama veci. Sice je to na dvou mistech na radiovym diginedu snad nastaveny, ale zbytek to bude do site sypat dal.

Jestli je to mimo tema tak to klidne prehodte jinam.

Martin
OK1MSU
Příspěvky: 15
Registrován: stř 20. lis 2013 9:44:47
Jméno: OK1MSU-Martin
Bydliště: Jevíčko

Re: OK T2 APRS server (T2CZECH)

Příspěvek od OK1MSU » pát 03. led 2020 10:16:16

Ja nechapu jinou vec a je amaterska! Proc majitele 10mW digi hotspotu posilaji majak s parametry a D-ckem v kosoctverci do APRS, kdyz tyto hotspoty pokryvaji maximalne jejich dum, zahradu a dal nic, jelikoz jsou neselektivni, bez citlivosti a nakonec ani vystupni vykon temer zadny nemaji, tak proc upozornovat do mapy aprs, ze pokryvaji svym signalem uzemi z digi-hotspotu? Akorat jde o matouci informace a tyto hotspoty stejne nikdo jiny nez majitel nevyuzije.
ok1tec
Příspěvky: 66
Registrován: pon 09. bře 2009 11:35:49
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Re: OK T2 APRS server (T2CZECH)

Příspěvek od ok1tec » čtv 09. led 2020 8:16:09

Nemam probem idiotskej hotspot, ktery mam a na ktery narazis odpojit od externi anteny. Ano je v dosahu jested, ale na nem sedi nemci na dstaru.
Vecir jede v c4fm ac to nema v popisu.
Hotspoty jsou stejne jen na webovych strankach. V radiove casti se nezobrazi.
Pokud se budes snazit o komunikaci s jakymkoli objektem na aprs (domaci stanice, auto) tak stejne nic zpet neprijde... To budou tak 2 zarizeni co se dobouchaji zpet v rozumnem case.
Z digi aspon dostatnes nejaky status.

Martin.
Odpovědět