´51 APRS nejen Tracker

Post Reply
User avatar
OK1JM
Posts: 21
Joined: Tue 07. Apr 2009 12:28:19
Jméno: Jirka
Location: JO70HE
Contact:

´51 APRS nejen Tracker

Post by OK1JM »

Tak mne Petr OK2ZAR přímo donutil, abych uveřejnil projekt, na kterém se snažím občas dělat. Když může jít APRS Tracker s AVR, tak proč by nemohl jít se stále držící se jednapadesátkou. Ať si melou zastánci čehokoliv jiného co chtějí, tak 80C51F410 a jiné klony mají své výhody oproti jiným druhům procesorů. Tak k věci. Pořád tu chybí něco, co by dokázalo nejen číst data z GPS a poslat je do vzduchu a nejen změřit teplotu nějakým datovým čidlem a třeba napětí akumulátoru a zase to poslat kamsi a třeba ze vzduchu něco přijmou, vyhodnotit, že to je pro mne a něco sepnout. Samozřejmě nejjednodušší cesta je vzít něco hotového a něco k tomu dopatlat. Tak jsem to udělal i já. Vyšel jsem z toho samého jako Petr OK2ZAR - AVR Tracker. Přepsal jsem to pro F410. A co to umí ? Nedočkavci a nečtivci mohou kouknout na schema na www.volny.cz/pyrin. Pro ostatní to umí přijímat data z GPS a třeba jí i překonfigurovat. Prostě 1x UART 4800Bd na GPS. Dále druhý UART 38400Bd pro konfiguraci a ladění. Interním 12bit DA převodníkem vysílám data do TRX. Interním Komparátorem přijímám data z TRX. AVR a PIC projekty to dělají podobně, jako DA je odporová síť nebo PWM. Tady jdu přímo proudem na bočník a z něj leze krásná sinusovka 1Vpp. Lze jí dále vylepšovat množstvím vzorků.
A teď trochu přidané hodnoty. Je možné připojit kombinovanou datovou sondu typu SHT. To pro měření teploty a vlhkosti. To umí kdekdo. A dále je k dispozici 6 analogově digitálních vstupů výstupů. To funguje tak, že to propojkou vyberu a pak připojím co potřebuji. Mohu měřit třeba teplotu a to buď -50..+150°C s rozlišením po 0,1°C, nebo třeba PT1000 s rozsahem -99..+600°C nebo třeba napětí 0..1V, proud 0/4..20mA. Takže připojím co potřebuju a kdyby to nešlo, tak tomu pomohu. Další částí přidané hodnoty je ovládání napájení TRX a GPS. Jo a je tam taky 64kB EEPROM, zatím částečně použito na konfiguraci. Do budoucna mám vizi, že by se to zaměnilo za FRAM a mohly by se do toho ukládat slyšené pakety pro DIGI. Protože takové ty pseudoDIGI na procesoru s pamětí 256 nebo 512b RAM, to asi nemůže fungovat. Když vezmu, že paket může mít délku 332b, a musím jej uchovávat třeba 15 nebo i více minut, a za tu dobu mi může přijít třeba 450paketů, které musím vyfiltrovat, tak jednoduchou matematikou se to do 512b nevejde. Takže zařízení by mělo vysílat jen když je kmitočet volnej. Samozřejmostí jsou i hodiny reálného času. Ty mohou procesor probouzet v předem daném intervalu a ten pak něco vyšle.
Software je ve stádiu, kdy to přijímá GPS, přijímá a odesílá TRX. Teď dělám na nějakém konfiguračním menu, ale nějak jsem se zaseknul jednak s časem a jednak s mozkovou kapacitou. Píšu v C. Mám k tomu HW emulátor nebo JTAG nebo jak tomu kdo chce říkat. Dále druhou sériovou linkou do toho mohu koukat do libovolné paměťové oblasti, a když to jde, tak mohu i zapisovat.

Jo a kdyby se někdo našel, kdo by chtěl pomoci, tak sem s tebou. Nevím, jak dlouho mi to ještě bude trvat. Taky musím namalovat plošňák a testnout to v celkové konfiguraci. Analogařinu mám vyzkoušenou taky. Dost neznámých mám kolem DIGIpeatování, ale ten dobrák, co psal ve vláknu AVR APRS TRACKER, že by to chtělo dodělat DIGI, by určitě mohl poradit, jak na to. Možná na to s rozborem délky paketu a teoretickým množstvím dat jdu špatně. :ugeek:
Jo a gdyby někdo chtěl pokračovat v softwarování, tak zdroják není problém.
Jirka OK1JM
User avatar
OK1JM
Posts: 21
Joined: Tue 07. Apr 2009 12:28:19
Jméno: Jirka
Location: JO70HE
Contact:

Re: ´51 APRS nejen Tracker

Post by OK1JM »

Tak koukám, že odezva žádná. Taxem asi s ´51 úplně mimo trend vývoje. Škoda, že mi to aspoň někdo nepomluví a nebo mne nepomluví. I kritika někdy rozehřeje více, než žádný ohlas. Kromě Míly 1MX mi zájem připadá spíše záporný, než nulový.
Jirka OK1JM
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: ´51 APRS nejen Tracker

Post by ok1mx »

Dont worry.... ne každý to čte denně. Myslím, že zájem by určitě byl. Problém ale vidím trochu jinde, mám pocit že na to jdeme ze špatného konce. Omlouvám se, jsem trochu profesionálně deformován, tak že třeba je to úplně mimo mísu. Pro každý projekt je potřeba před tím než se začne potit sádlo udělat prvotní rozvahu. U nás tomu říkáme "žížaly" To jsou přímky, které naznačují časovou linku s úkoly, které je potřeba dosáhnout, kdo na nich bude pracovat a.t.d. Ale úplný začátek je definovat si například:

- Co je cílem hry - nebo-li konečný stav
(HW bude navržen tak a tak limity HW jsou takové a makové)

- Postupné kroky k dosažení cíle
(1. obyč. tracker s GPS... 2. Telemetrie 1xAD 1Xbin ... 3 Telemtrie 6xAD 8xbin ... 4 FillIn DIGI .... 5. Full DIGI 6. Full DIGI+telemterie ...7. Tracker s displejem a klávesnicí... a bůh víco ještě...)

- Osoby a obsazení
(OK1JM + ???)

- Finanční hmotné nároky
(5000, TRX, GPS...)

Myslím, že se málokdo ozval z jednoho prostého důvodu. 51 umíš jen Ty a každému (i mě) je trapné úkolovat někoho jiného když nemůžu nijak pomoci. (U jednoho už jsem na černé listině kvůli telemtrii... :lol: :twisted: ) Možná zkus sestavit takovoudle představu a dopiš co potřebuješ a uvidíš, že se lidé ozvou, pakliže budou nějak moci přispět k dílu. Druhá věc je, že lidi moc nevěří na věci, které jsou jen na papíře... jakmile bude něco na co si dá sáhnout, hned je to jiná. Já sám tomu hodně fandím, můžu, budu se klidně na vývoji podílet finančně, poskytnu TRX, a HW který budu mí k dispozici. (a to platí i o Petrovi ZAR, chci aby se APRS vyvíjelo a neusnulo na vavříněch) Neházej pušku do obilí, když jsem na podzim začal opět rozhejbávat stagnující APRS u nás 80% lidí mne systematicky dmotivovávalo... že je to k ničemu, a že je internet, že na paket stejně nikdo nechodí a jiné zcela nesouvisející bláboly... Chce to vydržet a stále mít na paměti, že za každý dobrý skutek budeš potrestán. ;)
ok1hra
Posts: 72
Joined: Mon 27. Apr 2009 21:03:28
Contact:

Re: ´51 APRS nejen Tracker

Post by ok1hra »

OK1JM wrote:Tak koukám, že odezva žádná. Taxem asi s ´51 úplně mimo trend vývoje. Škoda, že mi to aspoň někdo nepomluví a nebo mne nepomluví. I kritika někdy rozehřeje více, než žádný ohlas. Kromě Míly 1MX mi zájem připadá spíše záporný, než nulový.
Jirka OK1JM
Mne se to libi. Sice se s aprs teprve seznamuju, ale dokazu si predstavit, ze pri jizde na kole jsou k dispozici i udaje o srdecnim tepu :) I kdyz realne to zrejme diky uzavrene garmin technologii neni. Jinak jit mimo trend muze znamenat obeveni neceho noveho.
ps: omlouvam se, ale o C vim jen to, ze existuje
User avatar
ok2jkd
Posts: 255
Joined: Sat 28. Mar 2009 20:27:11
Location: Ostrava
Contact:

Re: ´51 APRS nejen Tracker

Post by ok2jkd »

Je to tak, pokud clovek neprogramuje a nemuze v tomto smeru prispet, tezko se da k tomu vyjadrovat. Nicmene urcite to smysl ma tento projekt vystavit na web pokud je to jiz ve stavu nejakeho prototypu a prelozen do EN, protoze pokud je to jen v CZ tak si postavi pouze par lidi v CZ/SK.
User avatar
OK1JM
Posts: 21
Joined: Tue 07. Apr 2009 12:28:19
Jméno: Jirka
Location: JO70HE
Contact:

Re: ´51 APRS nejen Tracker

Post by OK1JM »

Mílo díky za podporu. Zmínil ses, že 51 dělám třeba jen už já. V tom bych problém neviděl. Myslím, že principy pro zpracování AD hodnot z nějakých sond, které (myslím ty principy) používám, se dají přenést i na jinou platformu, třeba AVR nebo buhví co. Správně ses zmínil, že by bylo dobré si to rozkreslit. Na tom něco je. Když kouknu na tvůj vývojový diagram hry, tak myslím, že jsem v tuto chvíli v bodu 3. A tam teď stagnuju, protože sotjím před problémem udělat pořádnej plošňák. A ten nelze dělat jinak, než opravdu profi cestou. Vycházím z toho, že tu jsou ohlasy na Petrův 2ZAR projekt, že by si lidi koupili desku a třeba i nejlépe osazenou a předpokládám za co nejnižší cenu. A tak jde o to u dělat plošňák, kterej se bude malovat pouze 1x a bude obsahovat maximum stanovených cílů, protože každé další malování a následná výroba stojí nehorázný peníze a to už ti potenciální uživatelé nejsou ochotni ohodnotit. Naposledy jsem si naběhl s jedním hamem ze Lhotky P4, kterej chtěl plošňáky na YAM modemy. Nutně je potřeboval a hučel do mne tak dlouho, až jsem jich nechal 50ks prokovených vyrobit. Bohužel sliby chyby, vzal si 2 kousky a 48 kusů mi tu leželo přes 2 roky, až jsem je vloni na podzim po 10Kč udal na Jarově. Ani jako podložka pod hrnek na kafe se to nedalo použít... Naštěstí jsou pryč a nemusím se o ně starat. A tak konec keců, teď mám pro 51tracker nasypané součástky na ploše a začínám malovat. Ale pomalu. Možná opravdu není 51 tou nejlepší volbou. A proto tu mám v záloze ještě další zajímavou hračku od NEC. Je to kit s D781186. Možná by stálo za úvahu to udělat na tomto nebo jiném z rodiny švábovi. Myslím, že dnes asi mým jediným velkým problémem je ztráta času přepisováním a úpravami software z jednoho typu vývojovýho prostředí do druhého. Možná můj (a asi i nejen můj) pohled na věc je ze špatného úhlu, pořád se snažím vyjít z toho, co mám k dispozici, co jsem jednou koupil nebo jinak získal (mám zapůjčený HW emulátor na 51, kterej je dnes naprosto k prdu, protože je do ISA slotu a soft chodí pouze pod DOSem). Kdysi jsem byl na školení na NEC procesory a tam se rozvinula diskuse o vývoji a volbě z čeho se bude stavět. Vyplynulo z toho to, že nejprve se stanovila cena. Pak se zvolil ten nejlevnější hardware a pak se do toho přizpůsobila aplikace. Nechci dělat nikomu reklamu, ale myslím, že majitelé Jablotronu se určitě nemají moc špatně. Asi to zkusím od lesa. A docela mne k tomu utvrzuje i pročtení poslední sdělovací techniky. Když se zamyslím nad tím, co bude za 20 let, tak se mi dělá špatně. Když tam vidím GPS modul 5x5mm v BGA, nebo stejně velký stabilizátor vybavený 14 zdroji v low drop, RTC a já nevím čím vším, tak to asi dělat naším- mým způsobem nepůjde dlouho.
No a co se týká zapůjčení HW (třeba TRX, antény, GPS atd.) v tom asi nevidím problém. Co se týká finančního spolupodílnictví, tak tam jsem opatrnej. Ne že bych do toho nechtěl nebo nemohl nic vrazit, ale nerad zase z někoho tahám prachy a následně se tím zavazuji k úspěchu.
Takže jediná volba je, udělat fyzickej vzorek, zkusit to nechat jiným osahat, to je cesta k úsěchu (tím nemyslím, že na tom zbohatnu nebo někdo jinej - tím myslím to, že se to dokáže dostat mezi lidi a ti to budou chtít používat). Mno uvidíme, jak se z toho vyspím.
Jirka 1JM
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests