Detekce blesků

m23
Posts: 39
Joined: Sat 16. May 2009 23:56:06
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by m23 »

Ahoj,
premyslel jsem zacit nejaky dokumentacni projekt. Rikal jsem si, ze po kazde bource s detekovanym strikem v mem okoli bych se pokusl mista prozkoumat. Pokud bych misto zasahu nasel porovnal by se s mapou zasahu.
Vcera u nas zasahl blesk strechu jednoho domu. Blitzortung, ale v danem case zaznamenal vyboje cca 15 km daleko.
- myslite si stejne jako ja, ze sit detekuje vpodstate vznik vyboje?
- je mozne, ze jedna z "vetvi" dosahne od mista vzniku i desitku km? (V ruznych dokumentech jsem zaznamenal jakousi bezne udavanou vzdalenost az 15 km, nejvice zaznamena je tusim 90 km)
- jako osobni zkusenost s presnosti nami detekovanych mist mate?

V tomto foru jiz nejaky screenshot prosel, a tam byla presnost blitz/realita uzasna. Celkem me to zajima a myslim, ze kdyby sem nekdo sve poznatky dal bylo by to zajimave pro vsechny.

Link na fotografie z mista zasahu: http://orlicky.denik.cz/pozary/blesk-za ... 00718.html. Dum nastesti hasici zachranili, byt poskozeni je pry hlavne na kontrukci strechy a na fotkach neni tak viditelne.

P.S.: Kdyz koukam na ten screen, tam si uvedomuji, ze kolem Trebovic a Rudoltic je zaznam snad pri kazde bourcce. Mate ve svem okoli nejake podobne bleskove-pritahovaci misto?

Michal
Attachments
Screen z Blitzortung s oznacenim realneho mista zasahu.
Screen z Blitzortung s oznacenim realneho mista zasahu.
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by ok1mx »

blitzortung nezaznamná všechny výboje (na rozdíl od dat z Euclidu který jeden výboj klidně zobrazí 4 body) . Zaznamená jen ty, kde se sejdou data z minimálně čtyř stanic. Přesnost je dána v poli "dev". Podle toho jak jsem to zkoumal, se dev. určuje jako velikost kruhu danou daty z výpočtu TOA. Prakticky vzato, při účasti malého počtu stanic (4) se dá říct, že je to chyba měření, pakliže je tam dejme tomu 8 stanic, chyba měření se zmenšuje, ale "rozostření" je dáno velikostí výboje. Nejde-li výboj kolmo, pak je vysoce pravděpodobné, že stanice která ne výboj hledí zezadu má jinde vztažný bod výboje, než stanice, která je k němu kolmo či na něj hledí zepředu. To je podle mne důvod, prož i při relativně velkém počtu detektorů, které se měření zúčastnili je občas dev. i okolo 3km. Ten blesk byl prostě tak velikej a není technicky možné definovat bod, ve kterém se dotkl země. V případě horizontálních blesků se jí nedotkl nikde.

Co se týče Tvého případu, myslím, že TOA inkriminovaný výboj nezobrazil. 15km už je moc, myslím, že by se měl výsledný bod nacházet uvnitř kružnice velikostí dev. Bohužel, tím že je v ČR a na východ málo detektorů, při silné fronty v oblasti západní Evorpy (kde je detektorů nejvíce) "přebijou" silou signálu výboje na kraji. Stačí aby ve stejný okamžik někde u Mnichova křáplo, výboj na Moravě je intenzitou slabší a stanice ho nevyhodnotí. Větší úspěšnost záznamu v našem regionu by pomohlo zřízení dalších detektorů v oblasti východního Polska, Slovenska, Maďarska a Ukrajiny. Nemá smysl dávat detektory blíže než 70-100km od sebe a boudou-li české fungovat spolehlivě s dobrou citlivostí je jich celkem dost, i když by se hodil nějaký v okolí Klatov, Tábora, Krkonoš a Ostravy. Samozřejmě každý detektor je dobrý ale zejména pro redundanci. Na VLF je obrovské rušení a mixéry, fichtlové, ohradníky a další radiový smog je krátkodobě dokáže vyřadit z provozu. Když je o 10km další, tak tyto díry vykryje.
m23
Posts: 39
Joined: Sat 16. May 2009 23:56:06
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by m23 »

Dik za nazor :-)

Na vychod se jedna dalsi stanice chysta. U OL.
m23
Posts: 39
Joined: Sat 16. May 2009 23:56:06
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by m23 »

Mozna vite, mozna ne.
Prave vysla nova verze Trackeru pro desky ver. 6. Obsahuje novou funcionalitu nazvanou AutoTreshold. Snizi citlivost pri bourkach blizko stanice. Coz by mohlo pomoci v tom, co jsme resili predtim, tj. ignorovanim zasahu u nas pokud je bourka na Nemeckem, kde je velky pocet stanic. Zatim to vypada, ze to umi jen Win verze, Linuxove mi ted nejdou stahnout. Mozna update souboru na serveru.

Original info: We implemented a function called "AutoThresold" which reduces the
sensibility if the system receives to many signals during thunderstorms
nearby.

Michal
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by ok1mx »

Mám dojem, že už Egon vypnul starý servery, tak že je nutné použít nový zdroják.

pro linux je zde: http://www.blitzortung.org/Documents/tr ... a_4.cc.txt
OK1COM
Posts: 306
Joined: Sun 08. Mar 2009 3:06:31
Location: Praha-Strašnice
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by OK1COM »

Nekdo mi v Holicich rikal, ze na http://www.blitzortung.org existuje stranka s textovymi daty o blescich aniz by to bylo nutne data tahat pres cgi-skript z archivu. Muzete mi to nekdo pripomenout prosim. Nevim kdo to rikal a kde tam ta stranka je. Dik.

P.S.: data do APRS zase nejdou, protoze Egon zase neco upravil.
User avatar
OK1ALX
Posts: 558
Joined: Mon 09. Mar 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Location: Hostovlice, JN79RU
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by OK1ALX »

OK1COM wrote:Nekdo mi v Holicich rikal, ze na http://www.blitzortung.org existuje stranka s textovymi daty o blescich aniz by to bylo nutne data tahat pres cgi-skript z archivu. Muzete mi to nekdo pripomenout prosim. Nevim kdo to rikal a kde tam ta stranka je. Dik.

P.S.: data do APRS zase nejdou, protoze Egon zase neco upravil.
Nevim kde je ta stranka, ale resili jste to s Danem OK1HRA ;)
Libor, OK1ALX
ok1hra
Posts: 72
Joined: Mon 27. Apr 2009 21:03:28
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by ok1hra »

Ahoj,
po zalogovani v sekci Miscellaneous jsou odkazy
blitzortung.org wrote:To ensure a continuous operation of our web services, you should use for periodical queries the following files not located at the web server:
* The strike data of the last two hours, renewal every minute:
http://username:password@blitzortung.tm ... trikes.txt
* The participants of the computed strikes of the last two hours, renewal every minute:
http://username:password@blitzortung.tm ... ipants.txt
* Information about the participants, renewal every minute:
http://username:password@blitzortung.tm ... ations.txt
a zda se to byt funkcni http://stats.dtpress.net/toa/
OK1COM
Posts: 306
Joined: Sun 08. Mar 2009 3:06:31
Location: Praha-Strašnice
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by OK1COM »

Dekuji, to jsem potreboval. :-)
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: Detekce blesků

Post by ok1mx »

Konečně jsem se dostal k předělání TOA. Stále jsem bojoval s rušením, které se občas objevovalo v neúnosné míře. Přijímač cca 30m od baráku ne a ne se toho zbavit, i když na vyváženém vedení mezi prampem a procesorem bylo asi 20 feritů. Jediná šance tedy byla se galvanicky úplně odpojit od kabeláže z hamshacku a do místa kde je detektor nezavlékat žádné dráty. Po nich se totiž rušení k anténě dostává. Válel se mi tu modul OEMSPA311 (dal by se asi použít i 310) (http://www.spezial.cz/connectblue/bluet ... oduly.html) Abych nemusel k modulu dodělávat MAX232 (má jen UART) propojil jsem ho s procesorovou jednotkou před jeho MAXem. Mezi OEMSPA311 a procesorovou jednotkou jsou jen 4 dráty - +5V, GND , RXD, TXD. Je nutné ho pouze nakonfigurovat na 4800 8N1.

Druhý krok je na straně PC. Existují dvě varianty.

a) použít druhý OEMSPA311 s MAX232 a připojit do PC (výhoda je že tyto moduly mají relativně velký výkon ve volném prostranství s bimboněma od WiFi chodí na cca 300m, s použitím 24dBi síta jsem zkoušel 2km a bez problémů.
b) má li PC integrovaný bluetooth může se to připojit přes něj. (tady je ale problém s dosahem, jeslikož BT moduly v PC mají malý výkon)

Mám linku udělanou přes 2x OEMSPA311 a na bimoně to chodí naprosto spolehlivě na cca 30m přes několik zdí. Zatím to vypadá velmi slibně a po rušení ani památky. Na příští rok ještě plánuji doplnění o solární panel a akumulátor, abych se spolehlivě odřízl i od 240V přípojky, přes kterou by ještě mohlo do blízkosti antény něco přitéct. Pak to bude naprosto standalone a můžu to odnést na nejvzdálenější konec pozemku.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests