upřímně bych to tady ještě nepouštěl, je na to stále dost brzy. základní tracking máme a funkce přibývají, ale nevím, zda z toho bude někdo benefitovat. je to python + elementary (poměrně sexy grafická knihovna, zatím použita bez témování, což už později není takový problém). běží to pod pythonem, ten poběží na všem (lin, win, osx, na nokia telefonech...), elementary to samé, jen na malých přístrojích většinou nepoběží, asi mimo openmoko telefonů. takže to udává použití na openmoko. navíc se napojujeme na určité dbus volání freesmartphone.org rozhraní... třeba se to časem upraví, ta nokia by byla zajímavá.
pro ukázku:
mimo ok2nid popisu mám ještě pár poznámek:
po spuštění programu se zadrží uspávání telefonu, přibude volitelně dotaz na gprs připojení a držení i zhasínání displeje, zobrazení aktuální rychlosti... blbinky
minimální odesílání paketu nyní testuji na 7 vteřin (bavíme se o auto poslání při změně kurzu), jinak nastavení je cca 7-300. standardní je cca 30sec. problém je spíše v bufferu odesílacího rozhraní - ono se to opozdí a server nám to pak samozřejmě zahodí. toto je nyní hlavně pro testy, reálné aprs hovoří o 10 minutách

jaky doporučujete vhodný čas odesílání?
spíše mám praktické dotazy a komentáře:
- vyhodím z paketu timestamp, neboť je to realtime a specifikace říká, že v tomto případě tam být nemusí. ušetří se pár bajtů (viz níže)
- přidám kurz a rychlost (i když nevím, k čemu jsou v reálu dobré, dají se dopočítat později a i se tak děje)
- komprimovat polohu, kurz a rychlost asi nebudu neboť to
asi nebude mít výsledný efekt, viz níže
- rád bych z aprsd pakety i vyčítal, ale nikde nevidím jak je filtrovat už při dotazu. poslouchat neustále celou komunikaci se mi nechce, je toho hrozně moc a je to zbytečný datový tok, ale pro podporu zobrazení "kdo je poblíž", nebo "kde je ok2xxx" by to bylo prima žádoucí. stejně tak pro zprávy. rf poslouchá vše už z principu. jak z toho ven? aprsd server dokumentace toho moc nenapověděla. aprs říká, že do 10 minut bych měl mít obraz okolí. ale pokud se pohybuji, tak se to samozřejmě neustále mění...
- nemůžu najít, jaká je minimální odesílaná vzdálenost (hlavně pokud se mobil zastaví). prostá kontrola lat/lon je málo, asi to chce přepočítat na vzdálenost, ale je dáno nějaké minimum?
tolik k tomu.
p.s. xastir běžel na debianu OK, problém byl pod QX (X server v QT, což je docela overkill)...