OK1OEM-1

Fórum sysopů, výstavba, konfigurace a nastavení DIGI
Post Reply
User avatar
OK1MJO
Posts: 383
Joined: Sun 10. May 2009 23:05:17
Location: JO60SH
Contact:

OK1OEM-1

Post by OK1MJO » Thu 13. Aug 2009 17:29:19

Ahoj, tak jsem prijel ze strechy.
K PC v kterem je Echolink OK0BEZ (http://www.ok0bez.com, http://www.ok0bez.com/files/aprs a UIView32 je pres COM3 (COM1-mys, COM2-Echolink interface) pripojen Foxmodem vyrobeny, nastaveny a dodany Pajou OK1PJV. Ten je pripojen ke spolecnemu zdroji (prevadec+Fox+APRS radio Albrecht RL-102). K Foxmodemu je pripojena rucka Albrecht RL-102 (nastaveno 5W). Antenni vystup z Albrechta je napojen na duplexer Diamond MX-72H. Do tohoto duplexeru je tex pripojen prevadec HIP2000. Vystup z duplexeru je jde do anteny Diamond X-510.

Nez jsem napojil Albrechta do duplexeru, tak jsem si pres prechodku pripojil Kenwooda TH-D7.
Z "air" bere: OK1TEC-3 (s9), DB0MAB (s6), DB0LMM (s8) a DB0RIE (s3). Mozna i dalsi, testoval jsem to jen 10 minut.
Ted je treba vychytat nastaveni Foxe a UIView32....bodlo by, kdyz by jste sem napsali co a jak by jste doporucili zmenit (pripadne kde v menu v programu, nejsem APRS guru). Paja OK1PJV ma "roota", takze to pravdepodobne nastavi on.
Tez jsem dnes dokoncil hw modifikaci TH-D7 (integrovana GPS...foto+schema a popis dodam) a tak jsem si to vyzkousel.
OK1OEM-1 me slysel velmi dobre....na to ze jsem mel rucku v kozene tasce pres ramenu s 50mW a sel jsem mezi panelaky to nebylo spatne. TH-D7 mam nastavenu ze band B je OK0BEZ pod i vystupnim CTCSS a 144.800 je na bandu A, hlasitost band A je 0% a band B je 100% (neslysim paket) a soucasne je zapnuty duplexer (jinak by mi to prerusovalo hovory na prevadeci.....prioritni je interni TNC). Zkousel jsem napsat "sms" OK1ALXovi.

Taky me prekvapilo OK1HRA-2, ze se podarilo neco rozchodit v "dolíku" (Rakovnik je opravdu mezi kopcema v "díře").
Ale SSID -2 nebude to prave kdyz v infu je napsano: APRS I-GATE Server. Myslim, ze by tam melo byt spise -1..... Milan 1MX to tady tak navrhoval a jestli se nepletu, tak se tak vsichni snazime spravne pojmenovavat zarizeni:
-1 = DIGI + IGATE ... opakovac propojeny do internetu
-2 = DIGI ... opakovac
-6 = WX...pocasi
-9 = mobilni .... treba tracker v aute
-12 = let balonem

Za chvilku jedu na kotu znova vse nafotit...fotky sem pak dam.

Sumarum, kdyz se nic nevys..e, tak Ustecka panev az ke Kadani/Klasterci je dobre pokryta soustrojim OK1TEC-3 a OK1OEM-1.

Tak snad to ode dneska bude vsem slouzit ku prospechu veci.
Az poresim nejake koruny, tak jeste do konce roku bych chtel pod bednu v ktere to vse je (ve vytahove strojovne) dat jeste jednu bednu s modernejsim a vykonejsim PC (Paja OK1PJV pomuze...PC Geode) a soucasne by se tam dala UPSka (mam 600W s pomocnym AKU....drzi to 36h...odzkouseno). To by v kombinaci s vlaknovym zalohovanym inetem od ISP znamenalo temer 100% nonstop zajisteny provoz. Pro vetsi jistotu je tam nezavislej resetator (mechanicka tydenni casove spinacky), ktery az budou koruny bych chtel nahradit GSM resetatorem.

Jo jeste jedna vec, zitra zaplatim 200,- Kc prodlozeni licence pro OK0BEZ.....takze kdyz by se se mnou neco.., tak funkcnost je zajistena.

Martin
User avatar
OK1ALX
Posts: 551
Joined: Mon 09. Mar 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Location: Praha, JO70FB
Contact:

Re: OK1OEM-1

Post by OK1ALX » Fri 14. Aug 2009 1:26:26

Drzim palce Martine.

btw, zadnou zpravu (alespon si nepamatuji, hi) jsem nedostal :)
Libor, OK1ALX
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: OK1OEM-1

Post by ok1mx » Fri 14. Aug 2009 15:09:18

Martine, jaké nastavovat SSID jsem na základě konsenzu a hlasování jsem to shrnul zde:
http://www.hamradio.cz/aprs_new/index.p ... doporuceni
O balónu tam tuším není ani slovo... nicméně jelikož -12 není mezi těmi SSID které jsme řešili, nemám nic proti tomu, když -12 v balónu bude. Jinak by mne zajímalo, jaké budou s provozem takovéhoto soustrojí pod Windows a na jednom stroji zkušenosti. Když jsem se pokoušel to takto provozovat, Echolink sem tam zakoktal, občas nějaká aplikace nebo celé WIN spadly (1-3měsíce). Nebylo to v podstatě možné pustit a nestarat se o to.

Milan
User avatar
OK1MJO
Posts: 383
Joined: Sun 10. May 2009 23:05:17
Location: JO60SH
Contact:

Re: OK1OEM-1

Post by OK1MJO » Sun 16. Aug 2009 11:37:13

Ahoj.
Fotky zde: http://www.ok0bez.com/files/foto_13082009
Video zde: http://www.youtube.com/watch?v=nf_fJ-B8Sio

Echolink na Win98SE mi bezi 5 rok.
Sw UIView32 na compu bezi uz 3 mesic bez kousnuti (http://echolink.elhamobil.cz:8084).
Resetator jsou tydenni casove spinacky 230V~ (PC)...pro jistotu, az budou korunky, tak GSM resetator.
Zatim nepozoruji zadne problemy..."tuhnuti" echolinku, fakt je ten, ze Paja mi pripravuje jinej komp...vykonejsi Geode.
Image
Misto HD bude CF. Je to v podstate P3-600MHz s 128MB RAM. Ovladace pro Win98SE a vejs + Linux.
Bude to mensi a taky to bude zrat mene elektriky.

Co jsem zjistil zatim za problemy:
1)
Brum 50Hz. Problematika je takova, ze RPT je napajen ze zdroje a RPT je galvanicky oddelen od PC. Zdroj pro RPT je tez galvanicky oddelen od PC.
Problem je, ze Albrecht a Foxmodem je napajen ze stejneho zdroje (paralelne pripojeny 3 draty na minus a 3 na plus a stahnuty sroubovaci svorkou) jako
prevadec HIP2000. A tady vznika pravdepodobna kolize, protoze mezi Foxem a COMem3 v PC je normalni seriovka bez galvanickeho oddeleni. Tudiz se toulava zem potuluje z PC pres RS232c do Foxe a dal do TRX, ktera je pres minus napajeni a kostrou koaxu do duplexeru propojena i do prevadece.
Chci (pokud mozno jeste dnes) vyzkouset jestli to je touto zemi tak, ze odpojim seriovku od Foxe a manualne zaklicuju na Albrechtu a jestli na prehledaku neuslyslim brum, tak to bylo timhle (taky samozrejme vyzkousim i prevadec...ten "bruci" taky).

2)
Je "slaby" signal z 2m TRX na vystupu, nevim jestli to dela :
a) spatny duplexer
b) poskozeny PA (pri 12V bere 1.3A HI, 0.9A MI, 0.4A LO)
c) slaby napajeci kabel


Takze jeste nejaka prace s tim je, taky nevim jestli je spravne nastaveny FOX z UIViev32...kdyz tak poradte co naklikat.
Mimochodem jsem cvakl peknou fotku: http://www.ok0bez.com/files/foto_130820 ... 082009.jpg

Dik Martin OK1MJO.
User avatar
OK1MJO
Posts: 383
Joined: Sun 10. May 2009 23:05:17
Location: JO60SH
Contact:

Zadost o pomoc s konfigem

Post by OK1MJO » Sun 16. Aug 2009 17:09:06

Ahoj lidi.
Jelikoz nejsem APRS guru a jsou tu jiste zkusenejsi, tak jsem udelal screencopy konfiguracnich menu v UIView-32, tak jak to mame
nastaveno v OK1OEM-1.
Predpokladam, ze rada nastaveni je spatne. Proto bych Vas vsechny poprosil o moc s nastavenim. Navrhnete nejaky dany typ v danem menu a napiste sem prosim syntaxe, tak jak by podle Vas meli spravne vypadat.
Pomuze to nejen nasemu Zateckemu DIGI+IGATE, ale i ostatnim, kteri tapou stejne jako ja s Pajou.
Pokud Vas tedy neco napadne, napiste to tak "abych to pochopil"...vcetne syntaxe a ja nebo Paja to pak tak nastavime v menu.

Obrazek s MENU je zde: http://www.ok0bez.com/files/aprs/APRS_O ... gi_cfg.png.

Ja se ted obleknu a zajedu na kotu si pohrat s tou seriovkou. Galvanickej oddelovac seriovky mam....mam 2ks MAX1490A/B, takze bych to eventualne provedl pres konverzi RS232c<>RS422<>RS232c...cili provedl bych galvanicke oddeleni seriovky.
Kdyz se divam k Papouchovi nebo na HW server, tak takovej "oddelovac" seriovky stoji i 3000,- (http://www.papouch.com/shop/scripts/pdf/uc232t.pdf). Na HW serveru maji neco za 1300,- Kc (http://obchod.hw.cz/?cls=stoitem&stiid=36232), tak uvidim.
User avatar
OK1MJO
Posts: 383
Joined: Sun 10. May 2009 23:05:17
Location: JO60SH
Contact:

Re: OK1OEM-1

Post by OK1MJO » Sun 16. Aug 2009 17:59:00

Tak jak koukam, tak vidim, ze pakety neodchazeji inetem, ale vzduchem pres Komarku. A Zatec je jen DIGIna.
Bude treba neco nastavit...jakej typ TNC Foxka vlastne emuluje? Vi to nekdo?
Pajo, jen doufam, zes nastavil SW1-OFF (GPS disable), SW1-ON (PWR MAX232), SW2-ON (PTT pres R1) a SW2-OFF (PWR GPS).
Nastavovani cfg do vnitrni EEPROM nebylo treba, Foxina je jen jako TNC pro PC.
http://www.cbradio.cz/doc/_Other/PR%20m ... schema.jpg

Poradite jak nastavit UI-View32 tak, aby spolupracoval s Foxkou?
Nebo to je marne....Foxka s UI-View32 nebude chodit?
V nejhorsim mam Gesacke TNC-GC12AX s HW DSQ/DCD... jen udelat kabel.
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: OK1OEM-1

Post by ok1mx » Sun 16. Aug 2009 20:18:20

No, v první řadě nejsem přesvědčen, že UI-VIEW je optimální SW pro DIGI či GATE. Je koncipován jako klientský SW a DIGI a GATE je tam jen jako doplněk a DIGI je tam jen jako nouzovka, nehledě na to, že už před lety skončil support a autor se doporučení nedržel příliš ani před tím.

Nicméně asi je pravda, že je to lepší než nic. Na http://www.cordeoc.ca/EOC-images3/UI-vi ... 0Feb06.pdf je celkem polopatický patch na to, aby se UI-VIEW alespoň trochu chovalo dle NEWn-N paradigm. Pakliže máš TNC, zapomeň na Foxdigi. Budeš mít (viz. zkušenosti ostatních) mnohem méně problémů s připasováním k TRX a i z principiálního hlediska musí být TNC z hlediska dekódování paketů lepší.
User avatar
OK1MJO
Posts: 383
Joined: Sun 10. May 2009 23:05:17
Location: JO60SH
Contact:

Re: OK1OEM-1

Post by OK1MJO » Sun 16. Aug 2009 21:43:43

Ahoj Milo.
Sw UI-View32 s FoxDigi mi byl Pajou nabidnut jako optimalni reseni pro HW/SW ktery mam k dispozici (P1/200MHz, 48MB RAM, 2GB HD... Win98SE, COM1-mys, COM2-Echolink, COM3-APRS FoxDigi). Dal jsem na Paju, jelikoz veci nerozumim...v podstate jsem dal do placu misto, inet, radio, ant.
To ze to ted nefunguje tak jak jsem si predstavoval znamena, ze se na to Paja bude muset dalkove juknout co je stim. Protoze u nej doma pry vse behalo a APRS ma doma rozchozene.
Takto se veci maji.

Ted k tve rade pro me od toho kanadana.... toto uz je asi 4-ty dokument "100%" funkcniho nastaveni :cry: .
Uz to tak nejak ...neberu ... vazne.
Co se tyce toho TNC, tak se mi to jevi tak..., ze TNC je o trochu citlivejsi, ale mozna to taky dela ten "50Hz bzukot" (asi 5-10% modulace).
Takze vice budu vedet, az odstranim ruseni na seriovce (pred chvilkou jsem se vratil ze strechy.... opravdu to dela propojena zem na seriovce, takze to bude chtit optooddelovac). V podstate potrebuji vedet jak nastavit COMport.
Nabizi se mi host mode: NONE, WINPDDE, BPQ32, AGWPE, KISS, FLEXNET, WA8DED.
A typ TNC: TNC2, KANTRONIC, PK, TF a D700.
Ted je otazka co vlastne Foxina emuluje, mam nastaveno KISS, TNC2, 4k8 (use binary filter) a nechodi to.
Predpokladal jsem, ze Foxina v tomto rezimu emuluje nejaky komunikacni standard...pravdepodobne TNC2 v KISSu na 4k8.
Ale nic se nedeje, Foxina dal funguje jako DIGI bez IGATE.
Kdyz uz jsem byl na kote, tak jsem si prekontroloval DIPy, jsou nastaveny takto:
SW1=U3-PWR...enable, SW1=GPS-EN...disable, SW2=MIC-PTT...enable, SW2=GPS-PWR...disable, hlasitost SP na TRX...temer naplno (je to v nejcitlivejsi poloze. Tak nevim kde by mohla byt chyba.
User avatar
OK1MJO
Posts: 383
Joined: Sun 10. May 2009 23:05:17
Location: JO60SH
Contact:

Re: OK1OEM-1

Post by OK1MJO » Sun 16. Aug 2009 21:53:53

Mimo problematiky DIGIny budu potrebovat poresit i tracker do auta.
Uz jsem tu nadhodil tema vhodne anteny, koukam jestli by nesla nejaka z nich upravit (doma mam tu na 27MHz z PG1 Jablotron) :
http://www.autotopcentrum.cz/store/index.php?node=pag
Image
Image
Image
User avatar
OK1MJO
Posts: 383
Joined: Sun 10. May 2009 23:05:17
Location: JO60SH
Contact:

Re: OK1OEM-1

Post by OK1MJO » Sun 16. Aug 2009 21:55:22

Ted k tomu "spatnemu" vykonu, je to v poradku....vykon je opravdu 5W...zmeril jsem to.
Asi me zmatlo to, ze to ne prilis casto zaklicuje.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests