www.aprs.cz

Objevíte-li na webu nebo v konferenci nějakou chybu, případně bude-li Vám něco chybět, sem s tím.
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

www.aprs.cz

Post by ok1mx »

Vážení přátelé,
dovoluji si slavnostně oznámit, že byl spuštěn web http://www.aprs.cz. Velký dík všem, kteří se na tom podíleli (zejména OK1ALX, OK1PT, OK1MGJ). Jak bylo uvedeno v jiném threadu, je tam instalován redakční systém, přidávání článků, odkazů a informací je velmi jednoduché. Kontaktujte Libora OK1ALX, nebo mne pomocí SZ a dostanete přístupová práva. Doufám, že se brzy objeví v sekci "APRS Stanice v OK" popis Vašich DIGI, Igate, antén a že budete hojně přispívat, protože dobrý WEB dělá zejména jeho obsah a ten nevznikne sám od sebe.

užívejte, přispívejte a konstruktivně kritizujte.

Za tým Adminů zdraví 1MX

p.s. Ještě nějakou dobu budeme plnit WEB obsahem ze staré verze a fóra, budou se postupně odstraňovat chyby a ladit, tak že se nedivte, případným proměnám.
ok1hra
Posts: 72
Joined: Mon 27. Apr 2009 21:03:28
Contact:

Re: www.aprs.cz

Post by ok1hra »

Dobra prace, klobouk dolu!

Mam jen otazku, zda nema byt v hlavicce Automatic Packet Reporting....
Protoze se to objevuje na ruznych mistek pokazde jinak, mam v tom sam gulas ;)
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: www.aprs.cz

Post by ok1mx »

ok1hra wrote:Dobra prace, klobouk dolu!

Mam jen otazku, zda nema byt v hlavicce Automatic Packet Reporting....
Protoze se to objevuje na ruznych mistek pokazde jinak, mam v tom sam gulas ;)
Tohle jsme také s Liborem dlouho probírali. Pro "position" jsme se rozhodli zejména ze dvou důvodů:
1. Když se podíváme do Bible APRS http://www.hamradio.cz/aprs/download/aprs101.pdf jakožto do elementárního dokumentu autora APRS Boba WB4APR, hned na úvodní stránce dočteme se že je tam "position". Jelikož lze toto považovat za vejce, vše co se z něj vylíhlo pak už je nutné brát jako modifikaci.
2. Packet může asociovat že to má něco společného s Packet Rádiem, což je v současné době kontraproduktivní, jelikož jde o překonanou technologii na ústupu na kterou se pohlíží s despektem a i z hlediska legislativy je nežádoucí vytvářet jakoukoli (byť takto formální) souvislost.

každopádně jestli budou pádné důvody a bude obecná shoda na "packet", není problém to kdykoli změnit
ok1iry
Posts: 15
Joined: Sun 26. Apr 2009 20:03:44
Location: Kutná Hora
Contact:

Re: www.aprs.cz

Post by ok1iry »

Ahojte, k webu - perfektní nápad i práce.

Mrknul jsem mj. do tabulky symbolů a je fajn, že jsou tam české překlady. Kdysi dávno jsem české překlady používal v APRS klientovi, který jsem pro Windows vyvíjel. Upřímně řečeno, u některých symbolů to byla fakt luštěnka, co že mají vyjadřovat. Symbol oko - Eyeball (eye catcher), /E, jsem tehdy pojal (i nazval) jako místo setkání s popiskem "Naviděnou":-). Zbytek tabulky je ve vzácné shodě s překlady mými, i když mnou přeložené "třepotající se vlajky" a jiné (zpravidla typicky angloamerické) výrazy mě někdy udělaly vrásky na čele a zůstal otazníček v hlavě:-).
User avatar
OK1ALX
Posts: 558
Joined: Mon 09. Mar 2009 15:50:19
Jméno: Libor
Location: Hostovlice, JN79RU
Contact:

Re: www.aprs.cz

Post by OK1ALX »

Ano, nekde to byl opravdu orisek a na nekolika mistech neni pouzit doslovny preklad, ale spise oznaceni vyznamu "po nasem" :)
Libor, OK1ALX
OK1COM
Posts: 306
Joined: Sun 08. Mar 2009 3:06:31
Location: Praha-Strašnice
Contact:

Re: www.aprs.cz

Post by OK1COM »

Slo by dat banner aprs.cz nahoru hned vedle banneru hamradio.cz? Clovek by se pak jednoklikem dostal na aprs.cz stejne jako je tomu opacne.
OK1LOL
Administrátor

Re: www.aprs.cz

Post by OK1LOL »

Neslo by dat na APRS.CZ pod clanek male forum? Prijde mi hodne neprakticke, davat nejaky komentar kteri patri k clanku sem.
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: www.aprs.cz

Post by ok1mx »

Určitě šlo, ale ze zkušeností to vřele nedoporučuji. Obvykle se takovéto forum zvrhne na exhibici těch, kteří nikdy nic užitečného neudělali, nikdy nic nenapsali, ale potřebujou se nějak ukájet a ukázat jak to pěkně oni dokážou zkritizovat a kolik chyb tam našli... a nezřídka se to zvrhává na útoky a napadání... Schválně se koukni na weby kde takováto fóra jsou co je pod článkama za hnůj. Mám obavu, že spoustu lidí by to od psaní spíš odradilo a otrávilo. Spíš bych viděl jako užitečné ve fóru uvést hyperlink na článek a naopak.
User avatar
OK1MJO
Posts: 383
Joined: Sun 10. May 2009 23:05:17
Location: JO60SH
Contact:

zadost o pristup na www.aprs.cz

Post by OK1MJO »

Ahoj, muze mi admin zaslat mailem/PM heslo pro admin pristup na www.aprs.cz (jmeno je jasne... OK1MJO velkyma pismenama).
Potreboval bych upravit tento clanek:
http://www.aprs.cz/index.php?option=com ... =43:modemy

Mam aktualni data + soubory pro download (see: http://www.ok0bez.com/files/aprs/TNC2-GC12AX_GES/).
A taky bych doplnil informaci jak opravit problem s CRC ohledne "migrujici DIGIne" (viewtopic.php?p=4171#p4171).

Diky....

73! Martin OK1MJO Zatec
wilibald
Posts: 1
Joined: Sun 19. Dec 2010 2:22:51
Jméno: Milos Suchan
Contact:

Re: www.aprs.cz

Post by wilibald »

Dobrý den,

jako laik jsem na webu narazil na pojem APRS. Prvotní dojem byl, že se jedná o radioamatérskou dobrovolnou aktivitu spočívající ve shromažďování a šíření užitečných informací, což mi připadalo jako činnost chválihodná a zajímavá k prozkoumání. Dostal jsem se na tento web a během cca 15 minut (což je tvrdě nad na časem, který stráví průměrný navštěvník, s průměrným IQ, nad www odkazem, který ho okamžitě nezaujme) se o projektu APRS laicky nedozvěděl absolutně nic, nepochopil smysl a účel a nedočkal se žádných on-line informací. Během tohoto času jsem prošel většinu stránek, zběžně nahlédl do fóra, zjistil nanejvýš nezajímavé technické údaje o nejbližší stanici a v zájmu o získání nějakých "zpráv" se pokusil nainstalovat nějaké programy k "projektu", které se jevily bohužel buď nefunkční, nebo placené. Jsem z toho docela zklamaný a musím si udělat 3 možnosti hodnocení věci:
1) Jedná se pouze o nějakou technickou hříčku, vyloženě pro radioamatéry, kteří si tímto způsobem přenášejí třeba informaci, jakou teplotu mají aktuálně na dvorku.
2) Šlo o nějakou všeobecně prospěšnou myšlenku, která se zvrhla jakýmsi špatným směrem, tedy do varianty 1.
3) Jde o myšlenku s cílem být veřejně prospěšnou, ale prezentovanou vůči laikům a ve finále prováděnou naprosto nevhodným způsobem, s výsledkem, kdy přenášené informace jsou dostupné pouze zúčastněným a tedy velmi omezeně užitečné.
Ať se jedná o kteroukoliv z variant, způsob (ne)prezentace vůči náhodným návštěvníkům www považuji za děsivý.

S pozdravem M.Suchan

PS: Qui bono???
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests