Vysielač a ustredna

HW, SW, čidla, detektory, telemetrie, mobilní DIGI
Post Reply
safety
Posts: 1
Joined: Mon 05. Jul 2010 16:09:44
Jméno: fero
Contact:

Vysielač a ustredna

Post by safety »

Pozdravujem Vás,
potrebujem od Vás odbornú pomoc a ak som pridal príspevok zle, vopred sa ospravedlňujem.

Potrebujem do firemných servisných vozov namontovať vysielačky s dosahom min. 60 km. Samozrejme viem že na to treba aj vysielač, ale neviem aký, ako požiadať o licenciu, či iné technické veci. Ešte chcem dodať, že nesmie to byť frekvencia ktorá sa dá bežne odpočúvať -( najlepší spôsob by bol ako majú rýchle zdravotné vozidlá, alebo polícia).

Vie mi niekto úplne od základov vysvetliť , alebo poradiť ako to vytvorím , čo mi na to treba a ako by to malo fungovať?
Momentálne fungujeme na mobiloch, a týmto spôsobom chcem minimalizovať mesačné náklady.

Každému na pomoc ďakujem.

(PS: o rádiách neviem absolut nič, preto prosím o pochopenie.)
OK2ZO
Posts: 486
Joined: Sun 08. Mar 2009 18:27:54
Location: Adamov
Contact:

Re: Vysielač a ustredna

Post by OK2ZO »

Spousta firem odesla ze segmentu profistanic prave kvuli nakladum. Pronajem kmitoctu totiz neni zrovna levny. Nevim, pro jakou sluzbu by jste to potrebovali, nicmene 80km je take docela hodne a pokryti siti prevadecu, kde by se opet platil pronajem na nejakem stozaru na kopci opet docela drahe.
Delat to nelegalne by se take moc nevyplatilo. Takze mnohem levneji firmam vyjde vyuzit VPN u GSM provideru. Existuji i trunkove spolecnosti, ktere maji uz hotovou sit a pouze pronajimaji trunkove radiostanice. Takze bych doporucil proverit i tuto cestu.
Ale zalezi na mnozstvi potrebnych ucastniku. Radiostanice samotne jiz dnes nejsou az tak drahe jako kdysi.
Doporucuji se obratit na nekterou z firem, ktera se timto primo zabyva. Nechci delat nikomu reklamu, aby se jine neurazili, takze se radeji zeptej strycka Googla.
OK2ZO Libor/Adamov
ok1nmj
Posts: 60
Joined: Wed 25. Nov 2009 1:20:05
Jméno: Jirka
Contact:

Re: Vysielač a ustredna

Post by ok1nmj »

V podstatě souhlas s OK2ZO
Ještě bych viděl možnost pokud by se využily služby nějakého operátora, který to nabízí. Dělají se mobily s funkcí PTT. Funguje to tak, že se nadefinuje skupina a pokud někdo stiskne na mobilu PTT a promluví, ozve se to všem jako z radiostanice, ale přenese se to přes síť GSM a tak vzdálenost nehraje roli. A náklady na provoz budou nižší než vybudovat nějakou síť převaděčů, platit zřízení , provoz, za přidělenou frekvenci,...
ok1djo
Posts: 143
Joined: Tue 28. Apr 2009 9:29:13
Jméno: Martin
Location: Praha, JO70DB Jméno: Martin
Contact:

Re: Vysielač a ustredna

Post by ok1djo »

ad PTT na GSM - nevim zda se moc pletu, ale imo to funguje jako voice over ip ale jen v ramci jedne bunky - tj signal je slysitelny jen v okruhu jedne bunky, kde se streamuje pro vsechny poslouchajici. Provozovat PTT celoplosne by dost dobre neslo diky potrebe streamovat po celem pokrytem uzemi. Opravte mne, pokud se mylim moc.
Kazdopadne postavi-li se firma vuci operatorovi jako firma, ma o mnoho zajimavejsi pozici k vyjednavani sluzeb a jejich cen. PTT se normalnim lidem treba vubec nemusi nabizet a podobne tak dalsi sluzby.
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: Vysielač a ustredna

Post by ok1mx »

ok1djo wrote:ad PTT na GSM - nevim zda se moc pletu, ale imo to funguje jako voice over ip ale jen v ramci jedne bunky - tj signal je slysitelny jen v okruhu jedne bunky, kde se streamuje pro vsechny poslouchajici. Provozovat PTT celoplosne by dost dobre neslo diky potrebe streamovat po celem pokrytem uzemi. Opravte mne, pokud se mylim moc.
Kazdopadne postavi-li se firma vuci operatorovi jako firma, ma o mnoho zajimavejsi pozici k vyjednavani sluzeb a jejich cen. PTT se normalnim lidem treba vubec nemusi nabizet a podobne tak dalsi sluzby.
Nikoli. PTT na GSM funguje v rámci sítě daného operátora. t.j. tam kde má vlastní pokrytí. Princip je celkem jednoduchý. Po stisku tlačítka se navazuje PDP kontext a vytváří se datový kanál mezi mluvícím účastníkem a Mediagateway. Ta ve spojení s VLR ví kde mobily nacházejí a "rozkopíruje" VoIP datový tok k cílovým mobilům nezávisle na tom, na které buňce se nacházejí. Nevýhodou je, že trvá cca 1s než se to celé zprocesuje a všechny datové kanály se propojí. Druhou nevýhodou je, že většina mobilních telefony nejsou na tento způsob komunikace uzpůsobená a i když je hlasitý poslech, tak to nedosahuje 1W NF zesilovače třeba u Motoroly. V hlučném prostředí to pak může činit dost potíže. Nicméně je to jediná možnost jak udělat otevřenou síť (jeden mluví, všichni ho slyší) s celostátním pokrytím. Všechny trunkové sítě, mototrba, MPT1327 a další mají jen regionální pokrytí.
OK2JIB
Posts: 29
Joined: Mon 02. Nov 2009 20:31:56
Jméno: Bronek
Contact:

Re: Vysielač a ustredna

Post by OK2JIB »

PTT via GSM/GPRS provozuje u nás jen O2 a minulý týden jsem četl článek, že to přestali nabízet. Ve firmě se to před pár lety zkoušelo, terminály byly Nokia 6021, měly na to extra na boku klíčovací tlačítko, ustoupilo se od toho, velké prodlevy, malá hlasitost při použití v terénu, velmi rozdílná spolehlivost.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests