CCS - Call Connection Service

Post Reply
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

CCS - Call Connection Service

Post by ok1mx »

Objevila se nová nadstavba, která má za cíl udělat jednotný systém, umožňující inteligentně najít protistanici a navázat s ní spojení ať je kdekoli a který bude fungovat napříč celou D-star sítí. V současné době je e2e (end to end) spojení dost roztříštěné, což bylo způsobeno postupným vývojem, nejdříve šlo o ICOM G2, pak D-plus, StarNET, ircDDB. Díky masivnímu rozvoji se klasické CSR ukázalo jako natolik kapacitně nedostatečné, že není možné do ircDDB připojovat Hotspoty a idea, že kterákoli stanice na D* bude systémem e2e dosažitelná je nerealizovatelná.

DB9HD a lidé okolo něj tedy zkonstruovali metodu, která umožní do CCS připojit všechny prvky infrastruktury, počínaje privátními Hotspoty až po ICOM převaděče. Předesílám, že zatím mám po systémové stránce dost mlhavé představy, něco jsem již vyzkoušel, nicméně je možné že bude v tomto povídání dost nepřesností, jelikož se všichni strůjci věnují spíše SW pracem, než vytvářením dokumentace. (HB9HD, G4KLX, DL5DI....)

Jak to funguje?
Pro uživatele to znamená jedinou věc. Zajít na stránku http://xreflector.net a v tabulce CCS Systems kliknout na "User Register" a pak na "User Register (for DTMF Call Sign Routing / CCS) http://dcs.xreflector.net/userreg.html " Po vyplenění několika políček a odeslání formuláře bude vygenerováno DTMF číslo, které je jako identifikace dané stanice. Seznam a vyhledávání DTMF x CALL je na stajném .php?s=dtmf[/url] Kdokoli pak toto DTMF číslo zadá, CCS systém propojí cestu automaticky ať je protistanice kdekoli. (shození této cesty se provádí odesláním DTMF znaku "A") Jestli jsem to pochopil dobře tak dojde k propojení dvou koncových bodů tak že když se takto propojí např. převaděče OK0NCC (kde je stanice která DTMF poslala) s VK6AAA (kde systém naposledy CCS systém registroval stanici, které náleželo příslušné DTMF číslo). Na rozdíl od CCS po dobu tohoto propojení mohou mezi sebou komunikovat všechny stanice které jsou na těchto převaděčích. t.z.n. Bude-li např. OK1ALF v Austrálii, můžou s ním v tu chvíli mluvit všichni kteří na NCC poslouchají. Co se týká cílové stanice, ta nemusí dělat nic, (např. nastavovat CSR aby fungovala zpětná cesta....) prostě jen zmáčkne PTT a hovoří. Nastavení stanice se nijak nemění, v UR: je stále CQCQCQ, RPT1, RTP2 a jiné zůstavají stejné.

Co je potřeba na straně infrastruktury?

Pro ty kdož používají SW od G4KLX stačí stáhnout ircDDB Gateway 20130219 (či vyšší - pozor, je v adresáři BETA) a po instalaci se objeví v nastavení možnost CCS - v defaultu je ON, tak že ihned po upgrade se ircddb gateway připojí k CCS serveru. Toto je možné vidět na CCS live monitoru http://ccs001.xreflector.net/live_seite/ kde v posledním poli bude něco jako "login CCS004". Na tomto monitoru je vidět i celý live provoz na CCS, včetně DTMF čísel jednotlivých stanic. Již existuje i addon k G2, a DV-RPTR ale tam zatím jsou jistá omezeni kvůli tvoření smyček, tak že se na tom intenzivně pracuje.

Nutno podotknout, že je vše na počátku a byť je již registrováno přes 500 uřivatelů, jedná se o uvádění do života, tak že není vyloučené, že se budou ještě honit mouchy, nicméně jako myšlenka ni to nepřipadá tak špatné a čas ukáže jak se ro dál bude vyvíjet. Základní výhoda je, že to jinak neomezuje současné fungování a zvyky D*ale pouze rozšiřuje možnosti.
ok1mx
Posts: 1077
Joined: Fri 06. Mar 2009 10:24:01
Jméno: Milan
Location: JN79TX
Contact:

Re: CCS - Call Connection Service

Post by ok1mx »

Tak dnes už je k dispozici update na 20130219 i pro rasberry a jde bez problémů přes 'klxupdate gateway" (více nastavení update scriptu zde: http://www.westerndstar.co.uk/html/how_to_s.html )

Jen tak pro informaci, v RPI se dá supstit jak gateway tak gmsk repeater celkem jednoduše (není nutní kvůli tomu rebootovat) postup je následující:

Spustit LITerrminal (je na ploše) a:
pro ircDDBGateway příkaz: sudo ircddbgateway & (ten znak na konci je amprsend u čísla 7, tady mi to kreslí nějakého bubáka)
pro GMSKRepeater příkaz: sudo gmskrepeater &

hodí se to zejména, když člověk dělá změny potřebuje pro načtení nových hodnot aplikaci restartovat.

Enjoy
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests